Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

EKMEK BAYATLADI DİYE ATMAYIN

Daha önceki yazılarımda ekmeğin bayatlamaması için bir poşet içinde ekmek soğutucuya(buzdolabı)konulur ise daha uzun süre bayatlamadan ve küflenmeden kalacağını yazmış idim. Siz değerli okurlarıma önce birkaç anekdot(hatırat=hikayecik) ile söze başlamak istiyorum.
Şimdi anlatacağımı 50 sene evvel bir kitapta okumuştum. Olay şöyle; Adamın biri gül yetiştirir ve gülyağı çıkarır. Çıkardığı gülyağları 40 deve yükü gelir. Babası oğluna gülyağlarını teslim eder. Satın almak isteyen kim olursa olsun tamamını almasını, bir veya iki yük alacak olursa satmamasını söyler.

40 deve yükü gülyağı ile diyar diyar gezer. Lakin bir veya iki deve yükü almak isteyen çıkar tamamını alıp ne yapacağız derler. Çocuk babasının tembihini unutmayarak gezmeğe devam eder. Bir diyara gelir adamın biri bütün gülyağlarını alacağını başka kimseye satmamasını söyler. Gülyağlarını satın alır.

Sebebini sorduğunda ise adam şu cevabı verir; “Bir Cami inşa ettirip bunun harcına su yerine gülyağı kattıracağımı söz vermiştim, onun için bu gülyağlarının tamamını senden satın aldım.”diye cevap verir.

Çocuk gülyağlarının tamamını boşaltır ve döner. Babasına parayı teslim eder.

Aradan yıllar geçer. Gülyağlarını satan çocuğun babasının yolu o diyara düşer ve harcına su yerine gülyağı katarak cami inşa ettiren adamı ziyaret etmek ister. Sorduğunda ise o beldenin hamamında kesecilik yaparak ekmek parası kazandığını kendisine söylerler.

Beldenin hamamına giderek adamı ziyaret eder ve sorar; “40 deve yükü gülyağı alarak cami inşaatının harcına su diye kattıracak kadar zengin iken bu hale nasıl düştün.”

Adam cevap verir; “Bir gün yolda gider iken yerde bir parça ekmek gördüm. O ekmek parçasını elimle alıp kenara bırakmam gerekirken, ayağım ile kenara ittim. Şimdi o ayağım ile kenara ittiğim ekmek parçası kadar bir ekmeğe burada çalışıyorum.”diye cevap verir.

Çanakkale’ye gidenler veya okuyanlar bilirler; o gün ki şartlarda harp esnasında kendilerine bugün öğle yemeği olarak şekersiz üzüm hoşafı veriliyor yanında ekmek yok. Yarın öğle yemeği olarak yine şekersiz üzüm hoşafı veriliyor yine yanında ekmek olmadığı gibi akşam yemeği ve sabah çorbası veya kahvaltısı yok.

Bir diğer hatıratım ise rahmetli babam anlatmıştı. Rahmetli Dedem(Büyükbabam) için günlük olarak bir avuç mısır verilir imiş şehit maaşı olarak.

Kapıda bulunan dut ağacının yapraklarını budayıp kazana koyar üzerine de verilen bir avuç mısırı katarak yemek olarak pişirirler imiş. Bulabilirler ise bir miktar tuz katarlarmış içine.

Yağ, biber, salça yok. Bu karışımı yemek diye oturup yerdik diye anlatırdı. Bizler bugünleri onlara borçluyuz. ALLAHÜ TEÂLÂ Hazretlerine ne kadar hamdüsena ve ne kadar şükür etsek yinede azdır.

Şimdi gelelim bugüne bayatladı diye ekmeği atana, tabağında yemek artığı bırakana, İki gün üst üste aynı yemeği yedim diye eşine bağıran erkeğe, annesinin hazırladığı kahvaltılığı beğenmeyip çöpe atıp okul kantinine dadanan öğrenciye, evine bütün gün çalışıp çabalayıp getirdiği erzağa bakıp burun kıvıran ev hanımına, önüne konulan yemeği bağırıp, çağırıp zorla yiyen evlada, lüks lokantalarda tabağındaki 150 gr. ete dünyanın parasını ödeyenlere, şu anki haline şükretmeyip isyan edenlere, her zaman daha fazla yok mu diyenlere, insan gibi insan olmayı unutan fertlere, yukarıda anlattıklarım, bir ders, bir nasihat, bir ibret olsun...!

Sağlıcakla ve esenlikle kalın.

Mustafa Hamdullah ERGİN

mh_ergin@hotmailk.com
hamdullahergin@gmail.com
OFİS TEL: 0 264 517 52 90
GSM “ : 0 542 250 44 90
“ “ : 0 534 404 77 55
#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs