Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Kelime Hazinesi ve Arttırma Metotları 4

Günlük hayatımızda Okuyup,Yazıp,Konuştuğumuz,Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığını zenginleştirme Metod'larını Yazmağa devam edeceğiz. İnşaallahü Teala.

Kelime Hazinesini Arttırma Metodları 4



Okuma Metodu :


 


Kelime Dağarcığı veya Kelime Hazinesini geliştirmede,Zenginleştirmede en önemli Metodlardan biri okumadır.İnsanlar arsında çok okuyanların,Tahsil yapanların Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığının,az okuyan veyaTahsil yapmayanlarınkinden daha Zengindir.


 


Vakit geçirmek ve ilgi duyduğu bir konuyu araştırmak için okuyan her insan,okuduğu Metin içinde yeni kelimelerle karşılaşır.Bu kelimelerin manalarını bazen sözün gelişinden  çıkararak,bazende Sözlük(Lügat)ten arayarak öğrenir.Daha sonra okuduğu bir başka metinde de yine bu kelimelerle karşılaşabilir.Önceden mana(Meal)sını öğrenmiş olduğu bu kelimeler artık dağarcığına yerleşir.Lüzum(Elzem)hasıl oldukçada bunları kullanır.


 


Okullarımızda Öğretmen(Öğretici-Okutman-Hoca)lerimiz,okunan bir metinde karşılaşılan bu kelimeleri;



a-Sözün gelişinden manalarını çıkartarak veya öğrencilere çıkarttırarak,


b-Sözlük(Lügat),Ansiklopedi,İndeks(Dizin) ve Dipnotlardan buldurarak,


c-Varlık ifade ediyorsa Resmi(fotoğraf)ni (Mümkünse kendisini ) göstererek,


ç-Eş,Zıt, Yakın manalarını vererek veya başka kelimelerle mukayese(Karşılaştırma)sini yaparak,


d-Mücerred(Tecrit edilmiş) kelime ise tarifini yaparak…öğrencilerin kelime dağarcığına katar.


Öğrencilere bol,bol Kitap,Gazete,Dergi,Mecmua ve Risaleler okutturarak okuma alışkanlığı kazandırır veya kazandırmağa çalışır.


 


Dinleme Metodu :



 


Radyo,Tv,Teyp, Kaset,CD,MP3,MP4 v.s. veya bir konuşmacı,Hatip dinlerken,hatta bir sohbet esnasında duyduğumuz yeni kelimeler olur.Bu kelimeler “Okuma” bahsindeki yollarla Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığına yerleştirilebilir.


 


Öğretmenlerimiz sınıfta öğrencilerin dikkatlerini çekecek ve Kelime Hazinelerini Zenginleştirecek veya Kelime dağarcığına katılmasının lüzümuna inandığı kelimeleri(Ders anlatırken,yeri geldiği zaman)kullanır.Bu kelimeleri –Ders kesmeden-tahtaya yazar;daha sonra bu kelimeler üzerinde çalışma yaptırarak öğrencilerin Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığının Zenginleşmesine yardımcı olur.


 


Şarkı,Türkü,İlahi,Kaside,Natı Şerif,Skeç,Radyo,TV oyunu,Haber v.s. dinleyerek yeni kelimeler kazanılır.



Halk(Ahali) İrfan’ını bu Metodla kazanmıştır.


 


 


Gözlem Metodu :


 


Umumiyetle müşahhas(Teşhis edilmiş)kelimeleri bu yolla kazanırız. Bazı varlıkların kendisini veya Resmini görerek ne olduğunu öğreniriz. Televizyon Sinema veya CD’den Film seyrederken,Seyahat ederken gördüğümüz değişik yer ve varlık adlarını öğrenir,Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığımıza katarız.Mesela Orta Anadolu çocuğu”Bukalemun,,”u görmediği için bu hayvanın nasıl bir varlık olduğunu  bilmez;fakat Televizyonda görerek öğrenebilir.


 


 


Bu sebeple,Okullarda kır gezileri düzenlenmeli,Okul gezileri tertip edilmeli,Okul çoçukları için özel Filmler yaptırılıp seyrettirilmelidir.


 


 


Bu Metot’da kullanılacak en uygun araç TV, Video,Slayt v.s.dir.



Bir daha ki yazımda buluşuncaya dek, Kalın Sağlıcakla...

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs