Alabaş, turp ve şalgama rakip oldu

Organik tarımla üretilen aromatik lezzetlere sahip sebzeler sofralarımızı süslemeğe devam ediyor.
Editör Editör

İşte bu aromatik lezzete sahip sebzelerden biri de Latince ismi Kohlrabı olan Alabaş bitkisi. Alabaş bitkisini yetiştirmek için uygulama kapsamında Marmara ve Karadeniz bölgelerinde az miktarda da olsa alabaş sebzesinin ilk kez ekimi gerçekleştirildi.

Hasadı Kolay
Yumru bitki olmasına karşın hasadı kolay olan, 45 günde yetiştirilebilen, İngiltere, Almanya, Belçika ve Hollanda'da sofraların ve diyet menülerinin vazgeçilmezi alabaş sebzesi, sofralardaki yerini almaya başladı.

Turpu Andırıyor
Dış görünüşü ve tadıyla özellikle kış aylarında tüketilen şalgam ve turpu andıran A, B1, B2, B3, B6, ve C vitaminleri yönünden zengin olan alabaş, bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum içeriyor. İlk kez yetiştirilen alabaş sebzesi, Türkiye'de fazla tanınmıyor.

Turpgillerden yerlahanası, şalgama benzeyen köklü lahana olarak da tabir edilen, yumrusu yenen bir sebze türüdür. Tohum ekiminden sonra diğer lahanagiller farklı olarak kotiledon yapraklarının üzerinde, gövde dokularının kalınlaşmasıyla yumru kısmı oluşur.

Eflatun ve Beyaz Renkli
Alabaşlar yumru rengi yönünden açık yeşil ve maviye çalan eflatun renkli olanlar olmak üzere 2 gruba ayrılır. Yumru çapı ise 4-10 cm 300 g, geçci çeşitlerde ise bazen 1 kg’dan fazladır. Salatası yapılan alabaş turpu, söğüş olarak dilim dilim doğranıyor veya içi pembe olan ve gaz yapmayan yumrusu rendelenip salata olarak limon, zeytinyağı ile soslanıp yeniyor.

Sağlık Açısından Önemli
Sağlık açısından birçok yararı olan bu sebzeyi tanıtmak için çalışmalar devam ediyor. Şu anda tezgahlardaki fiyatı 1TL olan alabaşın fiyatının olması gerekenden çok daha ucuza satılıyor. Satıcı Muharrem Genç: “Henüz tanınmadığı için ilk başta fiyatı çok düşük tuttuk. Normalde 4 TL’den aşağı satmamak gerekir, çünkü çok değerli. Değeri henüz fark edilmedi. Değeri fark edilince fiyatı daha da yükselecek.'' dedi.

Alabaşın sağlık açısından yararlarının saymakla bitmeyeceğini söyleyen Genç şunları kaydetti: ''Alabaş, kanser hastalıklarına yakalanma riskini, kalp hastalığı ve felç geçirme olasılığını azaltır. Gözde katarakta yakalanma oranını düşürür. Kansızlığa iyi gelir. Emzikli kadınlarda süt gelişini artırır. Yüksek tansiyonu düşürür. Astım, ses kısıklığı ve bademcik enfeksiyonlarına iyi gelir. Böbrek ve safra kesesinden taş düşürmede etkilidir. Kalorisi az, vitamini bol bir sebzedir.

Avrupa Ülkelerinde Çokça Tüketilir
Balıkta bulunan selenyum elementi sadece alabaşta bulunur. Selenyum özellikle çocukların zeka gelişiminde, dikkat toplamada, zeka özürlü çocuklarda, faydalı bir elementtir. Çokça tüketildiği İngiltere, Almanya, Belçika ve Hollanda'da diyet menülerinde mutlaka bulundurulan bir sebzedir.''dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

 

 

 

 

 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs