Salça Yapımına Başlandı

Geyve ve Mahallelerindeki ev hanımları kışlık yiyeceklerini hazırlamaya başladı.
Editör Editör

Bayanlar özellikle kış aylarında yiyecekleri biber, patlıcanları kurutmaya başlarken, hava sıcaklarından yararlanarak evlerde domates salçasının yapımlarına da hız verdi.

Kavanozlar Güzel Bir Şekilde Yıkanır

Daha önceden boşalan kavanozlar ve yeni alınan kavanozlar kapakları ile birlikte güzelce yıkanır. Suları süzülmek üzere ters çevrilir ve bir kenarda hazır bekletilir.

Pazardan Ucuz Alınıyor

Pazardan biberlerin ve patlıcanların toplu olarak alınması halinde kilosu 0,75TL,domateslerin de kilosunu 1 TL'den bol miktarda satın alarak kışlık hazırlıklarını tamamlıyorlar. 

Evde Yapım Daha Lezzetli

Evlerde hazırlanan domates salçalarının daha lezzetli olduğunu belirten ve Domates Salçası yapımını anlatan Pembe Çam ile Güllü Hanım yaptıkları açıklamada: "Domatesleri iyice suyla yıkadıktan sonra küçük küçük doğramaktayız. Doğranan domateslerin içersine bol miktarda tuz attıktan sonra ateşte pişirip karıştırmaktayız. hazır salçalarda bozulmaması için katkı maddesi var. Bizim hazırladığımız salçalar ise tamamen doğaldır.

Suyu Kaçıncaya Kadar Karıştırılır

İyice domatesler eridiğinde onları kaplara alarak makinede çekeriz. Daha sonra bir kazan içinde ateş üzerine koyarak içinde bulunan su kaçıncaya kadar karıştırırız. Salçamız hazır hale gelir. 

Sıcak Dolarsa Kendini Vakumlar

Sıcak iken kavanozlara doldurarak vakumlar ve saklarız. Bir aile yıllık olarak 60-70 kilogram domates salçası tüketimi yapmaktadır. Kendimizin yaptığı doğal salça ile güzel ve lezzetli yemekler yapılır. 

Çocuklar Büyüklerine Yardım Ediyor

Büyükler domates doğrar iken, kavanozları yıkar iken, küçükler ocak başında pişen salçaların karıştırılmasında devamlı yardımcı oluyorlar. Küçüklerin yardımı hiç de yabana atılacak cinsten değil. Salça pişince önce onlar Gurmelik yapar salçanın tadına bakarlar.

İsteğe Bağlı Olarak Sade Veya Kızarmış Tüketilir 

İsteğe göre kahvaltılık için bundan acıka, yağda kızarmış salça ve sade olarak da yenebilir. Güneşte kurutularak yapılanı olduğu gibi, ateşte pişirilen salçalar da vardır. Bizler ateşte pişiririz, Ateşte pişirilmezse fazla lezzetli olmaz."dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs