Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Ramazan-ı Şerif; Okuma Ayıdır, İsraf Değil!

Peygamber efendimiz döneminde muharebe için Hendek kazarlarken günde tek bir hurma ile durduklarını ve hem de çalıştıkları hepimizin malumudur. Oradaki hurmanın aynısından bizlere de geliyor. “Acaba kaçımız tek bir hurma ile bırakın çalışmayı, oruç tutabiliriz”

Kur’an-ı Kerim; Levhi Mahfuz’dan dünya semasına toplu olarak bu ayda indirildi.

Bu ayda Peygamber Efendimiz(s.a.v.) Cebrail(a.s.)ile karşılıklı olarak Kur’an-ı Kerimi birbirlerine okuyup-dinlediler ki buna mukabele yani karşılıklı okuma denir. Şimdi Camii Şerif’lerde mukabele okumak bundan kalma bir gelenektir.

Ramazan-ı Şerif, israf ayı değildir
Başlığı görünce diğer aylar israf ayıda Ramazan-ı Şerif israf ayı değildir diye yazınca sanki diğer aylar israf ayı gibi algılanmasın.

Allah-ü Teâlâ hazretleri Kur’an-ı Kerimde “Yiyiniz, içiniz amma israf etmeyiniz” buyuruyor. Yine diğer bir Ayet-i Kerimede Mealen “Sizlere vermiş bulunduğumuz Helal ve temiz rızıklardan Allah(c.c.) yolunda infak ediniz” buyurmaktadır.

Yine mealen diğer bir Ayet-i Kerimede “Onlar gaybe inanırlar, namazlarını kılarlar ve kendilerine vermiş bulunduğumuz rızıklardan infak ederler” diyor.

Allah Resulü s.a.v. “Ramazan-ı Şerif’te evinizde bulduğunuzla iktifa ediniz” Diğer bir Hadis-i Şerif’te “Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir” buyuruyor.

Peygamber efendimiz döneminde muharebe için Hendek kazarlarken günde tek bir hurma ile durduklarını ve hem de çalıştıklarını biliyoruz. Oradaki hurmanın aynısından bizlere de geliyor. “Acaba kaçımız tek bir hurma ile bırakın çalışmayı oruç tutabiliriz”

Bir işyerinde çalışıyorduk. Ramazan-ı Şerif ayında öğle yemeğini saklar İftar’da, Akşam verilen yemeğini ise Sahur’da ısıtarak yerdim. Bazı arkadaşlara niçin oruç tutmadıklarını sorunca aldığım cevap çok ilginç olurdu “Ben sofrada Börek, baklava ve Hamur işi olmadan oruç tutamam” derlerdi.

Peygamber Efendimiz ‘in vefatından sonra bir Sahabe’ye oğlu içinde birkaç çeşit yemek olan bir tepsi ile ikram edince Sahabe ağlamağa başlar. Oğlu; “Niçin ağlıyorsun ey babacığım” diye sorunca cevap çok ilginçtir “Peygamber Efendimiz zamanında bizler bir çeşitten fazla yemek yediğimiz vaki olmamıştır. Acaba helakimiz mi yakındır diye düşündüm. Ona ağlarım” diye cevap verir.

Ramazan-ı Şerif geliyor diye insanlarda bir koşuşturmaca, marketlerin önünde ve içinde oluşan kuyruklar, özel kesim yapanlara bana beş kilo et, diğeri bana on kilo et ayır diyenler, haşlamalık etim var kavurmalık et istiyorum diyenler poşet poşet evine yiyecek taşıyanlar, fırınların önünde kuyruğa girip içli pide yaptıranlar(Normal pideyi bile pek nadir alırım. Misafirimiz olursa)ne yapıyoruz yanımızdaki komşuyu hiç düşünüyor muyuz? Yoksa nalıncı keseri gibi kendimize mi yontuyoruz?

Yarın bütün bunların Mahkeme-i Kübra’da hesabının sorulmayacağını zannediyorsak yanıldığımızın resmidir.

Bu ay “Bereket, Rahmet, Mağfiret ve Kur’an-ı Kerim”ayıdır güzel değerlendirelim. Geçen yıl aramızda olanların bazıları aramızda yoklar.

Ne olacağımız, ne zaman nerede öleceğimiz belli değil.

İsrafsız ve iktisatlı günler dileğiyle. Ramazan-ı Şerif’iniz Mübarek olsun.

Mustafa Hamdullah ERGİN

hamdullahergin@gmail.com

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs