Üvez, Pazarda

Yaz aylarının yavaş yavaş sona ermeğe başlamasıyla birlikte vatandaşlar ata yadigarı olarak bildikleri ve kış günlerinin direnç artırıcı, içinde C vitamini bol, aynı zamanda doğal ilaç gibi kullanılan kendine has aromatik lezzetleri olan bitki ve meyveleri doğadan toplayarak vatandaşın hizmetine sunmağa başladı. Doğal meyvelerin hiçbir yan etkisi de yok.

Editör Editör

Bu aromatik lezzetlerden biri de Üvez'dir. Halk arasında Uvaz'da denir.

Latince adı: Sorbus domestica olan meyvenin faydaları saymakla bitmez.

Üvez satıcısı Doğantepe Mahallesi'nden Ali Yanık; Üvez’in faydaları hakkında şöyle konuştu: "Pazarda satış fiyatı 7 TL olan Üvez; C vitamini bol ve doğal olan meyvelerden biridir. 

Meyvesi taze olarak tüketildiğinde müshil etkisi yapar. 

Yaprakları şeker hastalığına iyi gelir, bağırsak temizleyici, idrar söktürücü, kanamayı kesen, lenf uyarıcı, müshil, kan şekerini düşürücü özelliği olan meyvenin yaprakları toplanarak daha sonra kullanılmak üzere gölgede kurutulup saklanır. 

Yapraklarının ayrıca göğüs yumuşatıcı etkisi de vardır.” 

Diyen Yanık sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağacı bahçe kenarları, fundalık yerler ve ormanlık alan kenarlarında yetişir. Boyu 5-6 metre uzayabilir. İçinde; Elma asidi, kehribar Asidi, limon asidi, tartarik asit, sorbin asidi, C vitamini, uçucu yağlar vardır. Akçaağaç yapraklı Üvez, Kuş Üvezi, Ak Üvez gibi türleri vardır.”şeklinde konuştu.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs