Sakarya Nehri Kenarındaki Hes İnşaatında Roma Mezarlığı Aranacak

Devlet Su işleri tarafından Sakarya'nın Geyve İlçesi Doğançay Mevkii'nde Sakarya Nehri üzerine yapılan HES projesi çalışmalarında Roma dönemine ait kiremit mezar bulunması üzerine Sakarya Müzesi bölgede başka mezarlar da olabileceğini göz önüne...


Ali ARICI Ali ARICI

Devlet Su işleri tarafından Sakarya'nın Geyve İlçesi Doğançay Mevkii'nde Sakarya Nehri üzerine yapılan HES projesi çalışmalarında Roma dönemine ait kiremit mezar bulunması üzerine Sakarya Müzesi bölgede başka mezarlar da olabileceğini göz önüne alarak kazı çalışması başlatma kararı aldı.

DSİ tarafından Sakarya Nehri Doğançay Mevkii'nde yürütülen HES projesinde zeminden yaklaşık 10 metre aşağıda M.S. 4 veya 5'inci Yüzyıl'a ait Geç Roma dönemine ait kiremit tipi mezar bulunması üzerine bölgede kazı yapılması kararı alındı. Adapazarı Müze Müdürü Mürşit Yazıcı, kazıyla ilgili olarak üst kurulda gerekli izinlerin alandığını belirterek şunları söyledi:

"Bölgenin eski yerleşim olduğu biliniyor. Az ötesinde de Bizans döneminde yapılan Çobankale adı verilen koruma kalesi var. Ancak HES inşaatı sırasında ortaya çıkan bu kiremit tipi mezar Roma ya da Genç Bizans dönemine ait olabilir. 2012 yılı Haziran ayında bunun bilgisi geldi. İncelememizi yaptık. Ancak bu mezarın kurtarılması için üzerindeki 10- 12 metrelik kesitin kaldırılması lazım. Bu da HES inşaatını ve bu yoldan ulaşımını sağlayan köyleri etkiler. İlgili kurumlarla birlikte hareket ediyoruz. Kapsamlı bir çalışmayla bu kesit kaldırılarak mezar kurtarılacak ve yol eski haline döndürülecek.

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs