Geyve' yi Faciadan Döndüren Patlama Raporu: Maganda Kurşunu veya Anız Yangını

Çoşkunlar Patlamasının İlginç Raporu : Maganda Kurşunu veya Anız Yangını
Editör Editör

Geyve ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili olay yeri inceleme raporu tamamlandı.

Raporda ihmale rastlanılmadığı belirtilirken fabrika yetkilileri, patlamaya anız yangınının ya da maganda kurşununun neden olmuş olabileceğini kaydetti. 

Fabrikadaki patlamanın şiddeti güvenlik kameralarına da yansıdı. İnciksuyu Mahalesi'ndeki Venüs Havai Fişek Fabrikası'nda 30 Haziran'da meydana gelen ve olay yerinde 1 kişi, dışarıda da 7 olmak üzere toplam 8 kişinin hafif yaralandığı patlamayla ilgili olay yeri inceleme raporu tamamlandı. Sakarya Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Büro Amirliği'nce hazırlanan raporda, yangının kurutma bölümünde başladığı ifade edildi. 

Yangın sonucunda kurutma bölümündeki mamullerin alev topuna dönüşmesiyle laboratuvar bölümüne sıçradığı ve laboratuvarın patlamasıyla birlikte karşı bölümde bulunan kulelere vurmasıyla patlamaların oluştuğu belirtilen raporda, kurutulmakta olan mamullerin tek başına yanmayacağı, yalnız aşırı sürtünme ve bir kıvılcımla yanacağı kaydedildi. 

Hafta sonu olması sebebiyle tatilde olan fabrikada patlama sırasında bir güvenlik görevlisin olduğu açıklanan raporda şu görüşlere yer verildi: "Fabrikanın batı kısmında bulunan ve patlama ve yangından zarar görmeyen depoların arka kısmında ot ve anız yangınlarının olduğu görülmüştür. Bir şirket yetkilisi zaman zaman anız yangınlarının olduğunu, itfaiyenin söndürdüğünü, zaman zaman silah seslerinin geldiğini beyan etmiştir. Güvenlik kameraları incelenmiş görüntülerde her hangi bir ihmale rastlanmamıştır."

Raporda, patlamada fabrikanın laboratuvar kurutma odasının, renk bölümlerinin ve kulelerinin tamamen yıkıldığı, patlamadan dolayı çukurlar oluştuğu, idare binasının önündeki ramazan topu bölümü ile yanındaki proteknik binasının matbaa bölümü, yemekhane, kağıt deposu ve plastik bölümünün tamamının zarar gördüğü ve yıkıldığı belirtildi.

PATLAMAYA ANIZ YANGINI YA DA KURŞUN NEDEN OLDU İDDİASI

Fabrikanın ortaklarından Arif Coşkun, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, patlamada hiç bir ihmallerinin olmadığını savundu. Patlamanın iş kazası olmadığını belirten Coşkun, "Dışarıdan etkilenen ve yangına sebep olup patlamayla sonuçlanan bir kazadır. Olay yeri inceleme raporu da bizim düşüncelerimle aynı paralelde. Bilirkişi raporunda bizim ihmalimizin olmadığı söz konusudur. Raporda kıvılcım, ateş ve tazyik haricinde hiçbir şekilde patlamayacağı anlatıyor. Bu ürünlerin patlayabilmesi için ateşe ve basınca ihtiyacı olduğunu ve 48 saat içerisinde kimsenin oraya gitmediğini düşünecek olursak bu ürün muhakkak ya dışarıdan gelen bir mermi veya etrafımızda yakılan anızın rüzgar tarafından getirilen kıvılcımın etrafı açık kurutma fırınımıza gelmesinden dolayı olmuş olabileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurutma fırınında bir tek volkan isimli üründe kullandıkları tozun bulunduğunu anlatan Coşkun, şunları söyledi; "Yüzde 30 ıslatılmış olarak ithal ettiğimiz bir hammaddedir. Bunu havayla kurutmamız gerekiyor. Etrafı ve penceresi açık olan bir kurutma odasında kurutuyorduk. Her türlü yanıcı ortamdan uzak ama kuruduğunda ateş veya kıvılcım geldiğinde, darbeye maruz kaldığında patlayabilecek bir üründür. Bu ürünü 17 yıldır yapıyoruz. Bundan dolayı bir sıkıntı yaşamamıştık."

"PATLAMADAN ZARAR GÖREN VATANDAŞ VE ESNAFIN ZARARINI ÖDEDİK"

Patlamadaki zararlarının 10 milyon lira civarında olduğunu kaydeden Coşkun, patlamadan dolayı zarar gören vatandaş ve esnafın zararlarını ödediklerini ifade etti. Coşkun, vatandaşlara 100 bin liranın üzerinde ödeme yaptıklarını dile getirdi. Patlamanın ardından fabrikadaki onarım çalışmalarına başladıklarını söyleyen Coşkun, "Yeni fabrika için yer arıyoruz. Kapasitemizin yükselmesi sebebiyle yer arayışındaydık. Bir türlü istediğimiz araziye ulaşamadık. Sakarya Valiliği patlamadan sonra arazi bulmamız noktasında yardımcı oldu. Taşkısığı'nda bir arazi bulduk. Bazı bürokratik engeller var. Belki devlet bize araziyi yönetmelikler çerçevesinde tahsis edecek. Bu gerçekleşmezse biz hemen Sakarya'da ya da il dışında bir arazi alıp hemen fabrikayı kurmamız lazım. O fabrika kurulma aşamasına gelinceye kadar burada çalışmaya ihtiyacımız var. Tekeri döndürmemiz gerekiyor. Biz ancak burada çalışarak yeni fabrikayı kurabiliriz." diye konuştu. 

Yeni fabrikaya geçinceye kadar kendilerine sahip çıkılması çağrısında bulunan Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü;

"270 işçimiz bu fabrikadan ekmek yiyor. Patlamada zarar gören hiç kimseyi mağdur bırakmadık. Burada fabrikanın olamayacağını, bu fabrika olursa herkesin öleceğini, Geyve'nin yok olacağı gibi yanlış şeyler söylenerek halkı galeyana getirmeye çalışıyorlar. Bu tamamen yanlıştır. Bizim fabrikada olabilecek en büyük kaza olmuştur. Bundan büyük kaza hiç bir şekilde olmaz. Geçici süre için yeni fabrikamıza geçinceye kadar bizim sahip çıkılmaya ihtiyacımız var. Geyve halkından bize sahip çıkmalarını istiyorum. Ülkeye hizmet etmenin en güzel yolu işçi çalıştırmak ve devlete katma değer sağlamak."

Mutlu ERTUĞ
GeyveHaber


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs