Torna Ustası, Yılın Ahisi Seçildi

Sakarya'da bu yıl 6'ıncısı düzenlenen Ahilik Haftası etkinliklerinde, yılın ahisi torna ustası Kadir Uysal seçildi.

Ali ARICI Ali ARICI
Ahilik Haftası kutlamaları Sakarya Kent Meydanı'nda Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan'ın Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Kent Meydanı'ndaki törene çok sayıda esnaf odası başkanı ve oda üyesi esnaflar katılırken, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından program Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) binasında devam etti.

SESOB Binasında yapılan Programa Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Erdemir, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete, SMMMO Başkanı Selattin Çakırsoy, Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, Erenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Koray Oktay Özten, Sakarya SGK İl Müdürü Nurten Canbasoğlu çok sayıda oda başkanı ve esnaf katıldı.

Program Ahilik geleneğini anlatan bir sunumla başladı. Sunumun ardından SESOB Başkanı Hasan Alişan konuşmasını gerçekleştirdi. Alişan konuşmasında, "Ülkemizin coğrafi konumu, kültürel bağları ve yetişmiş insan gücüyle kendi değerlerini ve ürünlerini geliştirerek insanlığa sunacak potansiyele sahip olduğuna inananlardanız. Bizler bu inancı 13'üncü yüzyılda Anadolu'da kurulan fakat tarihi daha eskilere dayanan ahilik kültüründen gelmektedir. Ahilik mesleki dayanışma üzerine kurulu, güzel ahlaka dayalı üretimi ihtiyaca göre sınırlayan, sanatı geliştirmeyi ve gelecek nesillere bırakmayı hedefleyen insan merkezli ve devleti koruyup kollayan esnaf teşkilatıdır" diyerek ahiliğin önemine vurgu yaptı.

Hasan Alişan'ın ardından Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından yılın ahisi şed kuşanma töreni gerçekleştirildi. Sakarya'da bu yılın ahisi yılların torna ustası olan ve çok sayıda usta yetiştiren Kadir Uysal seçildi.

Kadir Uysal 1952 yılında İbrahim Özgenç ve İlyas Kaynakçıoğlu tarafından kurulan bir firmada 1960 senesine kadar çalışarak mesleği olan tornacılığı öğrendi. 1960 senesinde kendi işyerini açan ve burada Sakarya'da sanayinin bel kemiğini oluşturan sayısız ustayı sektöre kazandıran Uysal 72 yaşında olmasına rağmen kendi firmasında çalışmaya devam ediyor.

Yılın ahisi seçilen Kadir Uysal Sakarya Valisi Mustafa Büyük'ün elinden ahilik kaftanını giyerken plaketini de Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun elinden aldı.

Program SESOB Başkanı Hasan Alişan'ın Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'na verdiği armağanlarla devam etti.

Verilen armağanların ardından, eğitim alan çıraklara kalfalık belgeleri, kalfalara ustalık belgeleri, ustalara da diplomaları törene katılan protokol üyeleri tarafından verildi.

Daha sonra SESOB Binasının terasında yapılan Ahilik pilavı dağıtımında Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve SESOB Başkanı Hasan Alişan katılımcılara kendi elleriyle ahi pilavı ikramında bulundular.

SESOB Binasındaki törenin ardından Adapazarı Orhan Camiinde ebediyete intikal eden esnaflar için mevlidi şerif okutuldu. Hafta boyunca düzenlenecek çeşitli etkinliklerle ahilik kültürünün tanıtılması ve anlatılmasına devam edilecek. #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs