10 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Semineri

10 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeni ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Erenler Belediyesi ortaklaşa seminer düzenledi.
Ali ARICI Ali ARICI

 Erenler Belediye konferans salonunda gerçekleşen seminere Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Yıldız konuşmacı olarak katıldı.Ayrıca Erenler Kaymakamı Mehmet Mızrak, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Alemdar , İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Serdar Değirmenci , Dr. Rana Beşler, Halk Sağlığı Müdür Yardımcıları Dr. Mümtaz Seyda, Hızır Dişli, Sedivan İlçe Sağlık Müdürü Uzm .Dr. Sevda Gürel, Adapazarı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yasin Çatalbaş,Erenler İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, Şube Müdürleri ve sağlık personeli , Erenler Müftüsü Hüseyin Baş, Özel Doğu Marmara Sağlık Meslek Lisesi , Yunus Emre Çok Programlı Lise öğrencileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Prof Dr.Yıldız konuşmasında “ Sigaranın yol açtığı hastalıklar olan kanserler, enfeksiyonlar, anatomik ve fizyolojik bozukluklar, genetik bozukluklar, cilt bozuklukları yanı sıra tütün tüketiminin Dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinin başında geldiğini, günümüzde 1.3 milyar kişinin sigara içtiğini, bununda %80 nini gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğunu, ülkemizde ise sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayı olarak trafik, terör, iş kazasına bağlı ölümlerden 5 kat daha fazla olduğunu, tütün salgınının 20. Yüz yılda 100 milyon kişiyi öldürdüğünü, 21. Yüz yılda ise 1 milyar kişiyi öldürebileceğini, her bir sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı yada kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı formaldehit, siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, kadminyum, aseton gibi 4000’den fazla kimyasal madde bulunduğunu, bunlardan en az 81 tanesinin doğrudan kansere sebep olduğunu, insanların yakalandığı hastalıkların nedenleri arasında ilk üç sırayı işgal ettiğini, tütün kullanımının adeta kitle imha silahı haline geldiğini ve bu ölümcül tehlikenin birey ve toplum olarak farkına varılması gerektiği vurgusunu yaparak “ Sözlerini tamamladı. 

Seminer sonunda verdiği bilgi ve katkılarından dolayı Prof.Dr. Füsun Yıldız’a İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Alemdar plaket ve çiçek takdiminde bulundu.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Uzm.Dr. Alemdar “ Sigara kullanımının insan sağlığına verdiği zarar bilimsel olarak her yönü ile ispatlanmış bir gerçektir. İlimiz ve Ülkemiz genelinde sigara kullanımına karşı amansız bir mücadele gerektiği muhakkak.Bakanlığımız 27.Ekim 2010 tarihinde 7 gün 24 saat esasıyla hizmet vermekte olan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ile bu anlamda çok ciddi bir adım atmıştır.Edinilen bilgilere göre ilk altı ayda yaklaşık 1 milyon vatandaşımız bu hattı aramıştır.Ayrıca ilaç kullanması gereken bağımlılara,sigara bırakma polikliniklerinde Hekimlerimizin kontrolünde sigara bırakma ilaçları ücretsiz olarak verilmektedir.Hali hazırda sigara kullanmakta olan tüm vatandaşlarımızı bir an önce sigara kullanımını bırakmaya,hayatlarında yepyeni bir sayfa açarak kendilerini sağlık dolu bir hayat ile ödüllendirmelerine davet ediyorum.Kendi sağlığımızı ,kendi elimizle tehlikeye atmayalım.Unutmayalım ki bilinçli fert,sağlıklı toplum demektir. Düzenlediğimiz bu seminerde başta Prof.Dr. Füsun Yıldız Hocamıza,Erenler Belediyesi ve İlçe Sağlı Müdürümüz Dr. Fatih Şahin’e ve emeği geçen tüm personelimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” Dedi. 


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs