Sakarya ÖZGÜR-DER' den 2006 Yılı Raporu

Sakarya Özgür-Der Şubesi başörtüsü yasağında geçen yıl YÖK’ün hangi uygulamalara imza attığını gösteren ön rapor yayınladı.
Ali ARICI Ali ARICI

Sakarya Özgür-Der Şubesi, 2006 yılında oluşan başörtüsü gündemini ayrıntılı bir rapor ile sunmadan önce, yasak sahnesinin en önemli aktörlerinden YÖK’ün geçen yıl boyunca hangi olaylarla gündeme geldiğini gösteren kısa bir doküman yayınladı. Beş sayfalık dokümanda, YÖK’ün 2006 yılı içinde başörtüsü yasağını uygulamak için hangi yollara başvurduğu tarihi seyri içinde aktarılırken, YÖK’e bağlı ÖSYM tarafından yapılan 34 sınavın hiçbirine başörtülü fotoğraf ile müracaatların kabul edilmediği; adayların sınav salonlarına başörtülü sokulmadığı ve başörtüsüyle sınava giren adaylar hakkında düzenlenen tutanaklar sonucunda sınavlarının geçersiz sayıldığı belirtiliyor. Raporda ayrıca, YÖK’ün yasağı yaymak için nasıl bir mücadele içinde olduğu da gözler önüne seriliyor.


 


Danıştay’ın sokakta başörtüsü yasağı şeklinde verdiği kararın YÖK’ü cesaretlendirdiği sonucu çıkan raporda, akademi üzerinde kurulan baskının sadece öğrencileri değil, öğretim üyelerini de tehdit ettiği belirtiliyor. ÖSS başvurularında kabinde fotoğraf uygulaması getiren YÖK’ün, öğrencilerin başlarının nasıl açtırılacağının eğitimini de verdiği aktarılan raporda, başörtüsü yasakçılığının yargı sürecindeki rektörlerin korunmasında önemli bir kalkan görevi gördüğü vurgulanıyor. Danıştay saldırısı sonrasında, Çankaya Köşkü’nde yapılan rektörler toplantısından sonra başörtüsü yasağında rektörlerin daha da sertleştiği anlaşılan raporda, YÖK’ün 2006 yılı içinde yasakta hangi uygulamaların altına imza attığı gösteriliyor. Önümüzdeki günlerde başörtüsü yasağı hakkında daha ayrıntılı bir raporu kamuoyuyla paylaşmayı planlayan Özgür-Der başörtüsü yasağını gündemleştireceğinin altını çiziyor.


 


2006 yılında YÖK ve Başörtüsü Yasağı Raporun’dan Örnek Kısımlar:


 


23 Ocak 2006


ÖSS başvurusu yasakla başlıyor


YÖK güdümlü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), başörtülü öğrencileri, yasakla henüz başvuru aşamasında tanıştırmak üzere kabinde fotoğraf uygulamasına başlattı.


 


27 Ocak 2006


Peruk da yasak


Kabinde fotoğraf uygulamasıyla, öğrencilerin başlarını açtırmak için yeni bir yöntem icat ederek yasağın uygulanması konusunda kendisini devreden çıkarmayı amaçlayan ve böylece öğretmenlerle öğrencileri karşı karşıya getiren ÖSYM, başörtüsünden sonra peruk kullanmaya da yasak getirdi.


 


7 Şubat 2006


Kontenjan sıkıntısı


YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 13 Bin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni açığının bulunmasına rağmen İlahiyat Fakültelerinin kontenjanlarını sürekli düşürmeye devam etti. Diğer bir uygulama ise İlahiyat Fakülteleri'nden mezun olan öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atanmasına son verilmesi oldu.


 


18 Şubat 2006


YÖK için sorun bitmiş


Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili İsa Eşme Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada AİHM kararının ardından kendileri açısından başörtüsü sorununun tamamen bittiğini söyledi.


 


4 Nisan 2006


Başörtülülere yemek de yok


Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi kampüsü genel yemekhanesine öğrencilerin başörtülü girmesi yasaklandı. Yemeğe gelen başörtülü öğrenciler güvenlik görevlileri tarafından yemekhaneye sokulmadı.


 


 


24 Mayıs 2006


Daha fazla yasak


Cumhurbaşkanı Sezer'in, 22 Mayıs’ta 53 devlet üniversitesinin rektörüyle Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmenin ilk sonuçları, “daha fazla yasak” olarak Gazi Üniversitesi'nde uygulanmaya başladı. Gazi Üniversitesi uygulamakta olduğu başörtüsü yasağının kapsamını daha da genişletti. Yeni uygulamayla, kampüsün ana giriş kapısında başörtülü öğrenciler, üniversite güvenlikçileri tarafından başlarını açmaya zorlandı.


 


26 Mayıs 2006


YÖK’ten yeni bir engel daha


YÖK Genel Kurulu toplantısında, ilahiyat fakültelerinin ilköğretim okulları için din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni yetiştirmeyi amaçlayan bölümlerinin eğitim fakültelerine bağlanması kararlaştırıldı. Bu karar ile ağırlıklı olarak İHL mezunu başörtülü öğrencilerin tercih ettiği bölümün önü kapatılmış oldu.


 


14 Haziran 2006


Animasyon rezaleti


ÖSYM tarafından hazırlanan “bina sınav görevlileri eğitim programı”nda, sınava başörtülü gelen bir öğrencinin başının nasıl açtırılacağının ayrıntılı olarak anlatan bir animasyon CD’si hazırlandığı ortaya çıktı.


 


6 Temmuz 2006


30 Temmuz 2006


YÖK’ten başörtüsüne karşı yeni yöntemler


Yurtdışında okumayı düşünen öğrencilerden seçtikleri üniversitenin denkliği olup olmadığını kontrol etmelerini isteyen YÖK, özellikle başörtülü öğrencileri denklik sorunu konusunda üstü kapalı tehdit etti.


 


25 Ağustos 2006


YÖK yasak ihraç etti


Başörtüsü yasağının mimarları cunta üyeleri gittikleri yerlere yasağı da götürüyor. Başkanlığına emekli general Çetin Doğan’ın getirildiği Kazakistan Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti, rektörlüğe emekli albay Prof. Uğur Oral’ı atadı. Ve üniversite ilk kez kapılarını başörtülü öğrencilere kapattı.


 


6 Eylül 2006


Başörtülü öğrenciler kayıt yaptıramadı


Üniversiteyi kazanan başörtülü öğrenciler kayıt işlemlerini yaptıramadı. Tüm üniversiteler, kayıt süresi boyunca başörtüsü yasağını uygulamaya devam etti. Güvenlik görevlilileri kayıtlar esnasında öğrencilerin başlarını açmasını isterken, kimi üniversitelerde, başörtüsünün üstüne peruk takan öğrenciler de geri çevrildi.


 


15 Eylül 2006


Yasaklı yurt kayıtları


Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlara asıl listeden girmeye hak kazanan öğrencilerin yurt kayıtları sona erdi. Başörtülü öğrencilerin kayıtları yapılmadı.


 


4 Ekim 2006


“Bedava Yurt ve Yemek Uğruna Tesettüre Sokuluyorlar!”


Harran Üniversitesi rektörü kız öğrencilerin “bir grup cemaatler tarafından bedava yurt ve yemek uğruna tesettüre sokulduğunu” söyledi.


 


10 Ekim 2006


İftarda da yasak


Kayseri halkının ve sanayicilerin yardımlarıyla üniversite öğrencilerine üniversite kampüsünde verilen iftarda, başörtülü öğrenciler, iftar vaktine beş dakika kala üniversitenin güvenlik görevlilileri tarafından dışarı atıldığı ortaya çıktı.


 


8 Kasım 2006

S.D.Ü İlahiyat'ta peruk bile yasak!


Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerine başörtüsünden sonra peruk takmak da yasaklandı. Dekanlık, emrin YÖK'ten geldiğini açıkladı.


 


 


25 Aralık 2006

Rektörden, başörtülü eş denetimi


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Bektaş Açıkgöz'ün doçentlik ve profesörlük kadrosu vereceği öğretim üyeleriyle bizzat görüştüğü ve bu görüşmelere eşlerinin de gelmesini zorunlu tuttuğu ortaya çıktı. Açıkgöz’ün bu yöntemle eşi başörtülü olan öğretim üyelerine doçentlik ve profesörlük kadrosu vermemeyi amaçladığı belirtildi.

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs