İHO'dan 3. Şiir Dinletisi

Geyve İmam-Hatip Ortaokulu Geleneksel 3. Şiir Dinletisi Gecesini, GAİHL Konferans Salonu'nda sundu.
Editör Editör

Şiir Dinletisi programı; Abdüsselam Yıldırım’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ve M.Akif Özer’in okunan Kur’an-ı Kerimi mealiyle başladı.

Geyve İmam-Hatip Ortaokulu Müdürü Ali Demir, selamlama konuşması yaptı.

5/A sınıfı öğrencisi Zeynep Bekiroğlu “Farkında Mısın”adlı şiiri ile bütün annelere seslendi. Öğretmen Aslıhan Yıldız “Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman” Okul Öğretmenlerinden Mustafa Akar da bir şiir yorumladı. Merve Yetiş ve Nurevşan Saban adlı öğrencilerin aynı mekânda namaz kılıp aynı duaları yapmalarına rağmen akıllarından geçenlerin neler olduğu sahnelendi. Ali Bekiroğlu, Tulum Zurna ile 2 adet hava çaldı.

Öğrencilerden Seyfullah Dönmez, Sezai Karakoç’un “Sürgün” şiirini okudu. Dilara Tan, Semra Yemiş ile Zeynep Aksöz öğretmenlerin hazırladığı ‘Ezgi Grubu’ sahneye çıkarak ezgiler seslendirdi. Şimal Ece Kazdal şiir okudu. Sorumluluklarımızı hatırlatan şiiri ile Osman Ay, Mi’rac mucizesinin gerçekleştiği, Filistin şimdi kan ağlıyor, bunu en güzel Filistinli bir çocuk anlatabilir. Melike Karadayı “Filistinli Bir Çocuk Olmak”adlı şiiri ile sahneye çıktı. Heredot Cevdet tiplemesi ile öğretmen Gökhan Kılıç öğrencilere
Peygamberlerin bazılarının mesleklerinin ne olduğunu anlattı.

Peygamber meslekleri: Peygamberlerin asli görevleri olan İlahi emirleri insanlara ulaştırmalarının yanı sıra dünya işiyle meşgul olarak geçimlerini sağlamışlardır. Sizin gibi beleşten geçinmenin hesabın yapmamışlardır.

Peki, Kur’an-ı Kerim’de ismi zikredilen peygamberlerin meslek hayatlarını ne kadar biliyoruz? Çobanlık, marangozluk, çiftçilik, terzilik, mühendislik, tüccarlık onların mesleklerinden bazılarıdır.

Peygamberler, Allah’ın (cc) hikmeti, adaleti, rahmeti gereği olarak dünyaya gönderilmişler. İnsanlığın kurtarıcısı ve yol göstericisi olarak yer almışlar. İlk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem (as) ile başlayan insanlık tarihi, ardından gelen diğer peygamberle devam etmiş. Bunlardan haberiniz var mı? Kitap okumayan, araştırma yapmayan sizin gibi tembeller nereden bilsin bu gerçekleri… Beni iyi dinleyin de Peygamberlerimizin mesleklerini öğrenin!

Hz. Adem: Allahu Teâlâ, ilk insan olarak Hz. Âdem’i topraktan yarattı. İlk ziraat mühendisi ve çiftçi olarak bilinen Hz. Âdem, alnının terini sile sile ekin ekmiş, sulamış ve biçmiş. Demircilik yapmış.

Hz. Hud: Âd kavmine gönderildi. Tufandan sonra gelen peygamberlerin ilklerinden. Yaşamı boyunca tüccarlık yapan Hz. Hud, cömert ve şefkatli biriydi.

İbrahim (as), oğlu Hz. İsmail (as) ile birlikte Kâbe’yi inşa etti. Geniş koyun sürüleri olduğu rivayet ediliyor.

Hz. Lut, Allah tarafından kendilerine yüksek meziyetler, hüküm ve ilim verilen peygamberlerdendi.

Hz. İdris, İlk defa iğne ile dikiş diker, terzilik yapıp geçimini sağlardı.

Hz. Salih’in, sürülerle develer yetiştirir, sütlerini hem içer hem de satıp geçimini sağlardı. 

Hz. İsmail’in çobanlık yaptığı biliniyor. Kara ve deniz avcılığıyla geçimini sağlardı.

Hz. İshak, çobanlık ile meşgul oldu.

Hz. Nuh, marangozların, gemicilerin ve denizcilerin piridir. İlk gemiyi o yaptı.

Eyyub (as), ziraatçılık ve çobanlık yapardı.

Yusuf (as), saati ilk icat eden, toprak mahsulleri ofisini ilk kuran peygamberdi. Davut Peygamber, demiri işleyen, zırh yapardı.

Yunus Peygamber, balık avlayıp geçinirdi.

Hz. İlyas, dokumacılık ve iplikçilikle uğraşırdı.

Hz. Süleyman Peygamber, bütün canlılarla konuşabilme yeteneğine sahip peygamber, sazlardan zembil yapardı. Bakır madenini ilk defa işleyen de yine Hz. Süleyman’dır.

Hz. Musa (as), çobanlık yapmış.

Hz. İsa (as) zamanında doktorluk yapmıştır.

Gelelim son peygamberimiz Hz. Muhammet Mustafa’ya; küçük yaşlarda çobanlık yapmış, daha sonra ticaretle uğraşmıştır.

Ey cahiller, görüyorsunuz ya Peygamberler dahi çalışarak geçimlerini sağlamışlar. Sizler de çalışın ki kazanasınız. Haydi bana eyvallah…diyerek ayrıldı.
 

İngilizce Öğretmeni İlknur Bütüner ve öğrenciler İngilizce ilahi seslendirdi. Öğrenciler, Peygamber Efendimiz(S.A.V.)in bizlere bıraktığı miraslardan “Veda Hutbesini” “Veda Hutbesi”oratoryosu ile sundu. Arif Nihat Asya’nın “Dua”şiirini Muhammed Emir Erol yorumladı.

Programa; okul müdürleri, öğretmenler ile veliler iştirak etti.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs