HERODOT CEVDET

Geyve İmam-Hatip Ortaokulu öğrencilerinin düzenlediği geleneksel şiir dinletisi ve skeçler çok beğenildi.
Editör Editör

ŞİİR DİNLETİSİ

Geyve İmam-Hatip Ortaokulu öğrencilerinin düzenlediği geleneksel şiir dinletisi ve skeçler çok beğenildi.

Öğretmenlerden Ahmet Erol, Emine Öztürk, Aslıhan Yıldız ve Mustafa Akar’ın rehberliğinde; öğrencilerden Seyfullah Dönmez, Şimal Ece Kazdal, Osman Ay, M. Emir Erol, Ebubekir Güldemir, Melike Nur Karadayı…şiirler ve ilahiler okudu. Şiir dinletisini peşi sıra Herodot Cevdet oyunu sahneye kondu.

KATILIM ÇOK OLDU

Geyve İmam-Hatip Lisesi konferans salonundaki programı; Geyve Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Canbal, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıdaki veliler izledi. Programın sunuculuğunu öğretmen Derya Kapancı yaptı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan İHO müdürü Ali Demir: “Dersleri aksatmadan bu programı hazırlayan öğretmen arkadaşlarıma ve değerli öğrencilerime çok teşekkür ederim.”dedi.

HERODOT CEVDET

Geyve İmam-Hatip Ortaokulu öğretmeni Gökhan Kılıç ve öğrencilerin oynadıkları Herodot Cevdet oyununu seyredenler hem eğlendi hem ders aldı.

Geyve İmam-Hatip Ortaokulu öğretmeni Gökhan Kılıç ve öğrencilerden Emre Gültekin, Furkan Demirtaş, Sefa Saka, Taha Alp, Muhammed Duhan Yıldırım, Ebubekir Sıddık Aksu, Ömer Faruk Ergin, Mücahit Işık, Mustafa Can Özkan ile  Hüseyin Kalemci. Herodot Cevdet - Peygamber Meslekleri adlı oyunu sahneye koydular.

Mahalle kahvehanesinde oturan gençler kendi aralarında sohbet etmektedirler: Milli piyango bana çıkar mı? Kumardan para kazanabilir miyim? Totodan 13 tutturabilir miyim? Herodot Cevdet selam verip kahvehaneye girer. Fakat millet hayali zenginlik peşinde koştukları için Herodot Cevdet’in farkına varmazlar. Herodot bir müddet konuşulanları dinler. Sabrı taşar ve söze başlar:

 

ÇALIŞAN KAZANIR

Bre gafiller! Bre şaşkınlar! Çalışmadan, miskin miskin oturmuş avantadan nasıl zengin oluruz diye hayaller kuruyorsunuz. Bugüne kadar kim çalışmadan zengin olmuş. Siz yeter ki çalışın, Cenabı Allah size de verir. Atalarımız, en bereketli rahmet alın teridir, diye boşuna dememişler.

PEYGAMBERLERİN MESLEĞİ

Peygamberlerin asli görevleri olan İlahi emirleri insanlara ulaştırmalarının yanı sıra dünya işiyle meşgul olarak geçimlerini sağlamışlardır. Sizin gibi beleşten geçinmenin hesabın yapmamışlardır.

Peki, Kur’an-ı Kerim’de ismi zikredilen peygamberlerin meslek hayatlarını ne kadar biliyoruz? Çobanlık, marangozluk, çiftçilik, terzilik, mühendislik, tüccarlık onların mesleklerinden bazılarıdır.

Peygamberler, Allah’ın (cc) hikmeti, adaleti, rahmeti gereği olarak dünyaya gönderilmişler. İnsanlığın kurtarıcısı ve yol göstericisi olarak yer almışlar. İlk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem (as) ile başlayan insanlık tarihi, ardından gelen diğer peygamberle devam etmiş. Bunlardan haberiniz var mı? Kitap okumayan, araştırma yapmayan sizin gibi tembeller nereden bilsin bu gerçekleri… Beni iyi dinleyin de Peygamberlerimizin mesleklerini öğrenin!

Hz. Adem: Allahu Teâlâ, ilk insan olarak Hz. Âdem’i topraktan yarattı. İlk ziraat mühendisi ve çiftçi olarak bilinen Hz. Âdem, alnının terini sile sile ekin ekmiş, sulamış ve biçmiş. Demircilik yapmış.

Hz. Hud: Âd kavmine gönderildi. Tufandan sonra gelen peygamberlerin ilklerinden. Yaşamı boyunca tüccarlık yapan Hz. Hud, cömert ve şefkatli biriydi.

İbrahim (as), oğlu Hz. İsmail (as) ile birlikte Kâbe’yi inşa etti. Geniş koyun sürüleri olduğu rivayet ediliyor.

Hz. Lut, Allah tarafından kendilerine yüksek meziyetler, hüküm ve ilim verilen peygamberlerdendi.

Hz. İdris, İlk defa iğne ile dikiş diker, terzilik yapıp geçimini sağlardı.

Hz. Salih’in, sürülerle develer yetiştirir, sütlerini hem içer hem de satıp geçimini sağlardı. 

Hz. İsmail’in çobanlık yaptığı biliniyor. Kara ve deniz avcılığıyla geçimini sağlardı.

Hz. İshak, çobanlık ile meşgul oldu.  

Hz. Nuh, marangozların, gemicilerin ve denizcilerin piridir. İlk gemiyi o yaptı.

Eyyub (as), ziraatçılık ve çobanlık yapardı.

Yusuf (as), saati ilk icat eden, toprak mahsulleri ofisini ilk kuran peygamberdi. Davut Peygamber, demiri işleyen, zırh yapardı.

Yunus Peygamber, balık avlayıp geçinirdi.

Hz. İlyas, dokumacılık ve iplikçilikle uğraşırdı.

Hz. Süleyman Peygamber, bütün canlılarla konuşabilme yeteneğine sahip peygamber, sazlardan zembil yapardı. Bakır madenini ilk defa işleyen de yine Hz. Süleyman’dır.

Hz. Musa (as), çobanlık yapmış.

Hz. İsa (as) zamanında doktorluk yapmıştır.

Gelelim son peygamberimiz Hz. Muhammet Mustafa’ya; küçük yaşlarda çobanlık yapmış, daha sonra ticaretle uğraşmıştır.

Ey cahiller, görüyorsunuz ya Peygamberler dahi çalışarak geçimlerini sağlamışlar. Sizler de çalışın ki kazanasınız. Haydi bana eyvallah…

Dinleyenler, Herodot Cevdet doğru söylüyor, gidip çalışalım, diyerek kahveden çıkarlar.


Mehmet AYDOĞAN

Geyve Haber


Gökhan KILIÇ

Ali DEMİR

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs