Ayva'nın Başkenti Geyve'dir

Geyve Ziraat Odası başkanı Süleyman Pınar: "Türkiye'nin başkenti nasıl ki Ankara ise, ayvanın başkenti yani merkezi de Geyve'dir." diyerek ayva polemiğine son noktayı koydu.
Editör Editör


GEYVELİLER AYVAYA SAHİP ÇIKTI

Geyve Ziraat Odası başkanı Süleyman Pınar: "Türkiye Ziraat Odaları Genel başkanımız Şemsi Bayraktar bir süre önce Tarım Bakanlığı ve TÜYÜK'ten aldığı rakamlara göre, ayva en çok  Sapanca gölü kenarında ve Serdivan'da yetişiyor, diye bir açıklama yaptı.

Bu durumu kendisiyle telefonla görüştüm. Rakamlarda bir eksiklik var, işin gerçeği şudur: Serdivan yöresinde yetişen 3 bin ton ayvayı, Geyve'de sekiz on çiftçi yetiştiriyor. Oysaki Geyve'de üretilen ayva 60 bin ton civarındadır.

Süleyman Pınar sözlerine şöyle devam etti: Yurdumuzun ve dünyanın birçok yerinde ayva yetiştiriliyor. Ama en kalitelisi, en lezzetlisi Geyve'de yetişmektedir. Ayva, dünyada en çok Türkiye'de; Türkiye'de de en çok Geyve'de yetişir.  

Geyve'de 11 bin 800 dekar alanda ayva yetiştiriliyor.  Bu yıl ÇKS'a (Çiftçi Kayıt Sistemi) göre 60 bin ton ayva elde edildi. Bu sistemimize kayıtlı 6 bin beş yüz üyemiz var. Kayıtsız üretimi, bu sayıya eklersek tonaj daha da artar. Bu rakam önümüzdeki yıllarda bu 70-80 bin tona ulaşacaktır. Bunun için ben diyorum ki: Dünyada yetişen ayvanın % 80'i Türkiye'de, Türkiye'de yetişen ayvanın  % 75'i de Geyve'de yetişmektedir.

GEYVE AYVASI, TEZGAHLARIN SÜSÜ, AĞIZLARIN TADIDIR

Müşteriler, marketlerde Geyve ayvasını arıyor. Çünkü bizim ayvamızın tadı lezzetli, yemesi elma gibi kolaydır. Ankara, Bursa ve Antalya'daki Tarım Fuarlarında ayvamızı görenler maket zannetiler. Gerçek oluşuna inanamıyor. Kesip ikram ettiğimiz zaman şaşırıyorlar. Bunun için ayvamız tezgahların süsü, ağızların tadıdır.  

Türkiye'de Geyve'den başka hiçbir ilçenin adıyla meyve suyu üretilmiyor. Oysa Pepsi - TROPICANA'nın ürettiği Geyve ayvasının nektarı, marketlerin vitrinlerde yerini çoktan aldı.

AYVAMIZIN ALBENİSİ VAR

Geyve Ziraat Odası üyelerinden ve aynı zamanda ayva üreticisi olan Yüksel Tan, Zekeriya Çoban, Mehmet Doğru ve İsmail Turan, Başkan Süleyman Pınar'ın sözlerini doğrulayıp şunları ilave ettiler:  İlçemizin iklimi; Türkiye'de görülen Akdeniz, Karadeniz ve İç Anadolu karasal iklimin karışımının geçit bölgesidir. Geyve Boğazındaki bu hava sirkülasyonu ayvaya güzel bir renk veriyor, bulgurlama yapmıyor.  Yerken boğazı tıkamıyor.  Bu durum ayvamızın tadına tad katıp, değerini artırıyor. Bütün bu özellikler ayvamıza albeni kazandırıyor.


Zekeriya Çoban: "Geyve'nin Burhaniye Köyünde oturuyorum.  Köyümüzde ortalama 2 bin 5 yüz ton ayva üretiliyor. Bunun ortalama 140 tonunu ben yetiştiriyorum. Üç bin beş yüz kök ayva ağacım var. Elma ağaçlarını söküp, ayva dikiyoruz. Eğer ayvamız güzel olmasaydı para etmezdi; para etmeyence de bizler ayva dikmezdik. Geyve ayvası için söylenen her güzel söz, ayvamıza yakışır.


ÇEKİRDEĞİ BİLE DEĞERLİ

KARPUZCULAR-Şuayip Çelik: 69 yaşındayım. Kırk yıldan beri ticaretle uğraşmaktayım. 16 yıldan beri de ayva ticareti yapıyorum. Ayvayı kalitesine göre boy boy ayırıp, paketliyoruz. Soğuk hava depolarına koyup satıyoruz. Ufak tefek olan dip ayvalarını da meyve suyu fabrikasına gönderiyoruz. Hatta çekirdeği bile ziyan olmuyor, şampuan yapımında kullanılıyor.

Denizli, Isparta gibi yurdumuzun değişik yerlerinde de ayva yetişiyor. Ama Geyve ayvasını alan yiyen, başka ayvalardan vazgeçiyor. Bizim ayvamızın yerini tutacak ayva yok. Türkiye genelinde ve dünyada bizim ayvamızın kalitesinde ayva yok. Bunun için yurt içinde özellikle Mersin'e oradan Almanya; Mısır, Ürdün gibi Arap ülkelerine ayva satıyoruz.


AYVA, GEYVE'LE ÖZLEŞMİŞTİR

Geyve belediye başkanı Murat Kaya:" Geyve'mizde üretilen ayvamızın tadı farklı, tonajı fazladır. Ayva deyince, Geyve akla gelmektedir. Bunun için 2014/68 sayılı meclis kararıyla Geyve logosuna ayva resmi koyduk. Türk Patent Enstitüsü tarafından Markaların korunması hakkında 556 sayılı kanun hükmünde kararnameye göre 30.09.2014 tarihinden itibaren 10 yıl müddetle logomuzun tescil belgesini de aldık. Bu tad ve lezzette ayvayı başka yerde yetiştirmek mümkün değildir. Biz de bu meyveyi ve adını ölümsüzleştirerek, ayvayı marka haline getirdik. Festivaller düzenleyerek, ayvanın Geyve'yle özleştiğini dünyaya duyuracağız."dedi. 

MEHMET AYDOĞAN

Geyve Haber


Murat KAYA

Şuayip ÇELİK

Zekeriya ÇOBAN
#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs