Dr. Şükran SELLİ ile Röportaj

Elif BULUT ve Handenur AYBAŞ Yörükler Mahallesinde hizmet vermeye başlayan Aile Sağlığı Merkezi hekimi Dr Şükran Selli ile görüştü.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN


-  Bize kendinizin tanıtır mısınız ?

Ben Şükran SELLİ. Kendim Geyveliyim. Annem babam Geyve‘nin Bayat köyünden. Tabiki Geyve’de doğdum ama babamın mesleği gereği memur olduğundan dışarıda büyüdüm. Bilecik Anadolu Lisesi mezunuyum. Oradan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi‘ni bitirdim. Daha sonra Aksaray’da 2.5 yıl mecburi hizmet görevini yaptım ve 2003 yılında Geyve Devlet Hastanesi acile pratisyen hekim olarak tayinim çıktı. 11 buçuk yıl Geyve Devlet Hastanesi acilde çalıştım . 1 yıl önce Toplum Sağlığı Merkezi‘ne geçtim. 1 yıl Toplum Sağlığı Merkezi’nde çalıştıktan sonra, 22 Ekim 2015'te Geyve Yörükler Aile Sağlığı Merkezin’de aile hekimi olarak göreve başladım .


-Mesleğinizi isteyerek mi seçtiniz?

Evet diyebilirim. Aslında hedefim eczacılıktı. Ama insanlara yardım etmek , insanları sevmek birinci hedefim olduğu için, sağlık yönüm her zaman baskın çıktı. Bu yüzden mesleğimi severek seçtim diyebilirim .


-Mesleğinizi bizlere tavsiye eder misiniz?

Mesleğim çok şerefli, çok onurlu insanlara çok yardım severlik sağlayan bir meslek, ama tam tersi madalyanın öbür tarafı da var. Hani çok zorlukları olan insanlarla birebir mücadele edilmesi gereken bir meslek. İnsanları sevmeden bu meslek yapılmaz. Tavsiye edebilirim ancak bu mesleği öncelikle sevmek gerek.


-Mesleğinizle ilgili unutamadığınız bir hatıranız var mı? Biz anlatı mısınız?

Çok anım var tabi. Acilde on bir buçuk yıl çalıştıktan sonra tabi çok anı var ama nasıl anlatayım, hangisini anlatayım? 

Söyle; Aksaray ‘dan anımı anlatayım .Sağlık ocağına yeni atanmışım 2000 ‘li yıllarda 18-19 yaşlarında bir bayan geldi. 40 günlük bebeği vardı. “Şikayeti nedir ?” diye sordum. 

“Bebeğim hiç durmadan ağlıyor .” dedi.

”Neden ağlıyor, büyükabdestini mi yapamıyor?” diye sordum .”Evet ,kabız “ dedi. “Peki ne veriyorsun ,emziriyor musun ?” dedim. “Bebe bisküvisi ile süt veriyorum “ dedi . Tabi böyle deyince kadın, ben şok geçirdim. 40 günlük bebeğe bir kadın nasıl bisküvi verir, daha bağırsakları gelişmemiş. Kadına çok kızdım . Sen hiç mi bir şey görmedin, hiç mi bir komşun yok danışmadın. Hiç kimsen yok bize gelip danışması gerektiğini söyledim. Ve bir daha böyle bir şey yapmaması gerektiğini ve bu yüzden bağırsakları gelişmediğinden kabız olduğunu söyledim. Bu dönemde anne sütünden başka bir şey vermemesi gerektiğini söyledim. Böyle çok anım oldu. Tabi anılar anlattıkça bitmez.


-Mesleğinizin kolay ve zor yanları nelerdir?

Yani kolay derken birinci şartımız sevmek. Yani sen işini bildikten sonra, hastayı sevdikten, hastaya yardım etmek istedikten sonra işinin zorluğu yok. 

Zorluklar neler; hastaların davranış şekli. Herkes kendini birinci derece özel olarak kabul eder. Mesela acilde çok yaşadık ; bebek içeride ağlarken kusarken “sıra benimdi” deyip önemli hastalığı olmamasına rağmen öne geçmeye çalışıyor. Bu tür zorluklar yaşadık. 

Nöbetler mesela doktorlar için en önemli zorluklardan birisi, hele ki acilde iseniz. Alkollü , şizofen gelip size saldırıyor, evde karısına sinirlenip gelip sizden öfkesini çıkartıyor .Her türlü zorluklar daha çok acilde yaşanıyor.


-Bu bölgede en çok hangi şikayetlerle hastalar başvuruyor?

Kış döneminde olduğumuz için boğaz enfeksiyonu , soğuk algınlığı , öksürük.


-Mesleğiniz sosyal yaşamınızı nasıl etkiliyor ?

Tabi bizde normal insanlar gibi hafta sonu sosyal faaliyet yapmaya çalışıyoruz, gezmeye çalışıyoruz. Tabi ben burada tek aile hekimliğini seçtiğim için hafta içi her gün mesai saatlerinde burada olmak zorundayım . Bir tek hafta sonum var. Cumartesi ve pazar. Vakit bulabilirsem Adapazarı’ na gidiyorum, Bursa ‘ya gidiyorum akrabalarım orada olduğu için.


-Doktorluğu 3 kelime ile özetler misiniz desek?

İnsan sevgisi,

Hayat kurtarma, 

Mutluluk.


-Bizim aracılılğımız ile gençlere tavsiyeleriniz neler olur ?

Eğer tıp mesleği seçeceklerse dediğim gibi çok özverili bir meslek olduğu için gerçekten sabır gerektiren bir meslek olduğu için öncelikle semek gerekir. 

Para ikinci planda . Eğer” ben çok para kazanıcam doktor olucam” o mantıkla bu işe girerseniz mutlu olamazsınız . 

Belki çok paranız olur ama insani açıdan , sosyal açıdan mutlu olamazsınız. Sevdiği mesleği yapan insan başarılı ve mutlu olur.


-Sizin ilave etmek istediğiniz bir şey var mı?

İnşallah bundan sonra doktorların şartları daha iyi olur. Tabi ki Sağlık Bakanlığı’ nın her gün yenilikleri var .Yeni yeni sistemler oluşturuluyor bu yüzden sizde gelecekte görürsünüz ki; hemşire olarak mezun bile olsanız bir hemşire hastanede farklı ,toplum sağlığı merkezinde farklı, aile sağlığı merkezinde farklı çalışıyor. Şartlarımızın daha iyi olması temennim .


-Bize vakit ayırdığınız için çok çok teşekkür ederiz. Mesleğinizde başarılarınızın devamını dileriz.

  HAZIRLAYANLAR : Elif BULUT

Handenur AYBAŞ

Mehmet AYDOĞAN

Geyve Haber



#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs