Geyve Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı

Sosyal Yardımlar Bilgi Broşürü

Aşağıda belirtilen yardım ve hizmetler için Geyve ilçe sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımızın Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 'na başvuruda bulunması gerekmektedir.
Editör Editör

Bütün başvurular Vakfımıza kimlik fotokopisi ibraz edilerek yapılır. Muhtaçlık sınırının altında olanlara mütevelli heyet kararı ile yardım yapılır. 

Muhtaçlık sınırı, hanedeki gelirler (Emekli maaşı, sigortalı çalışan net ücret, araç, arazi, gayrimenkul, tarımsal gelirler vb.) toplanarak hanede yaşayan kişi sayısına bölünerek tespit edilir. 

3294 sayılı kanun kapsamında 2016 yılı 1. altı aylık dönem için belirlenen muhtaçlık sınırı 392 TL'dir (Asgari ücretin 1/3). 

A) AİLE YARDIMLARI 

1- Gıda Yardımları ( Erzak Paketi ) 

Muhtaçlık sınırı altında olan ailelere "Gıda Yardımı" yapılabilir. 

2- Barınma Yardımları ( İnşaat Malzemesi - Ev Yapımı ) 

Muhtaçlık sınırı altında olan ailelere "Barınma Yardımı" yapılabilir. 

3- Yakacak Yardımları ( Kömür ) 

Muhtaçlık sınırı altında olan ailelere "Yakacak Yardımı" yapılabilir. 

4- Diğer Aile Yardımları ( Nakit Yardımlar ) 

Muhtaçlık sınırı altında olan ailelere "Nakit Destek Yardımı" yapılabilir. 

B) ÖZEL AMAÇLI YARDIMLAR 

Afet Yardımları 

Meydana gelebilecek afet halleri durumunda ayni ve nakdi olarak Mütevelli Heyet kararı ile yardım yapılabilir. 

C) DÜZENLİ MERKEZİ YARDIMLAR 

Maaş bağlama işlemleri Vakfımızca incelemesi yapılıp kararı verilen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından muhtaç vatandaşların hesaplarına gönderilen yardımlardır. 

1- 2022 Sayılı Kanun İle Yapılan Düzenli Merkezi Yardımlar 

a) Yaşlı Aylığı 

65 yaşını tamamlamış, sosyal güvencesi olmayan muhtaçlık sınırı altında geliri olan yaşlılara verilebilir. Ödemeler 3 ayda bir 610 TL olarak (Mart-Haziran-Eylül-Aralık) ayın 1 - 10'u arasında PTT tarafından yapılır. 

b) Engelli Aylığı 

18 yaşını tamamlamış, muhtaçlık sınırı altında geliri olan engelli vatandaşlara verilebilir. Sağlık kurulu raporu ile Vakfımıza başvuru yapılması gerekmektedir. 

18 yaşın altında olan çocuklar için engelli yakınları başvuru yapar. Muhtaçlık sınırı altında geliri olan engelli yakınlarına verilebilir. Sağlık kurulu raporu ile Vakfımıza başvuru yapılması gerekmektedir. 

Ödemeler engel oranına göre yapılmakta olup; 

Engel oranı %40-70 arası olanlar 916 TL 

Engel oranı %70-100 arası olanlar 1.374 TL 

Ödemeler 3 ayda bir (Mart-Haziran-Eylül-Aralık) ayın 1 - 10'u arasında PTT tarafından yapılır. 

2- Eşi Vefat Etmiş Dul Kadınlara Yönelik Düzenli Yardım 

Geliri muhtaçlık sınırının altında olan, eşi vefat etmiş kadınlara yapılan düzenli merkezi yardımdır. Resmi nikâhları olmayanlara ve hanede sosyal güvence kaydı olanlara verilemez. Ödemeler çift ayların 24-30 tarihleri arasında PTT vasıtasıyla 2 ayda bir 500 TL olarak yapılır. 

3- Asker Yardımları 

a) Muhtaç Asker Ailesi Yardımı 

Sosyal güvencesi olmayan asker ailelerine verilir. Muhtaçlık sınırı altında olan ailelere, evli ise eşine, değilse annesine ödeme yapılır. Ödemeler çift ayların 24-30 tarihleri arasında PTT vasıtasıyla 2 ayda bir 500 TL olarak yapılır. 

b) Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı 

Sosyal güvencesi olmayan asker ailelerinin çocuklarına verilir. Muhtaçlık sınırı altında olan ailelerde anne veya babaya çocuk başına 100 TL ödeme yapılır. Ödemeler çift ayların 24-30 tarihleri arasında PTT vasıtasıyla 2 ayda bir olarak gerçekleştirilir. 

4-Öksüz Yetim Aylığı 

Sosyal güvencesi olmayan öksüz - yetim çocukları olan ailelerinin çocuklarına verilir. Muhtaçlık sınırı altında olan ailelerde anne veya babaya çocuk başına 100 TL ödeme yapılır. Ödemeler çift ayların 24-30 tarihleri arasında PTT vasıtasıyla 2 ayda bir olarak gerçekleştirilir. 

D) EĞİTİM YARDIMLARI 

1- Şartlı Eğitim Yardımları 

Sosyal güvenceleri olmayan muhtaçlık sınırı altındaki ailelerin ilköğretim ve liseye devam eden çocukları olmaları durumunda verilir. Çocukların devamsızlık yapmama şartı vardır. 

İlköğretim: Erkek 35 TL 

Kız 45 TL 

Lise: Erkek 50 TL 

Kız 60 TL 

Ödemeler tek ayların 24-30 arasında PTT aracılığıyla annelere yapılır. 

2- Diğer Eğitim Yardımları 

Muhtaçlık olması durumunda eğitim gören çocukların ailelerine Ayni ve Nakdi olarak yapılan yardımlardır. 

Ailesi ilçemizde ikamet eden üniversitede okuyan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim dönemi başında bir sefere mahsus eğitim masraflarına katkı olarak verilir. Öğrencilerin kendi adına açılmış olan banka hesaplarına ödeme yapılır. 

E) SAĞLIK YARDIMLARI 

1- Şartlı Sağlık Yardımları 

Sosyal güvenceleri olmayan muhtaçlık sınırı altındaki ailelerin 0-6 yaş arası çocuklarına verilir. Kişi başı 35 TL'dir. Ödemeler tek ayların 24-30 arasında PTT aracılığıyla annelere yapılır. 

2- Şartlı Gebelik Yardımları 

Sosyal güvenceleri olmayan muhtaçlık sınırı altındaki ailelere gebe olmaları durumunda verilir. Aylık 35 TL'dir. Ödemeler tek ayların 24-30 arasında PTT aracılığıyla gebe olan kişiye yapılır. 

3- İlaç Yardımı 

Genel sağlık sigortasının ilaçları karşılamadığı durumlarda kullanılacak olan ilaçlar muhtaçlık sınırı çerçevesinde değerlendirilerek karşılanabilir. 

F) ENGELLİ YARDIMLARI 

Engelli Araç - Cihaz - Protez Yardımı 

Sağlık Kurul Raporu olan engellilerin ihtiyaçlarında kullanılacak olan araç muhtaçlık sınırı çerçevesinde Mütevelli Heyet kararı ile karşılanabilir. 

G) GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDA GELİR TESTİ İŞLEMLERİ 

Sosyal güvencesi olmayan ailelerin hastanelerden ve ilaç alımlarından faydalanmaları için Gelir Testi İşlemleri Vakfımızca yapılmaktadır. Kimlik fotokopisi ile başvuru yapılır. Hanede yaşayan kişilerin gelirleri (Emekli maaşı, sigortalı çalışan net ücret, araç, arazi, gayrimenkul, tarımsal gelirler vb.) toplanarak hanede yaşayan kişi sayısına bölünerek tespit edilir. GO olanlar ücretsiz, diğerleri aşağıda belirtilen ücretleri ödeyerek Genel Sağlık Sigortasından faydalanır. Ödemeler her ay düzenli olarak Ziraat Bankasına yapılması gerekmektedir. 

0-549 TL arası kişi başı geliri olanlar G0 ( ücretsiz ) 

549-1.647 TL arası kişi başı geliri olanlar G1 ( 65,88 TL ) 

1.647-3294 TL arası kişi başı geliri olanlar G2 ( 197,64 TL ) 

3.294 TL' den fazla kişi başı geliri olanlar G3 ( 395,28 TL ) 

H) PROJELER 

Vakfımızca Gelir Getirici Projeler kapsamında sosyal güvencesi olmayan ailelere iş kurma ve tarımsal faaliyetler konusunda 15.000 ( OnBeşBinTL) faizsiz kredi sağlanmaktadır. iki 

yıl geri ödemesiz üç eşit taksitle geri ödemeler yapılmaktadır. Mütevelli heyetince kabul gören projeler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nden talep edilmektedir. 

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI İL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN VERİLEN HİZMETLER 

1- BAKIM MAAŞI UYGULAMASI 

Sağlık kurulu raporu olan yaşlı ve engellilerin "Ağır Engelli" olması durumunda bakan kişiye 888,17 TL bakım maaşı bağlanmaktadır. 

Hanedeki kişi başı gelir Asgari ücretin 3/2 sini ( 784,97 TL) geçmemesi kaydı ile bağlanır. Ödemeler bakıcının banka hesap numarasına yatırılır. Başvurular Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bakım aylığı bürosuna yapılır. 

2- SOSYO EKONOMİK DESTEK 

Sosyal güvencesi olmayan ve çocuklarına bakacak fiziksel ve ekonomik gücü yetersiz olduğunu bildiren ailelere 6-12 ay boyunca çocuk başına ödeme yapılır. 

Okul öncesi 0-6 yaş arası olan çocuk başına 421,88 TL 

İlköğretimde okuyan çocuk başına 632,82 TL 

Lisede okuyan Çocuk Başına 675,01 TL 

Olmak üzere "Sosyo Ekonomik Destek" yardımı yapılabilir. Ödemeler Banka hesap numarasına yatırılır. Başvurular Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne yapılır. 

3- YENİ DOĞAN ÇOCUK YARDIMI 

15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren doğan bebeklere ücret verilmektedir. Ailenin muhtaçlık durumuna bakılmaksızın; 

1. Çocuk için 300 TL 2. Çocuk için 400 TL 3. Çocuk için 600 TL 

tek seferlik verilir. 

Başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza veya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne yapılabilir. Ödemeler PTT aracılığıyla başvuru tarihinden sonraki ayın 1-10' u arasında yapılmaktadır. 

4- ZİHİNSEL ENGELLİ REHABİLİTASYON MERKEZİ 

Başvurular Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne yapılır. 

5- HUZUR EVİ YERLEŞTİRME 

Başvurular dilekçe ve yerleştirilmek istenilen vatandaşın kimliği ile Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne yapılır. 

6- ÜCRETSİZ KREŞ DESTEĞİ 

Başvuru şartları uyan ailelerin çocuklarının kreş masrafları 1 yıllık karşılanabilir. Başvurular Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne yapılır. 

7- KORUMAYA MUHTAÇ ÇOCUK YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ 

Başvurular Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne yapılır. 

8- KADIN KONUK EVİ (ŞİDDET MAĞDURU) 

Başvurular Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne yapılır. 

Not: Muhtaçlık değerleri asgari ücret artışlarından kaynaklı olarak Ocak ve Temmuz aylarında yeniden belirlenmektedir.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs