SAKARYA'DA BİR RAMAZAN AYI DAHA SON BULDU !

Artarak gönlümün aydınlığı her saniyede
Bir mehabetli sabah oldu Süleymaniye'de
Kendi gök kubbemiz altında bu bayram saati,
Dokuz asrında bütün halkı, bütün memleketi
(yahya kemal beyatlı-süleymaniyede bir bayram sabahı-)

Sıcakların son deminde yani Eylül ayının ilk haftasında başladığımız Ramazan ayı, Ekim ayının yağmurlu ilk günleriyle son buldu.


Sakarya da Ramazanı hatırlatan o kadar çok obje var ki,cebbarlar için ık olan birkaç kahvehane veya dönerci buna engel olamıyor.


Sakarya genelinde gezindiğimizde en başta gözümüze gözümüze giren hurmalar bize Ramazan ayında olduğumuzu hatırlatır.halkın gözdesi en ucuzu olan Tunus hurması peşinden de İran hurmaları gelir,kilosu 13-15 ytl arası olan Medine hurması ise iftariye için alınmaya biraz daha uzaktır.


Akşam üstlerindeyse, Ramazan dolayısıyla bir aylığına dükkanlarını kapatan lokanta ve pastanelerde tatlı satışlarını görürüz.Ekmek kadayıfından baklavaya,güllaçtan tulumbaya kadar envai çesit tatlılar iftarını açmış ve enerjisini geri almayı bekleyen şterilerini sabırla beklerler.


Akşam saatlerinde fırın önlerinde Ramazan pidesi veya kıymalı pidelerini almak için bekleşen insan kuyrukları görürüz


Ramazan ayında Sakarya her ne kadar sakin geçse de insanları en küçük olumsuzlukta parlamaya müsaittir.


Akşam ezanı saati yaklaştıkça şehir trafiği sıkışıklığı ve alel acele ezandan önce evine gitmekte acele eden insanların hali yine bize bu şehir halkının Ramazana vermiş olduğu önemi gösterir.Neredeyse Bosna caddesinin Tansaş tan tren geçidine kadar yine bu geçitten donatımın oraya ve ters istikamet olarak istasyon önlerine kadar trafik yoğunluğu normal zamanda rastlanan bir durum değildir.


Her gün akşam ezanıyla beraber sabah ezanına kadar yanan mahyaları da unutmamak lazım.Teravi namazı için yatsı ezanıyla dolan hele hele kadir gecesi tıka basa cemaati olan camilerimizi de.


Hilalin görünmesiyle beraber ta ki öbür hilale kadar bizleri sahurlarda yalnız bırakmayan davulculara ne demeli?


Şehrin göbeğinde ,yeni camide ve diğer ilçelerimizin merkezlerinde kurulan iftar çadırlarını da unutmamak lazım.Eş,dost,akrabaların çağırdığı iftar sofraları da bize Sakarya da Ramazan ayında olduğumuzu hatırlatır.Bu yıl 15.si olan kitap fuarı veya belediyenin eğlenceye dönüştürdüğü Ramazan etkinlikleri programları azda olsa hangi ayda olduğumuzu hatırlatma görevlerini yerine getirirler.


Her Ramazanda halkımızın fakir-fukarayı doyurma ve giydirme duyguları daha da bir artar.


Ramazan ayının sonuna gelindiğini şehrin alışveriş merkezlerindeki olağan üstü kalabalıklar haber verir.Bir nevi insan selini andıran bu olağan üstü mahşeri kalabalık son bir hamleyle bayramlık alışverişlerini tamamlamaya çalisirlar.


Kur’an ayı olan Ramazan ayını Sakarya da birkaç sağlam aktiviteyle daha güzelleştire bilirsek, bu Türkiye de Ramazan ayının en güzel şekilde geçirilen en iyi şehri olabilir.Toplumumuz Ramazan ayının huzurla teneffüs edilmesi bakımından İstanbul, İzmir gibi şehirlere nazaran çok daha şanslıdır.Gelecek nesillerin temsilcileri olan çocuklarimiza,kendimize,ve ailemize bu iklimi, bu havayı diğer şehirlere göre çok daha fazlasıyla teneffüs ettire biliriz.


İslami aidiyetlerin daha da bir farkında olunduğu bu ayda Sakarya halkının Ramazan bayramını kutlar ,bayramların hakkını verebileceğimiz nice Ramazanlar dilerim.


kalpay68@hotmail.com

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs