Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN

Istılahi terimsel manada ise; “İbadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları haiz hayvanı usulünce boğazlamak(kesmek) yahut da bu şekilde kesilen hayvan anlamına gelir. 

Allahü Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de ve bahusus Sure-i Kevser’de; “Fesalli lirabbike venhar=Rabbin için Namaz kıl, kurban kes.”buyurmaktadır. 

Hanefi ekolüne göre Kurban kesmek Vacip, Şafii ekolüne göre ise Sünnet’tir. Venhar mana itibariyle; Allah rızası için kan akıtmak demektir. Kelimenin kökü NHR’den gelir. 

Onun için büyük akarsulara da akan akıcı anlamında nehir denilmektedir. 

Kurban kesmeyip parasını fakir fukaraya vermek caiz olmaz. 

Zira bu tarz bir tutum sadece yardım veya sadaka, iane yerine geçer. 

Kurban olması için mutlaka küçük veya büyükbaş bir hayvan olup kesilmesi lazımdır. Küçükbaş koyun veya keçi cinsinden olursa bir yaşında olması gerekir. Koyun veya keçi yavrusu 6 aylık olupta anası gibi güçlü ve besili olursa oda kurban edilir. 

Büyükbaş hayvanlarda ise; iki yaşında olması gerekir. Halk arasında denilen tabirle kapak atması gereklidir. Lakin bu iki yaş şemsi seneye göre değil de Kameri seneye göre hesap edilmelidir. 

Yani bugünkü kullandığımız takvim hesabına göre iki yaşını tamamlamaya 20 gün kala iki yaşına girmiş olur. 

Kesilen Kurbanların kanı yere düşünce mali ibadet yerine getirilmiş olup; Allaha ulaşır. Eti üçe bölünür, bir kısmı konu komşuya, bir kısmı fakir fukaraya ve bir kısmı da evde bırakılır. 

Ancak kalabalık olan ailelerin evde bırakmasında mahzur yoktur. Lakin böyle yaparsak et alıp yiyemeyen veya Kurban kesemeyenlere kim pay veya et verecektir. Birçoğunun yaptığı gibi Allahü Teâlâ için Kurban küp için kavurma olmaz. 

Büyükbaş hayvanları yedi kişiye kadar ortak kesebilir. Lakin hepsinin de niyeti ibadet maksatlı olması gerekir. Biri et için diğerleri ibadet için olursa olmaz. Hepside aynı niyetle kesmesi gerekir. 

Diğer Din kardeşlerimizi de düşünmemiz gerekir. Nitekim Resulüllah (S.A.V.) “Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir.”buyurmuştur. 

Teşrik Tekbirleri

Teşrik Tekbirleri Kurban Bayramı’na mahsus olup; Arefe günü sabah namazının farzından sonra başlayıp, Kurban Bayramı’nın dördüncü günü İkindi'ye kadar devam eder. 

Farz namaz kıldıktan sonra selam verince hemen; “Allahü Ekber, Allahü Ekber, La İlahe illellahü Vallahü Ekber, Allahü Ekber Velillahil hamd.”denir. 

Kurban Bayramı günleri içinde kazaya namazı kalırsa yine aynı şekilde farz Namazını kaza ettikten sonra Teşrik tekbirleri getirilir. 

Bayram bittikten sonra artık getirilmez. 

Kurban Bayramı’nın Bütün İslam Âlemine ve bizlere hayırlara vesile olması dileğiyle. Hayırlı bayramlar.

-------------------------------------

Mustafa Hamdullah ERGİN

hamdullahergin@gmail.com

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs