AFAD ve Sağlıklı Beslenme Semineri

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanıp ME Müdürlüklerince yürütülen bir proje olan AFAD eğitmenleri; Muhammet Ali Bayraktar ile Nilüfer Cengiz ve Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Zeliha Uçar tarafından verilen seminer Geyve Anadolu İmam-Hatip Lisesi Mimar Mehmet Coşkun Konferans Salonu’nda yapıldı.

Ali ARICI Ali ARICI

AFAD eğitmeni Nilüfer Cengiz: “Afet ve acil durumlar konusunda verilen eğitimlerle; toplumda farkındalık oluşturmak, afetleri başa çıkılabilir bir olguya dönüştürmek ve yeterlilik bilincinin toplumun tüm kesimine yerleştirilmesini sağlamak amacıyla ‘Afete Hazır Türkiye Bilinçlendirme ve Eğitim Projesi’ başlatılmıştı. 2017 itibariyle proje kapsamında 9 milyondan fazla kişiye ulaşıldı.

Ülkemizde meydana gelebilecek her türlü afetten sonra gerçekleştirilecek müdahale çalışmalarının etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirilebilmesi için Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) 2014 yılında hazırlandı. Bu çerçevede bir afet sonrasında yerine getirilmesi gereken çalışmalar ile ilgili tüm bakanlık kurum ve kuruluşlar arasındaki görev, yetki ve sorumluluklar belirlendi. TAMP kapsamında 28 adet Ulusal Düzey Hizmet Grubu Planı 2015 yılında tamamlandı. 2016 yılında ise 81 İl Afet Müdahale Planı ve bu planların eki 26 adet Hizmet Grubu Operasyon Planı hazırlandı.


Afetler konusunda risk azaltma, hazırlık, müdahale ve afet sonrası iyileştirme çalışmalarının bir bütünlük içinde yürütülebilmesini sağlayacak afet yönetimi sistemimizin çatı belgesi Türkiye Afet Yönetimi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın (TAYSB) geliştirilmesi çalışmaları devam ediyor.


Afet risklerinin belirlenmesi ve her türlü tedbirin topyekûn bir şekilde alınarak bu risklerin önlenmesi ve azaltılması için neyin, ne zaman, kim tarafından, nasıl yapılacağını açıklayan bir plan olan Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) hazırlıklarına da başlandı. TARAP’ta afet riskleri ele alınırken bütün kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, medya, aile ve bireye kadar uzanan tüm paydaşlar yönetişim perspektifinde bir araya geliyor.


TARAP’ın uygulamaya geçirilmesi ile afet sonrası faaliyetlere duyulan ihtiyaç ve ayrılacak kaynak azalacak. Böylelikle, daha dirençli bir toplum ve daha güvenli yerleşim alanları oluşturulacak, sürdürülebilir kalkınmaya da katkı sağlanmış olacak.”

Deprem Acil Çantası Çok Önemli


Deprem Acil Çantası Nedir?

DEPREM ÇANTASI NEDEN GEREKLİDİR?


Deprem, doğal afetlerden biridir. Doğal afetler, insana zarar veren, maddi ve manevi hasara yol açan önlenemez olan felaketlerdir.


Türkiye birinci derece deprem kuşağında yer aldığı için depremlere karşı hazırlıklı olmakta fayda var. Depremden korunmak amaçlı depremlere karşı tedbirler alınmalıdır. Bunun için deprem çantasının hazır halde bulunması gerekmektedir.


DEPREM ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKENLER


Deprem çantalarındaki piller, reçeteli ilaçlar, su ve yiyecekler her altı ayda bir tazeleriyle değiştirilmelidir.


Su, enerji veren yiyecekler, Radyo ve pil, El feneri, İlk yardım malzemeleri, Kişisel reçeteli ilaçlar, Bir miktar para, Giyecek, Kalem, kağıt, düdük ya da bir ikaz sesi çıkaracak alet, Telefon rehberi, adres rehberi, harita.


ÖĞRENCİLERİN DEPRAM ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKENLER


Öğrencilerin aileleriyle ilgili bilgiler, Aile fotoğrafı, Yiyecek,


Su.” şeklinde konuştu.


Diyetisyen Zeliha Uçar: “Bazen doğru bildiğimiz yanlışlarla gereksiz kısıtlamalar yapabiliyoruz. Durum böyle olunca sağlıklı beslenmek gözümüzde büyüyüp zorlaşıyor. Bunu aşmanın yolları var tabii ki. Öncelikle bir yerlerden kulağımıza çalınmış yanlış bilgilerin farkına varmakla başlayabiliriz.


Şu yaygın inanışlar size de tanıdık gelmiyor mu?


“Kepekli ürünlerin enerjisi daha düşüktür.”


Yanlış. Hemen hemen hiçbir ürünün kepekli alternatifi, normal çeşidinden daha düşük enerji içermez. Bir ürünün kepekli olması; onun lif, yani posa içerdiğinin bir kanıtıdır. Şeker, kolesterol ve tansiyon seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olduğu, doygunluk ve tokluk hissi verdiği, bağırsak hareketini artırdığı için kepek kısmını da içeren tam tahıllı ürünler daha iyi seçenektir. Ama daha düşük enerjili değildir.


“Aç kalmak zayıflatır mı?”


Aç kalmak, öğün atlamak, sanılanın aksine, vücut ağırlığında azalma ile sonuçlanmayabiliyor. Çünkü yeterince beslenemeyen metabolizma, durumu kıtlık olarak algılıyor, metabolizma hızını düşürüyor ve tüketilen besinleri daha kolay bir şekilde vücutta yağ şeklinde depolamaya başlıyor. Bir diyetisyen tarafından size özel planlanmış beslenme programıyla sağlıklı bir şekilde kilo kaybedebilirsiniz.


“Light/diyet ürünler zayıflama diyetlerinde sınırsızca tüketilebilir mi?”


Bir ürünün üzerindeki light veya diyet ibaresi o besinin gün içerisinde istediğiniz kadar tüketilebileceği, enerjisinin olmadığı anlamına gelmiyor. Light ürünlerin de pek çoğu bir miktar kalori içeriyor; yani sınırsız tüketmek light da olsa doğru değil.


“Balık ve yoğurt beraber yenirse zehirlenme yapar mı?”


Bu konuyu açıklığa kavuşturmakta fayda var: Tazeliğini yitiren veya yakalandıktan sonra hızlıca soğutulmayan balıkta histamin adında bir proteinin miktarı artar. Bu madde yoğurtta da var. Taze olmayan balıkla yoğurt aynı öğünde ikisi de tüketilirse vücuttaki histamin miktarı artar, bu da vücudunuzda alerjik reaksiyonlara, zehirlenmelere neden olabilir. Ama şunu da unutmayalım ki, balık bayatsa, yanında yoğurt yenilse de yenilmese de zaten zehirlenmeye yol açma riski yüksektir. Tazeliğine güvendiğimiz balık ile yoğurdumuzu rahatlıkla yiyebiliriz.


“Karbonhidratlarla proteinleri karıştırmamak mı gerekir?”


Bu öneriyi uygulamak hem gerekli değil hem de pek mümkün değil. Çünkü birçok besinin içerisinde doğal olarak protein ve karbonhidrat birlikte bulunur. Örnek olarak bir süt kutusunun üzerindeki etiket bilgilerine bakıldığında içerisinde hem karbonhidrat hem de protein olduğunu görebilirsiniz. Benzer durum aslında ekmek de dâhil olmak üzere pek çok besin için geçerli.


“Aç karnına limon veya greyfurt suyu içmek yağları eritir mi?”


Maalesef, vücutta depo edilen yağlardan kurtulmak, herhangi bir yiyecek veya içeceğin tüketilmesi ile mümkün değil. Test etmek çok kolay: Bir paket katı yağın üzerine limon veya greyfurt suyu döküp bekleyin. Yağda hiçbir değişim olmayacak. Yağlarınızı eritmenin en önemli yolu size uygun hazırlanmış sağlıklı bir beslenme planı ve düzenli fiziksel aktivitelerdir.


“Çikolata yemek obeziteye neden olur mu?”


Obezitenin birçok nedeni var, fakat çözümlerden biri çikolatayı hayatımızdan çıkarmak değil. Porsiyon miktarına dikkat ettiğiniz takdirde, dilediğiniz besini yeterli ve dengeli beslenme düzeninizde keyifle tüketebilirsiniz.


“Gıda katkı maddeleri kansere yol açar.”


Gıda katkı maddelerinin kullanımı uzun süren bilimsel çalışmalar sonucunda uluslararası sağlık otoriteleri tarafından belirlenir, ülkelerde ilgili bakanlıklar tarafından kodeks çerçevesinde uygulanır ve kontrol edilir. Yıllar süren bu bilimsel çalışmalarda katkı maddelerinin kullanımına, insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığı noktada izin verilir. İzin verilen miktarlarda kullanılan katkı maddeleri sağlık için tamamen güvenlidir.


Doğru bilinen yanlışlar saymakla bitmez ama bu kadarı bile yanlış beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmek için güzel bir başlangıç.”İfadelerini kullandı.


Mustafa Hamdullah ERGİN/ Geyve Haber

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs