ALİFUATPAŞA

Geyve'de gazetecilik yapan emekli Öğretmen Mehmet Aydoğan, Alifuatpaşa muhtarı Adem Arıcan ile görüştü. Adem Arıcan: " Alifuatpaşa'nın olmazsa olmazı Meslek Yüksek Okulu binası yeniden yapılsın ve öğrenci sayısı artırılsın. "dedi.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

ŞİİR BENİM DEĞİL, GEYVELİLERİNDİR

Adapostası Gazetesinden "Geyve'nin mahalllerini tanıtmam istenince, Sayın Kaymakamımız İlyas Memiş Bey'i ziyarete gittim.. "Geyve'yi en güzel sizin şiiriniz anlatıyor. Geyve'yi anlatırken GEYVE şiirinizden mahallenin özelliğine uygun bazı dizeleri alabilir miyim?" dedim. 

Sayın Kaymakamız İlyas Memiş Bey. "Elbette alabilirsiniz. O şiir artık benim değil, Geyvelilerindir." diye cevap verdi. Bu sözü bana Mehmet Akif Ersoy'un " İstiklal Marşı benim değil, milletin malıdır." sözünü hatırlattı. 

Sayın Geyve Kaymakamımız Şair İlyas Memiş'e teşekkür ediyor, "GEYVE " şiirinizden Alifuataşa'yı anlatan dizeler ile söze başlayalıyorum.:


"Her yeri ayrı güzel, Cennet'tir her köşesi;
Duyulur Sakarya'da sükûtun derin sesi,
Maziden bir levhadır Elvanbey Zaviyesi,
Beyazıt Köprüsü’nden tarih akar Geyve'de.

 

Bir hisardır Boğazı; ormanlardan, kayadan...
Geçemez bir başka güç, bulanık Sakarya'dan,
Boğuldu bu sularda nice amansız düşman,
Bir coşkudur dağlarda eser rüzgâr Geyve'de.

 

İstikbalin ufkunda parlar Parla Tepesi,
Yankılanır dağlarda hâlâ topların sesi,
Yazıldı bu kayalara kurtuluşun bestesi,
Ali Fuat Paşa'nın nabzı atar Geyve'de."


MUHTARIM SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Alifuatpaşa muhtarı Adem Arıcan, 1982 yılında doğdum. Geyve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümü mezunuyum. Emlak işiyle uğraşıyorum. Evli ve dört çocuk babasıyım. Alifuatpaşa sevdalısı olduğum için, mahalleme kalıcı eserler yapmak hevesiyle muhtar oldum. 4 bin 800 seçmeni ve 8 bine yakın nüfusuyla bazı ilçelerden büyük olduğundan sorumluluğum fazladır. Azalarım Mustafa Akın, Yücel Çakal, Hasan Taştekin, Bahtiyar Altınbaş, Yücel Aral, Hasan Özkan ve Şükrü Sarı ile 7/24 halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz.

 

ALİFUATPAŞA'YA YAPTIKLARIM
Adem Arıcan, 31 Mart 2019 seçimlerinde muhtar olunca Kuran-ı Kerim, Mevlid-i Şerif okutarak dualarla göreve başladım. Katılanlara pilav, ayran, tatlı ikram ettim. Her sabah esnafı ziyaret ederek istişare yaparım. Mezarlıklara bakım, onarım yaptık. Çocuklar ve ailelerin gönüllerince eğlendikleri Ramazan şenliği düzenledik. 7-11 yaş grubu çocuklara top ve forma vererek yaz spor okulu açtık. 

 

ALİFUATPAŞA SEVDALILARI NE İSTİYOR?
Alifuatpaşalılar, yediden yetmişe Alifuatpaşa sevdalısı olan insanlardır. Muhtar Adem Arıcan ile tren istasyonunun yanındaki kahvehanelerden birine girdik. Emekli öğretmenlerden Nihat Özdil, Sabri Ok, Mehmet Esen, Necati Tutal, Mehmet Özdemir, İsmet Ziya, Ahmet İşsever, Zeki Yusuf Borazan, Ahmet Tosun, İsmail Kazdal, Sezai Yılmaz, Zekai Yılmaz bizi masalarına davet ettiler. Çalışkan bir muhtar olduğu için Adem Arıcan'a teşekkür ettiler. Çayları yudumlarken bir dokunduk, bin ah işittik. Emekliler, muhtar Arıcan ile beraber Alifuatpaşalıların isteklerini bir bir sıraladılar:

Tren yolunun üstündeki, üst geçit kaldırılsın; taşıt ve yayalar için alt geçit yapılsın. Alifuatpaşa trafiğini rahatlatmak için; Sakarya nehri üzerinde yarım kalan köprü tamamlansın, TIR ve kamyonlar oradan geçsin. Boğaziçi ve normal trenler eskisi gibi Alifuatpaşa'da yolcu alıp versin. Sakarya nehri kenarında yapımı tamamlanan ama faaliyete geçirilmeyen bin yüz m'lik yürüyüş yolu açılsın. 1495 yılında yapılmış olan tarihi 2. Beyazıt köprümüz korunsun. Sakarya nehri üzerine yayalar için köprü yapılsın. Alifuatpaşa'nın olmazsa olmazı Meslek Yüksek Okulu binası yeniden yapılsın, öğrenci sayısı artırılsın. Teknik Meslek Lisesi yapılsın. Çocuk parkları düzenlensin. İçinde halı saha, karate salonu bulunan gençlerin spor yapabileceği bir sosyal tesis yapılsın. Hal dükkanları onarılıp geniş kapsamlı ticaret merkezi haline getirilsin. Kuvayı Milliye Müzesi muhtarlığa bağlanıp her gün açık olsun ve yurt çapında tanıtılsın. Yaya kaldırımlarımız yapılıyor. Kısacası siyasilerin, Alifuatpaşa için verdikleri sözlerin yerine getirilmesini; Alifuatpaşa'nın eski canlılığını kazandırılmasını istiyoruz.
 
ALİFUATPAŞA'YI TANIYALIM
Alifuatpaşa mahallesini Emekli Felsefe Öğretmeni Zeki Yusuf Borazan'dan dinleyelim. Zeki Yusuf Borazan,Alifuatpaşa sevdalısıdır. Alifuatpaşa ve Kuvayı Milliye Müzesinin tarihi ile ilgili gazete ve dergilere birçok makale yazmış, kalem ve fotoğraf ustasıdır. Alifuatpaşa, Sakarya ilinin Geyve ilçesine bağlıdır. E-25 karayolu ve TCDD üzerinde bulunmaktadır. Sakarya nehri mahallenin ortasından geçer.

Sakarya nehri üzerinde 2. Beyazıt tarafından 1495 tarihinde yaptırılan,198 m. boyunda 7.5 m. genişliğinde tarihi köprü vardır. İstanbul-Ankara- Bağdat ipek yolu bu köprüden geçer. O tarihlerde buraya "Köprü" derlermiş. 1900'lü yıllarda İstanbul, Eskişehir, Ankara devlet demir yolları hattının buradan geçmesi ile, "İstasyon" denilmiş.1954 yılında burası belediye olmuş.
Belediye iken; Ulu Camii Mahallesi, Okul Mahallesi, Epçeler Mahallesi, Muhacir Mahallesi , Yeni Mahalle diye beş altı muhtarlık idi. Şimdi tek muhtarlıktır. Nüfusu 8 bin civarındadır. Ana Okulu, Özel Eğitim Okulu, Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu, Alifuatpaşa İlkokulu, Alifuatpaşa Ortaokulu, Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu ile Meslek Yüksek Okulu mevcuttur. 1986 yılında hizmete açılan tam teşekküllü Sağlık Ocağı ve eczaneler vardır. 

Atatürk'ün sınıf ve silah arkadaşı Ali Fuat Cebesoy, İstiklal Savaşında karargahını buraya kurar. Bu bölgede ilk Kuvayı Milliye hareketini başlatır.Üstün hizmetler gösterir. Bu kahramanlar sayesinde düşman kuvvetleri Boğaz'dan geçemez. Ali Fuat Cebesoy'un vasiyeti üzerine 10 Ocak 1968 tarihinde naaşı buraya getirilir. Kabri Merkez cami ile köprü arasındadır. Önceden Köprü, İstasyon denilen beldenin adı, Cebesoy ailesinden izin alınarak; Belediye Encümeni kararı ile Alifuatpaşa olarak değiştirildi. İlhan Tan'ın belediye başkanlığı döneminde, belediye binasına ikinci kat yapıldı. Ali Fuat Cebesoy Paşa'nın ailesiyle görüşüldü. Paşa'nın özel eşyaları buraya konulup müzeye dönüştürüldü. 30 Ekim 1989 tarihinde Ali Fuat Cebesoy Kuvayı Milliye Müzesi olarak ziyarete açıldı.

1954 yılında açılan belediye, 2016 yılında kapandı. Bu yıllar arasında belediye başkanlığı yapanlardan bazıları şunlardır: Çönge Hüseyin, Mehmet Yanar, Bekir Oruç, İlyas Can, Ömer Kamışoğlu, Setçeli Mehmet, Cemal Parla, İdris Gür, İlhan Tan, Ahmet Yılmaz, Mehmet Küçük, Şuayip Erkan Çalık...

Alifuatpaşa halkı ziraatçılık, ticaret ve fabrika işçiliği yapar. Okuyup yüksek mevkilere gelmiş insanlar da vardır. Ziraatçılar üzüm, kiraz,ayva, elma, zeytin ve sebze yetiştirir. Gençler Şen Piliç Tavuk Entegre Tesisleri, Kastaş Beton Kaplama Tesisleri, Ak Gıda süt ürünleri fabrikası,Triko sanayi, kereste atölyelerinde,İlhan Tan, Tuna Tan, Metin ve Akif Yılmaz Dinlenme Tesisleri gibi yerlerde çalışır.

 

MUHTARDAN TEŞEKKÜR
Muhtar Adem Arıcan:"Alifuatpaşa Geyve'nin aynasıdır." diyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce Bey'e ve mahallemizin güzelleşmesi için çalışan ekibine teşekkür ederim.

MEHMET AYDOĞAN

#afp #tanitim #roportaj #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs