Geyve ALIPLAR mahallesi

Gazeteci emekli öğretmen Mehmet Aydoğan, Alıplar mahallesi sakinleri ve muhtarı Ali Rıza Özenç ile görüştü.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

Alıplar mahallesi muhtarı Ali Rıza Özenç: "Geyve'ye ve komşu köylere giden yollarımızın sıcak asfalt yapılmasını istiyoruz."dedi.

MUHTARIM SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Geyve- Alıplar muhtarı Ali Rıza Özenç. Alıplar mahallesinde 1967 yılında doğdum. Geyve İmam-Hatip Lisesi orta kısımdan mezun oldum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. Arkadaşlarımın tavsiyesiyle muhtar seçildim. Azalarım Muhammet Avcı, Hüseyin Yüksel, İlyas Ören ve Halit Yıldız ile beraber halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz.

ALIPLAR MAHALLENİZİ TANIYALIM
Osmanlının kuruluş yıllarında bir grup Alplerin buraya geldiği rivayet edilir. Bunun için eski adı "Alpler" imiş. Zamanla "Alıplar" şekline dönüşmüş. Daha sonra Konya, Sivas ve Trabzon'dan gelip yerleşmişler. 1900'lü yıllarda Konya-Karaman'dan Hacel Ali Efendi, ramazan ayında hocalık yapmak için gelir. Komşular, köyde kalması için ısrar eder. 

MEDRESE KURULUR
Geyve'de manifaturacılık yapan Recai Yılmaz'ın dedesi olan Hacı Ali Efendi, şu şartlarımı yerine getirirseniz kalırım, der:
1.Çalgılı düğün olmayacak, 
2. Kadınlar sokakta kapalı gezinecek. 
3. Evlilik çağı gelen gençler, evlendirilecek. 
4. Medrese yapacaksınız, talebe okutacağım. 

Köylüler şartları yerine getirir, Hacı Ali Efendi köyde kalır, ev bark sahibi olur. Rahmetli Kasım Ulu hocanın dedesi Hafız Kadir Hoca da medresede talebe okutur. Sonradan bu medresenin yerine ilkokul yapıldı. 2004 yılında öğrenciler taşımalı sisteme geçince, okul boş kaldı.

Alıplar 30 hanedir. Havası suyu temizdir. Uludağ'da bile böyle temiz hava yok. Bunun için yazlıkçılar gelip yerleşiyor. Geyve'ye 10 km'dir. Merkez ve Muzafferiye olmak üzere iki parçadan oluşur. Bizim mahallenin insanının genellikle saçı dökülmez. Bunun sebebini de kelem(lahana) yemeye bağlarlar. Beyaz lahana, elma, ayvamız meşhurdur. Şimdi fındığa yöneldik.

Bahçeler 1972 yılında yapılan su kanalıyla, sırayla sulanıyor. Gençler, köydeki arazisinde çalışmıyor. Okumak veya iş bulmak için Geyve'ye gidiyor. Onların sattığı yerlere de İstanbul'dan gelenler ev yapıyor. Şu anda dışarıdan gelenler 15 hane oldu. İstanbul'un kalabalığından, kirli havasından bıkanlar, sağlıklı yaşamak için köyümüzü tercih ediyor.

ALIPLARIN İSTEKLERİ NELERDİR?
Geyve'ye giden yolumuzun asfaltlanmasını istiyoruz. Kanalizasyon, köy odası, misafirhane, düğün salonu lazım. Komşu köylerimiz Hırka, Sarıgazi, Mimdere, Esenköy, Çine, Ceceler, Umurbey ve Akdoğan'a giden yollarımızın da asfalt yapılmasını istiyoruz.

MUHTARDAN TEŞEKKÜR
Alıplar köyü muhtarı Ali Rıza Özenç:"Bu güne kadar köyümde muhtarlık yapmış olan Mustafa Atıcı, Hasan Ören, Fikret Keskin, Mahir Kaya, Mustafa Tuna, Kadir Yüksel, Selahattin Demiralp ile adını sayamadığım büyüklerimden Allah razı olsun. Köyümüze hizmet eden Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Geyve Kaymakamlığı ve Geyve belediye başkanlığına teşekkür ederim. Yeni hizmetlerin yapılmasını bekliyoruz."dedi. 

MEHMET AYDOĞAN

#geyve #aliplar #mah #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs