BURHANİYE MAHALLESİ

Geyve'nin Burhaniye mahallesini tanıtıyoruz.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

Gazeteci emekli Öğretmen Mehmet Aydoğan, Burhaniye mahallesi muhtarı Zekeriya Çoban'a mahallenin sorunlarını sordu.

Muhtar Zekeriya Çoban: " Köy içindeki sokakların ve köy giriş yolunun genişletilip asfalt kaplanmasını istiyoruz."dedi.

 

MUHTARIM SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Geyve Burhaniye mahallesi muhtarı Zekeriya Çoban. 1963 doğumluyum. İlkokul mezunuyum. Evliyim. Ziraat odasında 21 seneden beri yönetimdeyim, 11 sene başkan yardımcılığı yaptım. Muhtarlıkta 3. dönem. Azalarım Yaşar Bölük, Adnan Kayaoğlu, İzzet Kayabaşı ve Mustafa Şimşek ile beraber halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. 

 

BURHANİYE HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Burhaniye köyümüz Geyve'nin Koru Boğazı tarafındadır. Geyve'ye 7 km mesafededir. 70 hanedir. Önceleri Rumlar otururmuş. O zamanki adı "Yeniköy" imiş. Buraya ilk defa Eskişehir'den Dağıstan kavmi gelip yerleşmiş. Ekip başının adı Burhan olduğu için "Burhaniye" adı verilmiş. Osmanlı döneminde Müslüman Türk sayısını artırmak için Konya'dan Balkanlar'a giden dedelerimiz, 1924 yılındaki mübadelede Selanik ilinin Kılkış ve Serez ilçelerinden buraya göç etmişler. Küçüksaraçlı mahallesi de bize katılınca Burhaniye iki parçadan oluşmaktadır. Köyümüzde iki cami var. Öğrenci sayısı az olduğundan okulumuz kapalıdır. Öğrenciler Doğantepe İlköğretim Okulunda taşımalı sistemle eğitim görüyor. 

 

MUHTARLIK, SADECE MÜHÜR BASMAK DEĞİL
Halkımız çalışkandır ve kaliteli ürün yetiştirir. Eskiden tütün, üzüm yetiştirildiği zaman da Doğantepe ve Burhaniye köylülerinin ürünleri kalitede birinciydi. Köyde yetişen ayvadan Yalova Atatürk Bahçe Kültürü Araştırma Enstitüsüne götürdüm. Ayvayı tahlil yaptırdım. Ayvanın bakımını, ilaçlamasını ona göre yapıyoruz. Ayvanın kalitesi ile beraber fiyatı da artınca, vatandaşın yüzü güldü. Muhtarlık, sadece imza atıp mühür basmak değildir. Vatandaşa faydalı işler yapmaktır.


AYVA'NIN BAŞKENTİ GEYVE'DİR
Denizli senede 20 bin ton ayva yetiştirirken, Geyve 61 bin ton ayva yetiştiriyor. Bu miktar ayvanın en kaliteli 3.200 tonu bizim köyde yetişir. Bunun için Belediye başkanımız Murat Kaya "Türkiye'de ayvanın başkenti Geyve'dir." diyor. 

 

MUHTARLIĞINIZDA NELER YAPTINZ?
Geçen yıllar muhtarlık dönemimde köy konağı yaptık. İçme suyunun 1.600 m'lik isale hattını değiştirdik. Minare yaptık. Yol asfalt kaplandı. Menfez tipi köprü yaptık. Kadastro çalışması tamamlandı. Küçüksaraçlı mahallesi bize bağlandı. SASKİ ile iş birliği yaparak Küçüksaraçlı'nın içme suyu sorununu çözdük.

 

BURHANİYELİLER NE İSTİYOR?
Köy içindeki sokakların ve köy giriş yolunun genişletilip asfalt kaplanmasını istiyoruz. Dereden gelen sulama suyu için beton kanal yapılsın. Küçüksarçlı'ya giden yol genişletilip asfalt yapılsın. Küçüksaraçlı'ya kanalizasyon gerekiyor. Ürünlerimiz ucuz, bahçeleri sulamak için kullandığımız elektriğin kilovatı pahalı. Tarım elektriğinin ucuz olmasını istiyoruz. 
 

İstanbul'dan gelerek köylerde arsa alıp ev yapanlar, köy muhtarlarıyla iş birliği içinde olmalarında yarar vardır.

MEHMET AYDOĞAN

#geyve #burhaniye #koyu #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs