GEYVE DOĞANTEPE MAHALLESİ

Geyve'nin 4 kere ödül almış olan DOĞANTEPE mahallesindeyiz.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

Gazeteci emekli öğretmen Mehmet Aydoğan, Doğantepe mahallesi muhtarı Halit Doğan ile görüştü. Muhtar Halit Doğan: "Sulama barajlarının faaliyete geçmesini ve doğalgazın gelmesini istiyoruz." dedi.

 

MUHTARIM SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Doğantepe mahallesi muhtarı Halit Doğan. 1958 doğumluyum. Ortaokul 2.sınıftan ayrıldım. Sebze-meyve komisyonculuğu yaptım. Sakarya Büyükşehir Belediyesinden emekliyim. Arkadaşlarımın tavsiyesiyle muhtar oldum. Azalarım Metin Özdemir, Bekir Erten, Nazım Günal, Mustafa Yıldız ile beraber, büyüklerimizin yaptığı güzel hizmetleri devam ettirmek için çalışıyoruz. 

 

YAŞAYAN TARİH İHSAN GÜN
Doğantepe Mahallesinin tarihçesini, Köyde "Yaşayan Tarih veya Doktor" diye bilinen 1930 doğumlu İhsan Gün amcadan dinleyelim: Askerde sıhhiye idim. Uzun yıllar komşulara sağlık konusunda yardımcı oldum, abim ve yeğenim doktor olduğu için herkes bana da Doktor der. Doğantepe, Geyve'ye 4,5 km. uzaklıkta ve 260 hanedir. Güneşin, köyün doğu kısmındaki tepeden doğmasından esinlenerek, köye "Doğantepe" adı verilmiş.

İstiklal Harbi sonunda yapılan mübadele ile Anadolu'da yaşayan Rumlar Yunanistan'a, Yunanistan'da yaşayan Türkler de Anadolu'ya göçe başlarlar. Babamlar ve bizim köyün insanları da hayvan ve eşyalarını gemiye yükleyerek, 1924 yılında İzmit'e gelmişler. Bir kısmı İzmit'te kalmış, bazısı Hendek'e, bazıları da Geyve- Doğantepe'ye yerleşmişler.


ÖNCE OKUL ve CAMİ SONRA EV
Büyüklerimiz okula ve okumaya çok meraklı oldukları için, ilk önce kendi imkanlarıyla bir okul ve bir de cami yapmışlar. Çünkü eğitim yuvası okul ve camilerdir. Daha sonra da parsellenen arsalara evlerini yapmışlar. 1935 yılında ilkokul açıldı. İlk öğretmen Tavşancılı Mehmet Bey, ikinci öğretmenimiz Alfuatpaşalı işadamı Tuna Tan'ın dedesi İlhan Tan'ın babası Hasan Fehmi Tan idi. Büyüksaraçlı, Eşme, Burhaniye öğrencileri arasında yapılan mezuniyet imtihanında Doğantepe'den ben İhsan Gün birincilikle diploma aldım. 
 

KÖYÜ GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ
İhsan Gün ilerleyen yaşına rağmen, hafızası yerinde. Her şeyi gün giibi hatırlayıp bize tarihi bilgiler veriyor:1948 yılında imece usulüyle az da olsa içme suyunu getirdik. 1964 yılında Doğantepe Köyünü Kalkındırma ve Güzelleştirme derneğini kurduk. Bu dernek para toplayarak, içme suyunu çoğalttık, köy konağı yaptık. 1969 yılında lapa lapa kar yağarken, kapı kapı dolaşıp para topladık, köye elektrik getirdik."İlerlemeyen, gerilemeye mahkumdur." Bunun için gençlerin çok çalışması gerekiyor. Güzel hizmetler veren bu derneğin, bugün de devam emesine seviniyoruz. Dernek başkanı Rıdvan Kılıç ve arkadaşlarına teşekkür edip, başarılar diliyorum.

 

ÖDÜL ALAN TEK KÖY DOĞANTEPE'dir

Köyümüzün yerleşim planı düzenli olduğu için Sakarya valiliğinden 4 defa ödül aldık. Köyün içinde üç ana cadde vardır. Evlerimiz planlı bir şekilde bu caddelerin etrafına yapılmıştır. Amacımız bu düzeni devam ettirmektir.

 

MUHTARLARIMIZ

İlk muhtarımız 1924 yılında göreve başlayan iAli Şirin'dir. Eyüp Doğan, Hasan Öztürk, Faik Tekin, Muhammet Özçetin, Ali Kaplan, Yalçın Başaran, Osman Kır, Akif Tıngır, Akif Baysal, Mutuş İmran, Sadi Uzun, Mustafa Ural, Akif Sağlam, Alaattin İmran, Altan İnönü ve şimdiki muhtar Halit Doğan.

Köyümüzden okuyup yüksek mevkilerde görevli kişiler çoktur. Köyümüzde Yatılı Bölge İlköğretim Okulu, cami ve Sağlık Evi vardır. Haftada bir gün doktor gelir, hastaları muayene eder. Ebe mahallemizde oturmaktadır. Sağlık hizmetlerinden memnunuz. Halkımızın gelirinin %85 ayvadır. Sebze ve diğer meyveler kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadardır.

 

ŞEHİTLER ADINA AĞAÇ DİKTİK
Muhtar Halit Doğan, köyün girişindeki bakımsız yeri düzelttirip, fidan diktik. Geyve Belediyesi ve Geyve Orman İşletme Müdürlüğünün desteğiyle diktiğimiz fidanlara Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk ve köyümüzün şehidi Erkan Eren başta olmak üzere tüm Geyveli şehitlerimizin adını verdik.Ağaçların dibini çimlendirip burayı piknik alanı yapacağız. Bugüne kadar toplam 200 fidan diktik.

 

İKİNDİ NAMAZI SONRASI ÇAYI 
Yaşları yetmişin üzerinde olan olgunlar ekibinden İhsan Gün, Musa Erten, Şaban Kılıç, Salih Tezcan, Ahmet Yıldız, Ramazan Yaban ile Doğantepe Köyünü Kalkındırma ve Güzelleştirme derneği başkanı Rıdvan Kılıç 20 yıldır sürdürdükleri ikindi namazı sonrası çaylarını içerken, muhtar Halit Doğan'la masalarına oturduk. Çayları yudumlarken hatıralarını anlattılar. "Yaz kış demez camide ikindi namazını kılınca kahvehaneye geliriz. Günlük konular, memleket meseleleri hakkında sohbet ederiz." ediler. 

 

DOĞANTEPE'NİN İSTEKLERİ NELERDİR?
*Kakaliye deresinin ıslah edilmesini istiyoruz.

*Köyün kanalizasyonu dereye akıp, çevreyi pis kokutuyor. Kanalizasyonun 3.260 m. uzaklıktaki Geyve arıtma tesislerine bağlanmasını istiyoruz. 

*Burhaniye, Bağcaz, Kulfallar, Koru, Büyüksaraçlı muhtarlarından imza aldım. Ortak kullanmak için köyümüze çok amaçlı toplantı ve düğün salonu yapılmasını istiyoruz.
 

Doğalgazın gelmesini ve 2020 planına alınan sulama barajının bir an önce yapılmasını istiyoruz.

Eğer baraj faaliyete geçerse Eşme, Burhaniye köylerinin arazileri de sulanır, verim iki kat artar. Şu anda bahçeler sondaj kuyusundan ve Sulama Birliğinin kanallarından sulanıyor. Su yeterli olmuyor. Elektrik parası fazla geliyor. 

Gençlerin spor yapmaları, kötü alışkanlıklardan uzak durmaları için, mevcut futbol sahanın düzenlenip çim saha yapılmasını istiyoruz.

Doğalgaz gelip alt yapı tamamlandıktan sonra sokaklara asfalt kaplama istiyoruz.Karaçay deresinin etrafındaki yolların düzenlenip, Yöresel Ürünler Merkezine bağlamasını istiyoruz.

 

MUHTARDAN TEŞEKKÜR
Doğantepe muhtarı Halit Doğan, benden evvel muhtarlık yapmış olan büyüklerimden Allah razı olsun. Köyümüz için güzel şeyler yapmışlar. Ben de onlardan devraldığım görevi layıkıyla yapmaya çalışıyorum. Mahallemize hizmet eden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Geyve Kaymakamı İlyas Memiş, Belediye başkanı Murat Kaya, SASKİ ekibine, Deredeki setlerin dolgusunu boşaltan Adapazarı DSİ ekibine, Geyve Orman İşletme Müdürlüğüne, Cami Yaptırma Derneği başkanı rahmetli Ormancı Mehmet Geçiş'e, çocuklarımızın vatana millete faydalı olması için gayret eden öğretmenlere, Geyve Muhtarlar Derneği başkanı Abdullah Şenel'e ve adını sayamadığım herkese çok teşekkür ederim. Mahallem için çok planlarım var. İnşallah bu planlarımı daire amirlerimizin desteğiyle yapacağız.

MEHMET AYDOĞAN

#geyve #dogantepe #mahallesi #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs