Geyve İLİMBEY Mahallesi

Geyve İlimbey mahallesi Muhtarı Turgut Özdemir: "Acil ihtiyaçlarımız içme suyu ve doğalgazdır."dedi.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

 

Gazeteci Emekli Öğretmen Mehmet Aydoğan İlimbey mahallesi muhtarı Turgut Özdemir ve İlimbey Sevdalıları Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı Mucip Öz ile görüştü. 

 

Muhtar Turgut Özdemir kısaca kendisini tanıttı. 1970 doğumluyum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. Karaçam'da emlak dükkanım var. Üç dönemdir muhtarım. Köyüme hizmet etmek aşkıyla muhtarlığa başladım. Allah da nasip etti. Aza arkadaşlarım Selçuk Çetin, İdris Ay, Arif Öz ve Adnan Özdemir ile beraber köyümüze hizmet etmeye çalışıyoruz. 

İLİMBEY MAHALLESİNİ TANIYALIM
İlimbey 93 Harbi zamanında Batum'un Maradit mevkisinden gelen Gürcü'lerden Hacı Mehmet Ağa, Muti Ağa, Özolar, Goncaloğlu (Karaloğlu), Devoğlu, Terzioğlu, Badişoğlu, Mamioğlu, Mısırlar, Arifoğulları, Gzelaşvil, Halimağa, Kemaloğulları gibi aileler tarafından kurulmuştur. Halen daha Gürcüce dilini biliriz, konuşuruz. Eskiden ilim tahsil edilen Rüştiye mektebi varmış. Bizim köyden birçok ilim adamı, beyler çıkmış. Bunun için köyün adını "İlimbey" koymuşlar. İlk yerleşim yerimiz, yukarıda İrşadiye bölgesi imiş. 1940 yılında deprem olunca dedelerimiz Parsah mevkisine iniyorlar.

1967 depremi zamanında da şimdiki bölgeye göç ediyorlar. Köyümüz 80 hane ve 180 seçmenimiz var. İstanbul, Eskişehir kara ve demir yoluna 2 km mesafededir. Geyve'ye 19 km. Adapazarı'na 18 km uzaklıktadır. Samanlı dağlarının eteğinde, orman denizinin ortasına kurulmuş, şirin bir yerdir.3-4 komşu hayvancılık yapar, tarım da kalmadı. Komşularımız işçilik, esnaflık, memurluk yaparak geçimini sağlar. Emekli olanlar da var.

YAPILAN HİZMETLER
Muhtar Turgut Özdemir ilk muhtar olduğum zamandan beri yapılan hizmetler şunlardır: Yolları genişletip asfalt yaptık. Atıl durumda olan mezarlık temizlendi.Mezarlığın çevresi tahta avlu idi. Perde beton duvar yaptık. Yolu olmayan yerlere yeni yollar açıldı. Mevcut yollar genişletildi. Eski yollardan öküz arabası zor geçerdi. Şimdi kamyon, TIR geçer. İlimbey deresinin Beşevler mevkisine köprü yapıldı. Geyve Halk Eğitim Müdürlüğüyle iş birliği yaparak arıcılık, süt hayvancılığı, besicilik kursları açıldı. Cami içi tamiratı yapıldı. Geyve Belediyesinin desteğiyle sokaklara parke döşendi. Bunun için Geyve belediye başkanı Murat Kaya'ya çok teşekkür ederim. Köy içinden geçen ırmak ıslah edilerek, künklerle yer altına alındı. Köyün 3 kilit noktasına mobese kameraları taktırdık.

 

İLİMBEY SEVDALILARI KÜLTÜR ve DAYANIŞMA DERNEĞİ
 İlimbey Sevdalıları Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı Mucip Öz şunları söyledi: Derneği kurmaktaki amacımız muhtarla omuz omuza vererek köyümüze, köylümüze hizmet etmektir. Çocukluğu İlimbey'de geçmiş ama şimdi dışarıda yaşayan arkadaşlarla iki buçuk yıl önce sanal ortamda gurup kurduk. 4 ay önce derneğimizin resmi açılışını yaptık. Bu derneğimizin amacı yurdun neresinde olursa olsun İlimbeyli olanlarla tanışıp kaynaşmaktır. İlimbeyli olsun, olmasın yardıma muhtaç olanları bulup sevindirmektir. Bu derneğimize maddi destek vermek isteyen herkesi bekliyoruz. Garibanın çorbasında sizin de bir tuzunuz, biberiniz olsun. Çünkü bu iş gönül işidir. İnsanın gönlünü kazanmak çok sevaptır. Yunus Emre ne diyor:

Yunus Emre der ey hoca

İstersen var bin hacca
Hepsinden iyice, 

Bir gönüle girmektir.

 

ASKIDA EKMEK
Köydeki derneğimizin önünde ekmek dolabı vardır. Yardıma ihtiyacı olan gelir "Askıda ekmek" sistemi gibi lazım olduğu kadar ekmeğini alıp gider. Para sorulmaz. Para lazım olanlara, para yardımı da yaparız. Peygamber Efendimizin "Sağ elin verdiğini sol el duymasın." Hadisi şerifinde belirtildiği gibi bu yardımlaşmalar gizli kalır. 
 

DAVET
Muhtaç kişilere maddi ve manevi destek olacak herkesi derneğimize davet ediyoruz. Çünkü dernek vasıtasıyla yapılabilecek hizmetlerin sınırı yoktur. 
Köyümüzde doğa yürüyüşü yapmaya uygun 20 km'lik parkur var. Uzaklara gitmeye gerek yok. Adapazarı- Eskişehir ana yoluna 2 km mesafedeki İlimbey'e geliniz. Ormanların içinde, temiz hava ve bol oksijenli ortamda ailece veya guruplar halinde doğa yürüyüşü yapınız.

 

BABA OCAĞINA SAHİP ÇIKINIZ
Ayrıca köyümüzden başka yerlere göç etmiş olanların, köye dönüş yapmalarını, baba ocağına sahip çıkmalarını istiyoruz. Ağacın kökleri ne kadar önemliyse, baba ocağı da o kadar önemlidir. Çünkü insan baba ocağından aldığı maddi ve manevi haz ile huzur içinde yaşar. Ata ocağını yaşatan insan, atasının duasını kazanır. Dua insanı zalimin zulmünden, şeytanın şerrinden korur ve mutlu eder. Bunun için köye dönüşler başladı. 80 hane olan köyümüz şu anda 180 hane oldu. Köyümüzden bir karış yerin yabancıya satılmasına razı değiliz. Herkes arsasının kenarına bir şey yapsın. Yazdan yaza veya bayramdan bayrama gelip baba ocağını şenlendirsin.
 

Gurbetteki köylülerimize Ferdi Tayfur'un şu Türküsünü hatırlatıyoruz: 
 

Ne umutla geldik koca şehire,
Allah sonumuzu hayır getire,
Alacaklı haciz koymuş Bekir'e...

Hadi gel köyümüze geri dönelim,
Fadime'nin düğününde halay çekelim.

Buralarda ağaçları kesmişler,
Yerlerine taş duvarlar dikmişler,
Sevdiğimi başkasına vermişler.

Hadi gel köyümüze geri dönelim,
Fadime'nin düğününde halay çekelim.

Bir başkadır Toroslar'ın (İlimbey'in) yağmuru,
Anam evde hazırlamış hamuru,
Çok özledim havasını suyunu...

Hadi gel köyümüze geri dönelim,
Fadime'nin düğününde halay çekelim.


PROF. DR. MUHARREM DAYANÇ
İlimbey Sevdalıları Kültür ve Dayanışma Derneğinde arkadaşlarla beraber çayları içip, sohbet ederken, dernek başkanı Mucip Öz, canlı yayın yapmaya başladı. Geyve İmam Hatip Lisesinden öğrencim İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Prof. Dr. Muharrem Dayanç hoca, İstanbul'dan yayına katıldı. Hasret giderdik. Çok memnun oldum. Meğer Prof. Dr. Muharrem Dayanç hocalar da İlimbey köyündenmiş. 1950 yıllarında buradan Karaçam'a göç etmişler. Ayrıca reklam işleri yapan Geyve Lisesinden öğrencim İlimbeyli Muharrem Demirtaş ile görüştük. Öğretmenlik çok güzel bir şey. İnsan gittiği yerde bir öğrencisiyle karşılaşınca memnun oluyor.

 

YETKİLİLERDEN BEKLENTİLER
Muhtar Turgut Özdemir: Mevcut yolun yanında NATO boru hattı var. Boş olan NATO boru hattının yola terk edilip, yolun genişletilmesini ve çift şerit yol yapılmasını istiyorum. Çift yol yapılırsa ortasına çınar ağaçları dikeriz. Doğançay'ın girişinde olduğu gibi çınar ağaçları köye bir güzellik katar. Doğalgazın bağlanmasını, kanalizasyon yapılmasını istiyoruz. 1,5 dönüm boş arazi var. Oraya gençler için spor kompleksi yapılsın. Eski okul binamızın düzenlenip kültür merkezi yapılmasını istiyoruz. 3.600 metre yukarıdaki Küçük Yayla mevkisinin mesire alanı olacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Büyük şehirlerde olduğu gibi, öğrencilerin ödev yapabilecekleri eğitim yeri istiyoruz. Dernekte beraber çay içtiğimiz kişiler de isteklerini söylemeye başladı. 
 

Recep Genç: Ormana giden yolların yapılmasını, İlimbey deresinin ıslah edilip yüzülecek, etrafında piknik yapılacak hale getirilmesini istiyorum.
İlimbey Sevdalıları Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyesi Cüneyt Öner ve Ahmet Genç: Başka şehirlerde yaşayan köylülerimizin, derneğimiz aracılığıyla köyümüze destek vermelerini istiyoruz.
Avcı Celal Çetin amca Padişah Abdülhamit'in gönderdiği cami duvarındaki tuğrayı gösterdi.
Sanal ortamda canlı yayına katılan İlimbeyliler de aynı isteklerde bulundular.

 

MUHTARDAN TEŞEKKÜR
Daha önce görev yapmış olan Hüseyin Demir, Ahmet Çetin, Selahattin Ölmez, İbrahim Öz, Şerafettin Altıparmak ve adını unuttuğumuz muhtarlardan Allah razı olsun. Yapmış oldukları hizmetlerden dolayı Sakarya Büyükşehir Belediye başkanımız Sayın Ekrem Yüce, Geyve Kaymakamımız Sayın İlyas Memiş, Geyve belediye başkanımız Sayın Murat Kaya ve çalışan personellere teşekkür ederim. Yeni hizmetlerin bir an evvel yapılmasını bekliyoruz.
MEHMET AYDOĞAN

#geyve #ilimbey #mah #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs