GEYVE ÇAYKÖYÜ MAHALLESİ

Geyve Çay Köyü Muhtarı Suat Kolsuz: "Çayköyü ile Sabıralar arasındaki yolun asfalt olmasını, İnternet bağlanmasını istiyoruz."dedi.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

Geyve muhabirimiz Emekli Öğretmen Mehmet Aydoğan Çayköyü muhtarı Suat Kolsuz ile görüştü.

Muhtar Suat Kolsuz kendisini tanıttı. 1973 yılında doğdum. Geyve İmam Hatip Ortaokulu mezunuyum. 3.dönemdir muhtarım. 1997 yılında köyümüzde heyelan oldu. Devletten gerekli yatırım yapılmadı. Köyümüzü daha uygun bir yöreye göç ettirmek için muhtar oldum. 

 

ÇAY ADI NERDEN GELİYOR?
İki rivayet var. Birincisi 180 sene kadar önce Trabzon'un Çaykara ilçesinden 3-4 hane gelip Çaycuma mevkisine yerleştikleri için köye "Çay" adı verilmiş. İkinci rivayet köyün yanından çay suyu aktığı için. Çaycuma, İpek Yolu üzerinde olduğu zamanlar eşkıyalar, dedelerimize rahat vermemiş. Bulundukları yerden 2 km. yukarı taşınmışlar. O zamanlar bizim köyde cami olduğundan 7-8 tane komşu köy, cuma namazı kılmak ve alış veriş yapmak için bizim köye gelirmişler. Kayadibi, Sabırlar da bize bağlıymış. Zamanla ayrı köy haline gelmişler.

 

YENİ BİR KÖY KURDUK 
Muhtar seçilince köyümüzü eski Ankara yolu kenarına, yani Kazkıran mevkisine taşımak için girişimlerde bulundum. Resmi işlemleri ben takip ettim. Sağ olsun o zamanki millet vekilimiz Şaban Dişli abimizin yardımı ve Devletin desteğiyle şimdiki yere köyü taşıdık. EYY( Evini Yapana Yardım) usulüyle AFAT, 650 metrekare bahçe içine 100 metrekarelik 36 tane ev yaptı. Devlete olan borcumuzu 20 yıl içinde ödeyeceğiz. 60 seçmen var. Köyümüz Taraklı'ya 9 km. Geyve'ye 22 km'dir. Köy, Taraklı- Geyve ana yoluna 3 km mesafededir. Cami, şadırvan, tuvalet, kanalizasyon, içme suyumuz var.

 

REFERANDUM YAPTIK
Sakarya’nın Taraklı nahiyesi ilçe olunca Sabırlar, Poydular, Çay ve Doğancıl köyleri bir müddet Taraklı'ya bağlandı. Taraklı siyasetçilerinden gerekli ilgiyi ve desteği göremedik. Zaten komşuların % 70'i Geyve'de oturmaktaydı. Dört köyün halkı Taraklı'ya bağlı kalmak istemediler. Sabırlar köyü Muhtarı Naci Çelik, Poydular Köyü Muhtarı Mehmet Bilgiç, Çay Köyü Muhtarı Suat Kolsu ve Doğancıl Köyü Muhtarı Mehmet Özkul komşularla görüşüp referanduma karar verdik. "Gelecek nesillerimizin haklarını koruyabilmemiz için " mülki hudutlarımızı değiştirerek, 5 Şubat 2012 Pazar günü yapılan referandum ile Geyve'ye bağlandık. Bu süre zarfında 4 köyün yazışma evraklarını ben takip ettim. 

 

İSTEKLERİMİZ
Çayköyü ile Sabırlar köyü arasındaki yolun genişletilip asfalt yapılmasını istiyoruz. Gençler için top sahası lazım. Cami hocamızın lojmanı, minare ve internet bağlantısı yok. Heyelan nedeniyle Çaycuma mevkisine yapılamayan gölet, 10 km. yukarıda Doğancıl'ın Karlıkkayası dibine yapıldı. Bu göletin suyu bahçe sulamaya yetersiz. Ancak yangın söndürme sırasında helikopterler su alabiliyor. İçinde balık yetişiyor. Doğa harikası olan bir yer. Geyve'nin saklı cenneti olan gölün çevresinin düzenlenip mesire alanı yapılmasını ve turizme açılmasını istiyoruz. Çay köyünde sulama göleti yapmak için Delikavaklık mevkisinde şahsa ait uygun bir yer var. SASKİ'nin bu şahısla anlaşıp, sulama göleti yapmasını istiyoruz.

 

AYÇİÇEKLERİNİ BALTA İLE KESİYORUZ
Topraklarımız çok verimli. Arpa, buğday, domates, kiraz, vişne yetiştiririz. Narenciye hariç, her şey yetişir. Sulama yapılmadığı halde ayçiçekleri öylesine büyük oluyor ki bıçakla değil, balta ile kesiyoruz. Sulama yapabilsek ürün daha da artar. Vatandaşımızın kazancı çoğalır. Bunu için sulu tarıma geçmek istiyoruz.


ÜÇ AZİZLER
1.Deli Aziz, 2. Keşçi Aziz, 3. Kel Aziz. Üçü de bekar idi. 

Deli Aziz amcayı kızdırmazsan kimseye zararı olmaz faydası olurdu. Köyünü seven biriydi. 
Keşçi Aziz amca gariban biriydi. Köyün angarya işlerini yapardı. Herkese yardım ederdi.
Kel Aziz amca bir tek toplu iğne isteyen olsun, 9 km uzaktaki Taraklı'ya gider, alıp getirirdi. Bu mübarek insanlar köyümüzün neşe ve bereket kaynağı idiler. Zararsız insanlardı. Köyümüzün medarı iftiharı olan 3 Azizleri rahmetle anıyorum.

MUHTARDAN TEŞEKKÜR
Köyümüze hizmet eden İbrahim Arıcı, Mehmet Çevik, Kadir Yıldız, Bilal Akkaş, İsmail Çevik, Kadir Yıldız ve adını unuttuğum eski muhtarlardan Allah razı olsun. Yapmış oldukları hizmetlerden dolayı Sakarya Büyükşehir Belediye başkanımız Sayın Ekrem Yüce, Geyve Kaymakamımız Sayın İlyas Memiş, Geyve belediye başkanımız Sayın Murat Kaya ve çalışan personellere teşekkür ederim. Yeni hizmetlerin de yapılmasını bekliyoruz.
MEHMET AYDOĞAN

#geyve #cay #koyu #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs