RAMAZANDA YAPILMASI GEREKEN MALİ İBADETLER

Geyve Müftüsü Murat Okuyar, Ramazan ayında yapılması gereken mali ibadetler hakkında vatandaşı bilgilendirici paylaşımda bulundu.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

 

Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluşu ifade eden ramazan ayında tuttuğumuz oruçlar, yaptığımız sahur ve iftarlar, kıldığımız teravih namazları, okuduğumuz mukabelelerle birlikte bir de toplumda sosyal yardımlaşma, birlik-beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmek amacıyla yapılması gereken mali ibadetler vardır. Bu bağlamda;

 

FİTRE

Fitre: İnsan olarak yaratılmanın ve ramazan bayramına ulaşmanın şükrü olarak, dinen zengin olan kişilerin muhtaçlara vermesi vacip olan sadakadır. Kişi kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Din İşleri Yüksek Kurulu 2020 yılına ait fitre miktarını asgari 27.00 TL olarak belirlemiştir.

 

FİDYE

Fidye: İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kişinin, daha sonra bu oruçları kaza etme imkanı yoksa, her güne karşılık ödemesi gereken maddi bedeldir. Bir günlük fidye bedeli fitrede olduğu gibi 2020 yılı için asgari 27.00 TL'dir. 30 günlük fidye bedeli ise asgari 810.00 TL'dir.

 

ZEKAT

Zekat: Dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen nisap miktarı mala sahip olan kişilerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken mali bedeli ifade eder. Zekat vermenin belli bir zamanı olmamakla birlikte zekat mükellefi olan kişinin ibadetini geciktirmeden yapması tavsiye edilmiştir. Ramazan ayının rahmetinden istifade etmek amacıyla da zekat ibadetini bu ayda yapmak halk arasında gelenek halini almıştır.

 

GEYVE MÜFTÜLÜĞÜNDEN DETAYLI BİLGİ ALABİLİRSİNİZ

Bu ibadetlerini yerine getirmek isteyen müminlerin Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından, müftülüklerden ve din görevlilerinden teferruatlı bilgi almaları mümkündür. Her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye Diyanet Vakfı Geyve Şubesi; fitre, fidye, zekat ve bağışlarınızı, yurt içi ve yurt dışında öğrenim gören öğrenciler, Hafızlık Kuran Kursu öğrencileri, mağdur ve muhtaç aileler başta olmak üzere toplumumuzun bir çok kesimindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam etmektedir.

Kerim Kitabımızda "Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe iyiliğe kavuşamazsınız" (Ali İmran/92) buyuran Rabbimizin emrine uymak; "Veren el, alan elden hayırlıdır"(Buhari,Zekat,18) buyuran Hz. Peygamberin müjdesine nail olmak amacıyla yaptığımız ibadetlerin makbul olmasını Cenab-ı Mevla'dan niyaz eder, hayırlı ramazanlar dileriz.

MEHMET AYDOĞAN

#ramazan #fitre #zekat #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs