GEYVE KAYMAKAMI KUTLU'nun CUMHURİYET BAYRAMI KONUŞMASI

Geyve Kaymakamı Mustafa Kutlu'nun Cumhuriyet Bayramında yaptığı konuşma:
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

 

29 Ekim günü, milletimiz için büyük bir gurur ve onur günüdür. Milletimiz, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bir yandan dünyada eşi benzeri görülmemiş bir ulusal kurtuluş savaşı vermiş, bir yandan da modernleşme projesi olarak demokratik cumhuriyeti hayata geçirmiştir.

Cumhuriyetin ilanına kadar yaşanan süreç bir yeniden var oluşun destanıdır. Bu destan tarih sahnesinden silineceği düşünülen bir milletin, işgal ordularına karşı vermiş olduğu varoluş mücadelesinin kazanılmasıyla elde ettiği, Atatürk'ün, en büyük eserim dediği, Cumhuriyet ile taçlandırdığı bir büyük meydan okuyuşun destanıdır.

20. yüzyılın başında Osmanlı İmparatorluğunu parçalamak ve milletimizi bu coğrafyadan atma girişimleri hız kazanmıştı. Hakimiyetimiz altındaki toprakların büyük bir çoğunluğu elimizden çıkmış. Anadolu'ya hapsedilen bir devlet durumuna düşmüştük. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra ihtilaf devletleri ülkemizi işgale başlamışlardı.

Ancak Gazi Mustafa Kemal ve ona inanan vatan sever silah arkadaşları, milletimizin hazmedemeyeceği bu duruma sessiz kalmamış, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak büyük kuruluş mücadelesini başlatmışlardır. "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." ilkesi ile çıkılan yol, TBMM'in açılışında ortaya konula " Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." prensibi ile vatanın kurtarılmasının ardından milli egemenliğe dayalı bir yönetim şeklinin benimseneceğini ortaya koymaktaydı.

Kurtuluş Savaşının kazanılmasından sonra, sıra Atatürk'ün ifadesiyle bu milletin karakterine en uygun yönetim şeklini belirlemeye ve onu tüm dünyaya ilan etmeye gelmişti. Vatan toprağı üzerinde varlığımız perçinleyecek, ülkemizi muasır medeniyetler üzerine yükseltecek, ülke yönetiminde her bir ferdin söz sahibi olacağı ve milleti yeniden dünyanın saygın milletleri arasına sokacağı rejimin adı cumhuriyetti.

Bundan tam 97 yıl önce ilan edilen Cumhuriyet, sadece bir rejim değişikliği olarak kalmamış, sosyal ve iktisadi alanda da modernleşme projesi olarak hayatımızı etkilemiştir. 

Cumhuriyet rejimi, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların toplum hayatındaki konumunu yükseltmiş. Tüm vatandaşlara seçme ve seçilme hakkı vererek, ülke yönetiminde söz sahibi olmalarını sağlamıştır.

Cumhuriyetin ilanı bir başlangıçtır. Onu yükseltmek, varlığını sonsuza kadar sürdürmesini sağlamak, başta geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin, cumhuriyet değerlerine inanan ve çocuklarımızı bu doğrultuda yetiştirecek değerli öğretmenlerimizin ve hiç durmadan çalışıp kendisini milletimizin ve cumhuriyetimizin yücelmesine adayacak bir ulus olarak da topyekün hepimizin görevidir. Çocuklarımızı bu şuurla yetiştirmeliyiz.

Cumhuriyetimizin ilan edildiği ve çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı bu anlamlı günün 97.yıldönümünde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü tüm tarihimiz boyunca bu toprakları bize vatan yapmak için hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize de hayırlı, sağlıklı ömürler diliyorum. Cumhuriyet bayramınız kutlu olsun. Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olsun.

MUSTAFA KUTLU

Geyve Kaymakamı

#geyve #kaymakami #konusmasi #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs