EĞER ŞÜKREDERSENİZ...

Ceneb-ı Allah şöyle buyuruyor: "Şükrederseniz size olan nimetimi artırırım..." ( ibrahim S. 7)
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN


Şükür verdiği nimetlerden dolayı kulun Allah'a minnettarlık duyması, bunu sözleri ve amelleriyle göstermesidir. Şükür nimetlerin asıl sahibini tanımaktır.

Peki nimet nedir?

Bize emanet edilen beden, aldığımız nefes, yürüyen ayaklarımız, bin bir çeşit güzellikte tabiat, temiz rızık, düşünmek, güven içerisinde oturduğumuz evlerimiz, ailemiz, evlatlarımız, vatanımız...
........
"O size istediğiniz her şeyi vermiştir. Allah'ın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız..." (İbrahim S. 34)
Pandeminin karanlık bir gece gibi üzerimize çöktükçe çöktüğü şu günlerde ekmek gibi su gibi ihtiyacımız olan şey.... şükür...

Hikaye odur ki,

Bir padişah mutsuz bedbaht bir halde tahtına kurulmuşken çalışanlarından birinin hep gülümsediğini etrafa neşe saçtığını farkeder.

Vezirini çağırıp ' Ben ki bu kadar refah içinde mutsuzken bu miskin adamın mutluluğunun sırrı nedir' diye sorar.

Vezir; 'Sultanim siz 99 kuralından haberdar değil misiniz' der ve planını devreye sokmak için padisahtan izin ister. Ertesi gün bir kesenin içine 99 altının üzerine 'bu 100 altın senindir' diye not düşülür adamın kapısına bırakılır. Sabah bir kese altın ve notu gören adam sevinir, lakin sevinci kısa sürer. Kağıdın üzerinde 100 altın yazmaktadır fakat kesede 99 altın vardır. Coluk çocuğuna kızıp söylenerek o kayıp 1 altını aramaya başlar lakin bulamaz.

Padişah adamı gördüğünde dünki halinden eser yoktur.

Vezir 'gördünüz mü sultanım insanlar böyledir ellerinde ki 99 nimeti görmez de olmayan 1 nimetin peşinden koşup kendilerini harap ederler' der. Hakkikaten de bizler elimizin altindaki onca nimeti görüp sevinmek yerine, olmayan 1 tane eksiği görüp üzülüyoruz. Bütün ömrümüzü olmayanın peşinde koşarken heba ediyoruz.
Şükür sahip olunan nimetlere kanaat etmektir.

Psikiatri uzmanları cağımızın vebalarından olan depresyon, anksiyete gibi ruhsal hastalıkların tek şifasının şükretmek olduğunu söylüyorlar. Şükreden insanların daha neşeli, olumlu, yapıcı ve cömert olduğu, meseleleri daha iyi analiz edip çözüme kavuşturduğu kitaplara geçen bilgilerden...
Mutluluğum formülü şükredenlerden olmakta, nimetleri görmekte gizlidir. Şükür doyumdur. Şükür geçmişi mutlulukla yadetmek, geleceğe umutla bakmaktır. Bencillik ve kanaatsizlik surekli tüketmek insanı ruhsuzluk krizine sokar. Şükür insani yaşatır, ayakta tutar. Nimetleri arttırdığı gibi kişiyi Allah'a yaklaştırır.
"Müslüman olupta, kendisine yetecek kadar rızık verilen ve Allahin kendisine verdiğine kanaat eden kimse kurtulmuştur." ( Hadisi serif)

Nasıl şükretmeli?

Şükrün en güzel ifadesi secdedir. Bütün nimetlerin Hakkin lütfu olduğunun idrakiyle lafzen, o nimetlerden mahrum olanlara ikramda bulunarak fiilen şükür ifa edilmiş olur.

Servetin şükrü muhtaçlara yardım etmek,

bilginin şükrü bilgiyi insanlar yararına kullanmak,

sıhhatin şükrü Allah'a kulluktur.

" Eğer şükreder ve iman ederseniz, Allah size ne diye azap etsin. Allah şükrün karşılığını verendir, bilendir." (Nisa S. 147)
 
Ebru BOSTAN 
Geyve İlçe Vaizi

 

#eger #sukur #ederseniz #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs