Kanser hastalarına psikolojik destek

Geyve belediyesinin desteğiyle, Geyve Kaymakamlık Kültür Merkezi ve Öğretmenevi Konferans Salonu’nda kanser hastaları ve yakınlarına yönelik psikolojik destek semineri verildi.
Editör Editör
Seminer; Psikiyatrist Gökhan Kortan ve Psikolog Mustafa Topkara tarafından sunuldu.

Psikolog Mustafa Topkara: “Kanser kadar insanlığı ürküten, korkutan başka bir hastalık var mıdır? Kanser denince hemen aklımıza gelen ölüm olur. Neden? Ölüme bu kadar yakın, ecelle burun buruna bu kadar yakın bu kadar özdeşleşmiş hastalıkla nasıl baş ederiz? Baş edilir mi? Bu hastalığın ilacı nedir? Kanserin en önemli ilacı, hayata bağlılık ve moralitedir.

Hayata nasıl bağlanmalıyız? Bu hastalığın yıkıcı ve psikolojik etkilerinden nasıl kurtulabiliriz? Hayatı nasıl sevip bağlanacağız? Kanserle beraber ortaya çıkan Psikolojik ve Psikiyatrik hastalıklar varmıdır, nelerdir? Tedavileri nasıldır? Kanser hastalarına nasıl davranmalıyız, hayatla olan bağı kopar endişesiyle kendisinden rahatsızlığını gizlemeli miyiz? Kanser hastasına hastalığını unutturmağa mı çalışmalıyız, yoksa kabullendirmeye mi?”dedi.

Bu ve bunun gibi soruların cevapları programa katılanlarla birlikte aranıp cevaplar verildi.

Kanser’in etkileri
Psikiyatrist Gökhan Kotran: “Kanser de diğer hastalıklar gibi bir hastalıktır. Hastalığın teşhisinin konmasıyla beraber bazı psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklar meydana çıkar. Burada önemli olan moralinizi yüksek tutup kendinizi yapacağınız güncel işlerinize adapte edip verilen tedaviyi uygulamaktır.”dedi.

Psikolojik destek programına katılan dinleyiciler kendilerine tanınan bu imkândan dolayı teşekkür ederek ayrıldılar.

Mustafa Hamdullah ERGİN

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs