"Herkes başörtülü olduğumu biliyor!"

Kozan’da Öğretmenler Günü vesilesiyle düzenlenen törende ilçe kompozisyon yarışmasında birinci olan imam hatipli kız öğrenci Garnizon Komutanı’nın müdahalesi ile kürsüden aşağıya indirildi.
Ali ARICI Ali ARICI

Adana Kozan’da 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle, belediye sinema salonunda düzenlenen törende ilçede yapılan kompozisyon yarışmasında birincilik ödülü almak üzere kürsüye çıkan imam hatipli kız öğrenci Garnizon Komutanı’nın müdahalesi ile kürsüden aşağıya indirildi. Yüzlerce izleyici önünde ödülünü alamadan aşağıya indirilen Kozan İmam Hatip Lisesi öğrencisi Tevhide Kütük, kürsüden inerken gözyaşlarına hakim olamadı.


Olayı protesto eden Belediye Başkanı Kazım Özgan ve AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Avcı, öğretmenler ve öğrenci aileleri, komutanın tavrını protesto ederek salonu terk ettiler.


OLAY NASIL GELİŞTİ?
Kozan’da 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla protokol üyelerinin de davetli olduğu tören, sabah saatlerinde başladı. Kozan Belediye Sineması’nda düzenlenen tören İstiklal Marşı ile başladı. Programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Öğrencilerin şiir ve kompozisyonlar okuduğu programa, 24 Kasım münasebetiyle yapılan yarışmalarda derece alan öğrencilerin, hediyelerini almak üzere kürsüye davet edilmeleriyle devam edildi.


ÖRTÜLÜ ÖĞRENCİYİ GÖREN KOMUTAN, İNDİRİN TALİMATI VERDİ
Davet edilen öğrenciler içerisinde Kozan İmam Hatip Lisesi 11-C sınıfı örgencilerinden Tevhide Kütük de bulunuyordu. Okuldaki başarısı ile de göz dolduran başörtülü Tevhide; gururla, “Bir Öğretmen Olmalı” isimli kompozisyon ile yarışmada birincilik ödülünü almayı bekliyordu.


Fakat ödülünü alamadan Garnizon Komutanı Binbaşı Hüseyin Çopur’un talimatı üzerine kürsüden indirildi. Tevhide’nin örtülü olduğunu gören Binbaşı Hüseyin Çopur, görevlileri uyararak, aşağı indirilmesini sağladı. Gözyaşlarına boğulan 15 yaşındaki Tevhide’yi annesi ve babası teselli etmeye çalıştı. Milli Eğitim Müdürü’nün karşısına gelen Tevhide “Neden Hocam?” diyebildi. Tevhide Kütük, “Dereceye giren arkadaşlarla ödül almak üzere kürsüye çıktık. Başörtülü olduğum için aşağı inmem gerektiğini söylediler. Ödülü alamadan indim. Çok zoruma gitti gözyaşlarımı tutamadım” dedi.


BELEDİYE BAŞKANI VE AK PARTİ İLÇE BAŞKANI OLAYI ANLATTI
Garnizon Komutanı’nın tavrını protesto ederek salonu terk eden AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Avcı yaşananları şöyle dile getirdi: “10 kadar öğrenci ödül almak üzere kürsüye çıkmışlardı. İçlerinde bulunan İmam Hatip’li öğrenci örtülüydü. Garnizon Komutanı, öğrenciler arasında örtülü olduğunu görünce bu öğrencinin kürsüden indirilmesini istedi. Görevliler başta indirmek istemediler fakat Garnizon Komutanı ısrarcı olunca öğrenci derdest edilip indirildi. Biz de bu tavrı protesto ederek Belediye Başkanı ile salonu terk ettik. Salonda bulunan öğretmenler ve aileler de Garnizon Komutanı’nı protesto edince salonda neredeyse kimse kalmadı. 15 yaşındaki kızımıza böyle bir psikolojik travma yaşatılması doğru değildi. Hepimiz duygulandık, çok yaralandık.”


Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan ise “Olay çok tatsızdı. Öğrencimizin başörtülü olduğu gerekçesiyle bütün salon önünde aşağı indirilmesi bizi üzdü. Öğrencimizin gözyaşlarına boğulması, salonda bulunanları yaraladı. Böyle bir olayı tasvip etmediğimiz için protesto ederek salonu terk ettik. Bu olay, bu çocuğumuzun hayatında önemli bir iz bırakacaktır, yapılan insanî bir muamele değildir.” şeklinde konuştu.


KOMUTANA PROTESTO
Yaşanan olay sonrasında salonda duygulu anlar yaşanırken protokolden Belediye Başkanı Kazım Özgan ve AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Avcı, öğretmenler ve öğrenci aileleri, komutanın tavrını protesto ederek salonu terk ettiler. Salonda az sayıda kişinin kaldığı gözlendi. Konser vermek için salonda bulunan Türk Halk Müziği (THM) korusu boş salona konser vermek zorunda kaldı. (Vakit)


 




Ödülünü almak için çıktığı kürsüden indirilme gerekçesine anlam veremeyen İmam Hatip Lisesi öğrencisi Tevhide Kütük, ilçede herkesin kendisinin başörtülü olduğunu bildiğini ve programa da böyle çağrıldığını söyledi.


Öğretmenler Günü kompozisyonuyla ödül almaya hak kazanan ancak başörtülü olduğu için kürsüden indirilen Kozan İmam Hatip Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tevhide Kütük, kendisine yapılanlara çok üzüldüğünü belirterek, “Bunu hak edecek bir şey yapmadım. Kompozisyon yazdım ve ödül kazandım. Ben kötü bir şey yapmadım ki” dedi.


O AN ÇOK KÖTÜ OLDUM


Başörtüsü taktığı için mağdur olan Kütük, Kaymakam ile Garnizon Komutanı'nın kendisine gösterdiği tepkilere anlam veremediğini söyledi. Sadece öğretmenlere olan sevgisini kaleme aldığını ifade eden Kütük, “Yarışmada birinci olduğumu duyunca çok sevindim. Beni ödül törenine davet ettiler. Annemle gittik. Orada öğretmenlerim ve arkadaşlarım vardı. Kürsüye çağırdılar, o sırada protokoldekilerin kendi aralarında konuştuklarını gördüm. Milli Eğitim Müdürü hocam, bana nerede okuduğumu sordu. Ben de İmam Hatip'te okuduğumu söyledim. Sonra bir dakika dediler ve protokolden biri 'onu indirin' dedi. Milli Eğitim Müdürü benim kürsüden inmemi istedi. Ben de neden inmem gerektiğini sorduğumda, 'Senin kılık-kıyafetin uygun' değil dediler. O zaman çok kötü oldum ve ağlayarak kürsüden indim” dedi. Kürsüden indirildiğinde kendini çok kötü hissettiğini ifade eden Kütük, bunu hak edecek bir şey yapmadığını söyledi.


KIZIMA ÇOK ÜZÜLDÜK


Kütük, önceki yıllarda ablasının da ödül kazandığını ancak başörtülü olduğu için törene bile çağrılmadığını söyledi. Baba Arif Kütük ise Kaymakam ile Komutan'ın yaptıklarının hiç hoş olmadığını ifade ederek, “Kızım hayal kırıklığı yaşadı. Çok üzüldük. Kaymakam ve Komutan'ın bu hareketleri yüzünden salondakiler de tepki göstermiş. 800 kişi salonda bulunurken, olaydan sonra salon boşaltılmış. Sadece 30 kişi kalmış. Öğretmenler Günü Kaymakam ve Komutan tarafından bu hale getirilmemeliydi” dedi.


Tepkimi gösterdim salonu terk ettim


Olayın ardından salonu terk eden Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Kaymakam ile Garnizon Komutanı'nın 'onu indirin' sözü karşısında 'Yapmayın şu anda bunun sırası değil, gerekirse soruşturma açarız' dediğini ancak çocuğun indirildiğini belirterek, “Bu hareket 15 yaşındaki bir çocuğun psikolojisini bozar. Çocuğumun bu duruma düşmesini istemem” dedi.


Yeni Şafak



#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs