Kış Hazırlıkları Başladı

Geyve ve Köylerindeki Ev Hanımları Kışlık Yiyeceklerini kurutulmuş ve vakumlu olarak hazırlamaya Başladı.

Editör Editör

Kış aylarının vazgeçilmezleri
Bayanlar Özellikle Kış aylarında yiyecekleri; Tarhana, kuskus, erişte, yufka gibi hamur işi yiyeceklerin yanı sıra; reçel, kuşburnu marmelatı, biber, patlıcanları kurutmaya başlarken, hava sıcaklarından yararlanarak evlerde domates salçasının yapımına hız verdi.

Ev hanımlarının büyük uğraşı
Yaz aylarının bitip sonbahar'ın gelmesi ile birlikte kışlık erzakların yapımına başlandı.

Geyve ve köylerindeki ev hanımları kışlık yiyeceklerini hazırlamak için harıl harıl uğraş veriyor. Bayanlar özellikle kış aylarında yiyecekleri biber, patlıcanları kurutmaya başlarken, hava sıcaklarından yararlanarak evlerde domates salçasının yapımlarına hız verdi.

Toplu alınan malzeme
Pazardan biberlerin ve patlıcanların toplu olarak alınması halinde kilosu 1-1.25TL,domateslerin de kilosunu 0.80-1.25 TL'den bol miktarda satın alarak kışlık hazırlıklarını tamamlıyorlar.

Evde hazırlananlar daha leziz
Evlerde hazırlanan domates salçalarının daha lezzetli olduğunu belirten Şaban Yiğit:  “Yıllardır evde domates salçası yapıyoruz. Pazardan hiç hazır salça almadık.

Evde kendimizin yaptığı salçalar daha lezzetli olmaktadır."dedi.

Evde salça yapımı
Domates salçası yapımını da anlatan Şükran Yiğit: "Domatesleri iyice suyla yıkadıktan sonra küçük küçük doğramaktayız. Doğranan domateslerin içersine bol miktarda tuz attıktan sonra ateşte pişirip karıştırmaktayız.

İyece domatesler eridiğinde onları kaplara alarak makinede çekeriz. Daha sonra bir kazan içinde ateş üzerine koyarak içinde bulunan su kaçıncaya kadar karıştırırız. Salçamız hazır hale gelir.

Sıcak doldurulur
Sıcak iken kavanozlara doldurarak vakumlar ve saklarız. Bir aile yıllık olarak yaklaşık olarak 50 Kg domates salçası tüketimi yapmaktadır. Kendi elimizle yaptığımız  salçayla güzel ve leziz yemekler yapılır.

İsteğe göre kahvaltılık için bundan acıka, yağda kızarmış salça ve sade olarak da yenebilir. Ateşte pişirilmezse fazla lezzetli olmaz. "dedi.

Minikler Yardımcı
Büyükler bütün bu uğraşları verir iken miniklerde abla, anne ve anneannelerine yardımcı olmaktan geri kalmadı.

 Mustafa Hamdullah ERGİN

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs