Cuma Hutbesi-Kutsal ve Manevi değerlere hitap

Kutsal ve Manevi değerlerimiz var. Çoğumuz bu Kutsal ve Manevi değerlerimize nasıl hitap edileceğini ya bilmeyiz, yâda farkında değilizdir. Sıradan biriymiş gibi veya bizden yaş itibariyle küçükmüş gibi hitap ederiz.
Editör Editör

Bir Makam ve Mevki sahibine, erkekse sayın, bay, bey, beyefendi, efendi veya muhterem şeklinde hitap ederiz.

Bayansa hanım, hanımefendi, hanfendi, sayın bayan şeklinde hitap ediyorsak ve bu hitap karşımızda bulunan şahsa iltifat veya hitap tarzı ise, o zaman Kutsal ve Manevi değerlerimize de hitap tarzımız gayet güzel olmalıdır.

Bu bizim hem İslami ve hem de aile terbiyemizin gereğidir.

ALLAHÜ Teâlâ Hz.leri, Mukaddes Kitabımız Kuranı Kerimde, Her yapılan iyiliğe 1 e 10 sevap(Ecir) vereceğini söylüyor. Ha keza Her okunan harfe de yine aynı şekilde Sevap vereceğini buyuran ALLAHÜ Teâlâ, Konuşulan güzel ve iyi sözlere de aynı Sevabı(Ecri) vereceğini, Hatta 1 e 700 e kadar çıkacağını söylüyor. Amma 1 e 10 Mutlak verilecek sevap'tır.

Mesela; ALLAH deyip geçeriz. Halbuki; Hz. ALLAH, ALLAH (C.C.),ALLAHÜ AZİMÜŞŞAN, ALLAHÜ Teala Hz.leri gibi.ifadeler kullanmak alacağımız sevabı arttırır. Peygamber veya Muhammed Mustafa değil de, Peygamber Efendimiz (S.A.V.),veya Muhammed Mustafa (S.A.V.),şeklinde hitap etmemiz daha uygun olur.

Sahabelerden(Peygamber Efendimizin Yanında bulunan arkadaşları)bahsederken,Radiyallahü Anha(ALLAH(C.C.)onlardan razı olsun.şeklinde hitap etmemiz gerekir.

Örneğin; Dört büyük Meleğin isimlerini zikrederken; Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil şeklinde değil de, Cebrail(A.S.) Azrail(A.S.) Mikail(A.S.) İsrafil(A.S.) şeklinde hitap etmemiz gerekir.

ALLAH(C.C.) dostu evliyalardan bahsederken, MevlanaAkşemseddin v.s. değil de Mevlana Celaleddini Rumi Hz.leri, Akşemseddin Hz.leri gibi ifadeler kullanmamız gerekir.

Faraza; Mekke ve Medine değilde, Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere diye söylenmesi daha evladır. Cami yerine; Camii Şerif, Kur’an yerine, Kur’anı Kerim, Kelamı Kadim, Mushaf’ı Şerif veya Kur'anı Azimüşşan dememiz gerekir.

Aylardan bahsederken; Receb, Şaban, Ramazan değilde, Recebi Şerif, Şa’banı Şerif, Ramazan-ül Mübarek şeklinde yazıp, söylememiz gerekir.
------------------
hamdullahergin@gmail.com
mh_ergin@hotmail.com
GSM: 0 542 250 44 90
" : 0 534 404 77 55
OFİS: 0 264 517 52 90

Mustafa Hamdullah ERGİN

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs