Kereviz Hasadı Başladı

Geyve SAFİBEY Köyünde yaşayanların en önemli geçim kaynağı ve yetiştiriciliği ile ünlü olup adeta marka haline gelen yerleşim yerlerinden SAFİBEY Köyünde kereviz sezonu bütün hızı ile başladı.
Editör Editör

Safibey köyü üreticileri hemen köylerinin çıkışında hazırladıkları platformlarda, tazyikli su yardımıyla kerevizlerin üstlerinde bulunan çamurları yıkıyorlar, temizlenen ürünler başta İstanbul olmak üzere pazarlara gönderiliyor. Kereviz sebzesinin yumrusu yemek yapıldığı gibi yaprakları da turşulara tad ve koku verici olarak katılmaktadır. Mideyi kuvvetlendirip iştah açıcı özelliği olan kerevizin saymakla bitmeyen birçok özelliği de mevcut.

Geyve SAFİBEY Köyünde yaşayanların en önemli geçim kaynağı, son yıllarda Kereviz yetiştiriciliği oldu.

Tarladan sofraya kerevizin yaptığı yolculuğun en zor etabı, topraktan söküldükten sonra ki temizleme yani yıkama aşaması başlıyor.

Üretici olan Safibey’liler bununda kolayını buldu. Hemen köylerinin çıkışında hazırladıkları platformlarda, tazyikli su yardımıyla kerevizlerin üstlerinde bulunan çamurları yıkıyorlar. Ahşap veya plastik sandıklara paketlenen Kerevizin sonrada satış işlemi başlıyor.

Kereviz yetiştiren SAFİBEY Köyünde ikamet eden müstahsillerden bazıları GEYVE HABER Muhabirimize verdiği bilgiye göre: "Kereviz'i hemen köylerinde sattıkların da ortalama toptan fiyat 1.20-1.30TL civarında oluyor. Diğer üreticilerde çıkarmağa başlayınca fiyatlarda düşme olabilir. Soğuk ve don olayından geçen yıl 70 bin TL zarar ettim. Borçlarımı karşılamak için kamyonumu satmak zorunda kaldım. Müstahsilimizi korumak için mutlaka kooperatifleşmek ve hal binası gerekli. D-100 Karayolu üzerinde bulunan hal kontrol noktasının da bir an evvel oradan kaldırılması gerekli. Vatandaş bunlardan iyice bizar oldu."dedi.

Fakat bir gerçek var ki; İstanbul piyasası SAFİBEY kerevizlerini çok tutmuş. Hangi durumda olur ise olsun mutlaka üretilenler, üreticilerin yüzlerini güldürüyor. Kerevizi ekmekte, sökmekte, yıkamakta, satmakta, parasını almakta çok zor bir iş doğrusu.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs