Beş kiloluk turp yetiştirdi

Turp Bitkisi: Beyaz çiçekler açan, tüylü yapraklı, sarı, mor ve siyah renkli değişik çeşitleri olan bir bitkidir. Acımsı bir tadı olan turpun kökü C vitamini, kükürt ve iyot bakımından çok zengindir. Ayrıca, B1, B2 vitaminleri ile çeşitli mineraller içerir.
Editör Editör
Geyve’ye bağlı Şükre-Akıncı köyünde ikamet eden Osman Bilen(55)organik tarımla 2buçuk ve 5kilo ağırlığında turp yetiştirdi.

Yetiştirdiği turpları pazara getirerek kilosunu 1TL’den satan Bilen GEYVE HABER muhabirimize şöyle konuştu: “Kendi bahçemde tamamen doğal ortamda ürettiğim turpları tamamen doğal olarak ve organik yetiştiriyorum. Turpun ister beyazı olsun isterse bayır turpu dediğimiz siyahı olsun birçok faydaları vardır.”

Diyen Bilen turpun faydalarını şöyle sıraladı: “

Turpun Faydaları: Karaciğere çok faydalı bir besin olan turp karaciğerin iyi dostu olup karaciğeri kuvvetlendirir ve şişliğini indirir. Sarılığa karşı da faydalıdır. Böbrek kumlarını ve safra taşlarını dökmeye yardımcı olur, romatizmal menşeli ağrılar ile siyatikte faydalıdır. Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.

Öksürüğü keser, idrar söktürüp ve kabızlığı giderir. Uyarıcı etkisi vardır, iştahı açar. Antibiyotik özelliği vardır. Vücudu ve dişetlerini kuvvetlendirir. Kalp ve damar sağlığına faydalı olmasının yanında kansere karşı da koruyucu etkilere sahiptir. Şeker hastalarına da faydalı olup, cilt bakımı için de yararlıdır. Cilde tazelik, saçlara ise parlaklık verir. Sivilce ve egzamayı geçirmeye yardımcı olur.”

Osman Bilen; Turpun nasıl kullanılması gerektiğini şöyle anlattı: “ Turpun kökü ve yaprağı daha çok salatası yapılarak kullanılır. Sağlık yönünden ise; Kırmızıturp vücuda kuvvet verir ve balgam söktürür. Siyah turp böbreklere daha faydalıdır. Tam bir karaciğer dostu olan turp suyu, damar sertliği ve uykusuzluğa da iyi gelir. Bal ve sirke şerbeti ile karıştırılıp gargara yapılırsa nefes darlığına iyi gelir.”dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs