HES’te Zamanaşımı

Örencik Köyünde HES'e Kamulaştırmada zamanaşımı tepkisi ile ilgili yaptığımız haber dediğimiz gibi oldu.
Editör Editör

Kamulaştırmaya Vatandaş Tepkisi Geyve Boğazı Sakarya Nehri üzerinde yapılacak olan HES(Hidro Elektrik Santralı) için vatandaş tepkili.

Acele el koyma yasası ile alınan yerlerin parası bankaya yatırıldı. Daha sonra yatırılan paranın çok verildi denip yarısına el koyuldu. Sakarya Nehri kenarında yeri olup üzerinde meyve ağaçları dikili olan vatandaşların tepkisi ise büyük oldu. Örencik Köyünde ikamet edip yerleri HES için kamulaştırılan vatandaşlarla görüştük.

Örencik Köyünden İsmail Turan: “HES için Sakarya Nehri kenarında bulunan bahçem keşif yapılmadan alınıp bedeli bankaya yatırıldı. 2 yıl sonra sizin için yatırdığımız para fazla denilip yarısına el konuldu. Avukat paraları ise bizden istendi. Bizim için yatırılan paradan iki sene sonra keşif çıkarıldı. Üzerinde ceviz ağaçlarım olduğu halde kavaklık diye beyan edilip daha sonra ise sadece tarla denildi. Yaptığımız itirazlar bekletilmek sureti ile zamanaşımına uğratıldı.” dedi.

Örencik Köyünden Nihat Ören: “HES için acele el koyma yasasına göre alınan yerlerimde verimli kiraz ağaçlarım var idi. Bizim için yatırılan bedel daha sonra yarıya indirildi. Avukat paralarını da bizim vermemiz istendi. Bahçemdeki kiraz ağaçlarım en erken olan Hasan Kazak cinsi idi. Cebimizde hiç para olmayıp pazara giderken Kiraz mevsiminde sadece bu cins kirazlardan 2 veya 3 kasa toplayıp pazara götürdüğümüz zaman hemen paraya çevirir, alış-verişimizi yapardık. Cebimizde harçlığımız olurdu. Paralarımız ilk yatırıldıktan 2 yıl sonra keşif gelip yapıldı. Önce keşif yapılıp bedel mi ödenir? Yoksa önce para yatırılıp, sonra mı keşif yapılır?

Yerlerimizi HES için hemen acele el koyma yasası gereğince elimizden aldılar. Hesabımıza yatırılan paraların daha sonra yarısını alabilirsiniz dediler. 2 yıl gibi bir zaman geçtikten sonra keşif çıkardılar. Önce keşif mi yapılır? Yoksa önce karar mı çıkarılır? Bu güne kadar yerimi kullanabilirdim. Üzerinde kaç yıllık meyve ağaçlarım vardı. Bunları kendi ellerimle dikmiştim. Yer üzerinde ağaç yok diye tutanak tuttular, bu ağaçlar meyve ağacı değil mi? Daha bir o kadarını da kestiler. Fakat öyle bir yaptılar ki paramızın tamamını vermedikleri gibi yaptığımız müracaatları bekleterek zamanaşımına uğrattılar.” dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs