Cuma Hutbesi(Cuma Günü nasıl giyinmelidir?)

Oniki ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif olduğu gibi, günlerin efendisi de Cum’a günüdür. Cuma günü Camii Şerife gitmeden evvel neler yapmamız, nasıl giyinmemiz gerekir?
Editör Editör

Sürekli kıyafet değiştirmek zorunda kaldığımız bu sıcak günlerde nasıl kıyafet değiştiriyor, vücut temizliğimize önem veriyor isek Cum’a günlerinde biraz daha fazla önem göstermeliyiz.

Ancak kıyafet ve vücut temizliğimize gösterdiğimiz bu hassasiyeti sünnet bilinci ile yapmayı unutup sevabından mahrum kalmayalım.

Yani yaptığımız temizliğin sünnet olduğunu bilerek ve bundan dolayı temizlik yapıyor isek sevap kazanırız. Yoksa bazılarının adetleri olduğu veçhile kıyafet ve vücut temizliği yaparsak desinler için yapmış oluruz. 

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) pek çok hadis-i şerifinde Cuma günleri temiz, güzel ve yeni giyinmenin öneminden bahseder. Bir hadis-i şerifte; “Her kim Cum’a günü gusleder, güzelce yıkanır, temizlenir, temizliğini güzel yapar, en güzel elbisesini giyinir ve ALLAHÜ TEALA’nın nasip ettiği güzel kokudan sürünür, sonra Cum’a’ya gider, lakırdı etmez(konuşmaz), Müslümanların omuzlarına basmaz ve onlara eziyet etmezse, ALLAH (C.C.) o Cum’a ile diğer Cum’a arasındaki kusurlarını(küçük günahlarını)affeder.”buyuruyor.

Buhari’nin naklettiği başka bir hadis-i şerifte; “Her Müslüman Cum’a günü yıkanmalı, Misvak kullanmalı(diş fırçası)ve güzel koku sürünmelidir.”deniliyor.

Sahabelerden nakledildiği üzere Peygamber Efendimiz(s.a.v.) son derece sade ve çok temiz giyinirdi. Giyecekleri içinde en sevdiği gömlekti(göynek). Uzun elbise tarzındaki gömleklerinin kolları bileklerine kadar idi. Yeşil renkli Yemen elbisesini çok severlerdi. Bazen siyah sarık taktığı ve siyah renkli elbisesi ile ashabının yanına çıktığı da değişik hadisi şeriflerde nakledilir.

Efendimiz(s.a.v.) bir hadisi Şeriflerinde ümmetine beyaz giymelerini tavsiye ediyor. “Elbisenizin hayırlısı beyaz renkli olanıdır. Beyaz elbise giyiniz. Ölülerinizi de beyaz kumaş ile kefenleyiniz.”

O dönemde kibir sahiplerinin bir davranışı olan elbiselerinin eteklerinin yerlerde sürünmesi ile ilgili olarak ta biz ümmetlerini uyarıyor: “Kim kibrinden dolayı elbisesini yerlerde sürürse kıyamet günü ALLAH(C.C.)onun yüzüne rahmet nazarı ile bakmaz.”

Huzeyfe(R.A.)den nakledilen bir hadis-i şerifte o zamanki giyiniş tarzına göre elbiselerin boy ölçüsü anlatılıyor: “Erkekler için elbisede uzunluk ölçüsü, bacakların yarısına kadardır. Daha uzatmak isteyen biraz daha indirsin. Daha fazla uzatmak isteyen biraz daha uzatsın. Çünkü elbisenin topuklarda hakkı yoktur.”

Yani İslamiyet, imkânı olanlar için ‘israfa kaçmadan’ güzel giyinmeyi teşvik ediyor. “Güzelce giyinip kuşanıp, kılık kıyafetinizi düzeltiniz. Ta ki insanlar arasında, siyah üzerinde ki beyaz gibi seçkin görünesiniz.” Hadis-i Şerifi de bunun bir göstergesidir.

Benzeri birçok rivayette de Cum’a günü temiz ve güzel giyinilmesi, hatta mümkün ise en yeni kıyafetin giyilmesi tavsiye ediliyor. Âlimler; yeni aldığımız bir kıyafeti ilk kez Cum’a günü giymenin de ayrı bir sevabı olduğunu ifade ediyor. Şunu da söylemek gerekir ise, yıkandıktan sonra ilk kez giyilen kıyafet de yeni sayılabilir. Buradaki aslolan kıyafetin temiz olmasıdır.

Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (S.A.V.) elbisenin temizliği ile ilgili şöyle buyuruyor: “Ya Aişe(Ayşe), bu iki elbiseyi yıka. Bilmez misin elbise yıkanınca tesbih eder ve kirlenince tesbihi kesilir.”

Bütün bunların yanında mutlaka unutulmaması gereken bir hadise daha vardır; o da yeni bir kıyafet giydiğimizde yapmamız gereken duadır. Efendimiz (S.A.V.)yeni bir elbise giydikleri zaman şöyle dua ederler imiş: “ALLAH’ım sana hamdolsun, bunu bana sen giydirdin. Senden bu elbisesin hayrını ve hayırda kullanılmasını istiyorum. Şerrinden ve şerde kullanılmasından sana sığınırım.”

Cum’a günü temiz giyinme, temizlik yapma ve güzel kokular sürünmenin gerekliliğinin asıl sebebi Cum’a namazına katılacak olunmasıdır. Bu sebeple cemaate katılacak olan şahısların temiz olmasının yanı sıra soğan, sarımsak, gibi kokulu maddelerinde yenmemesi gerekir. Efendimiz (s.a.v.) bunu bilhassa yasaklamış ve bu kötü kokulardan hem insanların ve hem de meleklerin rahatsız olacağını buyurmuşlardır.

Bir başka Hadisi Şerifte de Cum’a günü tertemiz olup cemaate katılanlara rahmet duasında bulunmuş: “Allah-ü Teâlâ o kimseye merhamet etsin ki; Cum’a günü erken kalkar, yıkanır, temiz elbise giyer ve erken mescide(Camiye)gider.”

İslam Dini’nin temizlik konusundaki hassasiyeti daha pek çok hadis-i şerifte görülür.

Bir Hadis-i Şerifte: “Temizlik, Dinin yarısıdır.”

Diğer bir hadis-i şerifte: “Ennezafetü minel iman(Temizlik İmandandır).”buyuruyor.

Bu sebeple özellikle Cum’a günleri yapacağımız vücut ve kıyafet temizliğimizin sünnet olduğu bilinci ile hareket edersek, hem sevap kazanır, hem de ALLAHÜ TEALA’nın rahmetine mazhar oluruz.

Mustafa Hamdullah ERGİN
mh_ergin@hotmail.com
hamdullahergin@gmail.com
Ofis Tel: 0 264 517 52 90
GSM “ : 0 534 404 77 55
“ “ : 0 542 250 44 90

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs