Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93.Yıldönümü ve Şehitler Günü

18 Mart Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 93. Yıldönümünde, Yargıtay Başsavcılığı tarafından kapatılması için dava girişimi ile gündemde olan AKP, törenleri adeta siyasi bir miting havasına dönüştürdü.
Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 93. Yıldönümü ve Şehitler Günü Törenleri Tüm Yurtta ve Çanakkale'de Yapıldı.
“Ulus bilinci Çanakkale’de doğdu”
18 Mart Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 93. Yıldönümünde, Yargıtay Başsavcılığı tarafından kapatılması için dava girişimi ile gündemde olan AKP, törenleri adeta siyasi bir miting havasına dönüştürdü.



Protokol Tören Yerinde


 



Başbakan R.Tayyip ERDOĞAN ve Protokol Büyük Abide Önünde


 


 


Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93. yıl dönümü törenlerle kutlandı. Sabah Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen ilk törende, hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz ÖĞÜTÇÜ, Çanakkale Valisi Orhan KIRLI ve Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN ile diğer yetkililer, Atatürk Anıtı'na çelenk koydular.Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi. Törenlere daha sonra 18 Mart Stadı'nda devam edildi.


 


Burada TBMM tarafından verilen altın Şeref Madalyası Vali Orhan KIRLI, Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN ve Boğaz Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan AKPORAY ile birlikte Türk Bayrağına toka edildi. Başbakan Recep Tayip ERDOĞAN ile beraberindekilerin Stadyuma gelmesinin ardından saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu, Vali KIRLI, Belediye Başkanı GÖKHAN ve Boğaz Garnizon Komutanı Tuğamiral AKPORAY halkın ve öğrencilerin Çanakkale Deniz Zaferinin 93. Yıldönümünü kutladı.


 



 



Geyve Milis Kuvvetleri 18 Mart Stadyumunda Törende


 


Siyasi şov
Emperyalizme geçit vermeyen, Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı Çanakkale Deniz Zaferi AKP propagandasına dönüştü. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin değişik illerinden Çanakkale’ye getirilen AKP’liler kentte kapatılması istenen partilerinin arkasında olduklarının mesajını verdiler. Çanakkale deniz Zaferinin 93. Yıldönümü törenlerini canlı veren televizyon kanalları önünde AKP propagandası yapan partililer , sabahın erken saatlerinden itibaren kitle halinde 18 Mart Stadyumu’nda konuşlanırken burada Başbakan Erdoğan’a yönelik, “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganını attılar. Erdoğan beraberindeki 13 bakanla protokol tribününde yer alırken, burada yaptığı konuşmada, hükümetinin icraatlarını aktardı.


 


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Deniz Zaferinin 18 Mart Stadyumundaki törenlerine telgraf gönderirken TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da telgrafları okundu. Siirt ve Şanlıurfa’daki konuşmalarının aksine bu kez Çanakkale’de parti kapatmayla ilgili tek bir söz etmeyen Erdoğan, savaşların artık eskisi gibi cephelerde kazanılmadığını, ekonomik alanda savaş verildiğini, Türkiye’nin de ekonomi başta olmak üzere eğitim, sosyal ve kültürel anlamda fırsatları lehine çevirecek taktiklerle küresel savaşı kazanma azminde olduğunu söyledi.


Çanakkale ruhu yeni nesillerin mirası olacak
Erdoğan “bugün asıl ayakta kalma mücadelesi cephelerde değil, ekonomide, sanayide, üretimde, rekabette, bilimde,teknolojide veriliyor. Bu gerçeği iyi bilmek, milletimizin geleceğe yolculuğunu bu gerçeğin ışığında şekillendirmek mecburiyetindeyiz.” Dedi.


 


Başbakan Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:


 


 


''Vatanın her bir köşesinden kopup gelerek düşmanın karşısına dikilen ve 'Çanakkale geçilmez' diyerek canları pahasına bu toprakları savunan şehitlerimizin aziz hatırası, bugün de millet olma şuurumuzu canlı tutan en büyük ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Yan yana, omuz omuza düşman süngüsüne koşarak göğüslerini vatanlarına siper eden Ertuğrul, Namazgah, Rumeli, Mecidiye, Orhaniye ve Hamidiye Tabyalarında, Topcanlar, Sakaltepe, İttepe, Çınarlı Bataryalarında, Kilitbayır Kalesi'nde Anafartalar'da ve Conk Bayırı'nda destan yazan o kahramanlarımızı bir kere daha rahmetle, şükranla anıyoruz. Milletimizin vatanına duyduğu aşk ve sadakat şehitlerimizin aziz hatırasıyla birlikte bu topraklarda yaşamaya devam edecektir. Çanakkale ruhunu, kutlu bir emanet gibi gönüllerimizde gururla taşıyacak, yeni nesillere miras bırakacağız.


 


İktidarımız döneminde Gelibolu Tarihi Milli Parkına tam 40 milyon YTL yani 40 trilyonu aşan yatırım yaptık. Bugün Tarihi Milli Park alanını 3 milyon kişi ziyaret eder hale geldi. Bütün bunları Çanakkale’ye yakışır, Çanakkale ruhuna özgün olarak yaptık, geleceğe miras bırakmak için yaptık” dedi.


 


Vali Kırlı’nın konuşmasında şöyle dedi:
Çanakkale Valisi Orhan KIRLI da 18 Mart stadyumundaki törenlerde yaptığı konuşmada; Deniz Zaferi ve Gelibolu Kara Muharebeleri'nin Türk ordusu tarafından olağanüstü başarıyla yönetilen savaşlar olarak tarihe geçtiğine dikkati çekti. KIRLI''Ne mutlu bize ki bu kadroların liderliği ve Türk ulusunun milli mücadeleye gönülden katılımıyla yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması sağlanmış ve Mustafa Kemal ATATÜRK, Cumhuriyetimizin ilk Cumhurbaşkanı ve Türk Milleti'nin ebedi lideri olarak tarihteki yerini almıştır.


 


'Çanakkale Savaşları, bir milletin vatanına ve meşru haklarına yönelik bir saldırının, işgal girişiminin geri püskürtülmesi harekatıdır. Bu savaş, şanlı bir vatan müdafaası olduğu kadar bir milletin var olma mücadelesidir. Çanakkale ve Gelibolu Yarımadası, onbinler ve yüzbinler ile ifade edilen şehitlerimizin yan yana yattığı topraklardır”dedi.


 


Gökhan’ın konuşmasında şöyle dedi:
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN' da 93 yıl önce bugün kazanılan büyük deniz zaferinin, dünyayı derinden etkileyen destansı kara savaşlarının da başlangıcı olduğunu ve tarihin akışını değiştirdiğini hatırlatarak, Çanakkale Savaşları'nın Türk Milleti ve dünya uluslarının kendi adlarına çıkaracakları dersle dolu olduğunu belirtti.


 


GÖKHAN, 93 yıl önce yüreği inanç ve bağımsızlık ruhuyla çarpan Büyük Önder ATATÜRK ve silah arkadaşlarının, emperyalist güçlerin boğazı geçmelerine izin vermediğini belirterek, şunları söyledi ''Çanakkale'yi geçilmez yapan, özgürlük ve bağımsızlık ruhudur.


 


 


Günümüzde bizlere düşen görev, bağımsızlık ve özgürlük ruhunu aynı heyecan ve duyarlılıkla yaşatmak, laik-demokratik Cumhuriyete, toprak bütünlüğüne ve sosyal hukuk devletine her zamankinden daha çok önem vermek, savunmak ve korumaktır. insanların Türk-Kürt, alevi-sunni, dinci-laik diye ayrılmadığı ve bölünmediği demokratik bir ülkeyi yaşatmak ve gelecekte de aydınlık Türkiye'yi hedeflemek bugün Çanakkale Savaşları'nda şehitlerimizin canlarıyla ödedikleri mücadeleyi doğru algıladığımızın da göstergesi olacaktır.


 


Her birimizin farklı bakış açısı, düşünüş, inanç dünyası olmakla birlikte ortak bir hedefi var. O da daha iyi yaşamak, çocuklarımıza daha iyi yaşam koşulları bırakmak. Ama önce düşüncelerin özgür olduğu bir gelecek bırakmak hepimizin sorumluluğudur.''


Akporay’ın konuşmasında şöyle dedi:
Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan AKPORAY ise 93 yıl önce 18 Martta, ''Hasta adam'' olarak nitelendirilen Osmanlı Devleti'nin kalbine hançeri saplayarak tarih sahnesinden silme, milleti esaret altına alma ve itilaf devletlerinin müttefiklerine yardım götürme hayallerinin tarih olduğunu söyledi. Çanakkale'yi savunmanın, kısıtlı sayıdaki mayın, torpido, top ve bataryalarıyla kahraman Mehmetçiğin irade ve cesaretine kaldığına değinen AKPORAY, 360 tonluk Nusret (Nusrat)Mayın Gemisi'nin savaşın seyrinde önemli bir yeri olduğuna dikkati çekerek, Nusrat'ın geçmeye çalışanlara Boğaz'ın diplerini gösterdiğini anımsattı. 18 Martta boğazı geçemeyenlerin 25 Nisanda Gelibolu Yarımadası'na çıkmaya başladıklarını dile getiren Akporay, şunları kaydetti ''Düşmanın denizdeki umudu şimdi karada yeniden canlanmaya başlıyor, ancak en önemli ayrıntı Türk Milleti'nin savaş azim ve iradesi gözden kaçırılıyordu.


 


Denizde ağır darbe alan düşman bu sefer de karada, cesaretle, ölmeyi yeminle bekleyen askerlerimizle karşılaşıyordu. Bu süreçte Anafartalar'ın bağrından güneş gibi Büyük Önderini çıkartıyor. Yaptığı mücadele ona sadece Anafartalar kahramanı unvanı kazandırmıyor ilerde ülkenin de önderi olmasına zemin hazırlıyor.'' ''Bu topraklar, Cumhuriyetin önsözüdür'' diyen AKPORAY, 18 Martın, 19 Mayıs, 23 Nisan, 30 Ağustos ve 29 Ekimin müjdecisi, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin habercisi olduğunu vurguladı.


“Çanakkale Destanı örnek oldu”
Kurtuluş Savaşının Ön Sözünün yazıldığı Çanakkale Savaşları üzerinden siyaset yapılması Çanakkale’de rahatsızlık yarattı, ancak sağduyulu yapılan konuşmalar ile törenlerin siyasi havası dağıtılmaya çalışıldı. Protokol tribününün yanında yer alan asker yakınları konuşmalar sırasında Başbakan Erdoğan’a duyarsız kalırken Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN ve Boğaz Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan AKPORAY’ın konuşmaları büyük alkış aldı.


 




İstanbuldan gelen bayan kuvvacılar


 



Bayanlar Lokma Pişirip Halka Dağıttı. 


 




Şehitlerin İsteği



18 Mart Stadında Tören



Yaşlı Gazi'ler İstirahat Ediyor.



Fare Yolu(Geri Çekilmek ve Başka Sipere Gitmek için)



Fare Yolu


 



Geyve'li Milis'ler Anzak Koy'unu Seyrediyor.



Çanakkaleye Asker Sevki


 




 


,






#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs