Geyvelilerden Söğüt Çıkartması

731. Söğüt Ertuğrul Gaziyi anma şenliklerine çevre il ve ilçelerin yanı sıra Geyvelilerde katıldı.
Editör Editör

ERTUĞRUL GAZİ’Yİ ANMA VE SÖĞÜT ŞENLİKLERİ
Osmanlı Devleti’nin filizlendiği bu mukaddes topraklarda her yıl eylül ayının ilk yarısında ceddimiz Ertuğrul Gazi anılarak şenlikler düzenlenir. Düzenlenmekte olan bu şenlikler ve törenler kuruluşundan bu yana yedi asırdır devam etmektedir. Kayı boyu Yörük aşiretlerince atalarına duydukları saygı ve sevgiyi sunmak, genç nesillere yurt ve tarih sevgisi kazandırmak, birlik ve beraberliklerini pekiştirmek ve tarihi yad etmek gibi ulvi düşüncelerle aksatılmadan kutlana gelmiştir. Bu sebeple bu törenlere aynı zamanda “ Yörük Bayramı “ da denilmektedir.

Milli ve manevi değerlerimizin muhabbetle yaşandığı Ertuğrul Gazi’yi Anma Törenlerinin ilk başlama şeklinin Ertuğrul Gazi’nin Domaniç yaylasından salimen döndüğünde yapılan işleri meşveret etmek, kazanılan mal ve mülkün bir nevi edasını yapmak için ahalisine bir toy (düğün) düzenleyerek “ Etli bulgur pilavı “ ikram etmesi olarak rivayet edilir. Düzenlenen bu toy toplantıları Ertuğrul Gazi’nin vefatından sonra da günümüze kadar süregelmiştir.

Günümüzde Eylül aynın II. Hafta sonu yapılan Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri Türk büyükleri büstüne çelenk koyma ve saygı duruşu ile başlar. Cuma günü Çelebi Mehmet Camii’nde namaz öncesi ceddimizin ruhuna hatim ve mevlit okunur. Cumartesi günü ülkenin dört tarafından gelen Yörükler ve misafirler karşılanır. İlçede hazırlanan program gereği cirit oyunları, âşıklar şöleni, çeşitli ilim adamlarının katılımıyla düzenlenen Osmanlı sempozyumu, folklor ekiplerinin gösterileri, Yörüklerin kına gecesi, mehteran konseri, sanatçı konserleri, sinevizyon, havai fişek gösterileri gibi faaliyetler düzenlenir.

Türbe alanında ülkenin her köşesinden gelen Yörükler obalarını temsilen kıl çadırlar kurarlar. Kurulan bu çadırlarda Yörükler kendilerine özgü gelenek ve göreneklerini, yemeklerini, düğün ve nişan adetlerini, halk oyunlarını, el sanatlarını vb. faaliyetlerini milli kıyafetler içinde sergilerler. Eş dost ve akrabalar birbirlerinin çadırlarına konuk olurlar ve birbirleriyle hasret giderirler. Çadırlarını ziyarete gelenlere ikramda bulunurlar. Kurulan bu çadırlar ilçeye gelen devlet yetkilileri ve diğer misafirler tarafından topluca ziyaret edilerek Yörüklere hasbihal yapılır.

Geyveliler Söğüt'te
Geyve belediyesi tarafından kaldırılan araçların yanı sıra bazı Geyveli vatandaşlar kendi araçları ile Söğüt’e gitti. Söğütte yapılan Ertuğrul Gaziyi anma programına; çevre il ve ilçe yerleşim yerlerinden çok sayıda vatandaş katıldı.

Emniyet güçleri ile özel harekât timleri gelen vatandaşları arama yaparak üzerlerinde bulunan çakıları dahi tutanakla tespit ederek aldı.

Alınan geniş çaplı önlemler sayesinde tören alanı üzerinde kuş dahi uçurulmadı.

Geyveli Karakeçili aşiretine mensup olan vatandaşlarımızdan Hasan Gümüş: “Bilecik ili Söğüt ilçesinde her yıl yapılan Ertuğrul Gazi’yi anma törenlerine katılırım. Bu senede yine ailemle birlikte katıldım.

Geyve’den anma törenlerine katılmak için Belediye başkanı Murat Kaya’dan araç kaldırmasını rica ettik. Sağolsun bizleri kırmadı. Kendilerine teşekkür ederiz. Diğer Geyveli hemşehrilerimizde kendi araçları ile geldi.”dedi.

Töreni müteakiben gelen vatandaşlara etli bulgur pilavı ile üzüm ikram edildi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs