Normal Doğum mu? Sezaryen mi?

Anne adaylarının hamilelik sürecinde belki de en çok düşündükleri ve karar veremedikleri konu; doğum eyleminin hangi şekilde yapılacağıdır; Normal mi? Sezaryen mi?
Editör Editör

Anne adayı bu iki seçenek arasında gider- gelir? Genellikle sezaryen seçeneği daha cazip gelir, neden mi? Çünkü ağrısız olduğu için, bir arkadaşı tavsiye etmiştir ya da son zamanlarda popüler hale geldiği için…

Aslında sezaryene; normal şekilde mümkün olmayan doğumlarda anne ve bebeğin zarar görmemesi için başvurulması gerekir.
Ama son zamanlarda sezaryen doğumu normalmiş gibi gösteriliyor. Oysa sağlıklı anne adayları sezaryen doğumunu tercih etmemelidir. Çünkü sezaryen doğumu hem anneye hem bebeğe zararlıdır.
 -Normal doğumun riski azdır. Anne, ayağa kalkar, bebeğini emzirme ve hastaneden çabucak çıkma sevincini yaşar.
-Sezaryen ile doğumda hem anne hem bebek narkoz alır, bunun için çabuk iyileşemez. Sezaryen cerrahi bir operasyon olduğu için her türlü risk vardır. Sütü gecikir. Bebeğiyle ilgilenemez. Bu durumda psikolojik sorunlar başlar.

Evet sezaryen doğumu sırasında anne acı çekmez ama doğum sonrası bir haftaya kadar ağrı ve gaz şikayeti olabilir.
Anne adayları şunu iyi bilmelidir: Sezaryen doğumu anne ve bebeğin hayati tehlikesi olduğu zaman doktor tavsiyesiyle yapılır. Genç anne adayları; doğum sancılarından korkarak, sezaryen için doktorunuza baskı yapmayınız. Bunun için anne adaylarının normal doğumu tercih etmelerini tavsiye ederim.

NOT: Dünyada ilk defa Roma imparatoru Sezar bu şekilde doğum yaptırılmıştır. Çünkü annesinin hayati tehlikesi vardı. Ama maalesef anne yaşamadı. Bundan dolayı bu tür doğuma sezaryen adı verildi.

Ertan KARAOĞLU
(Geyve Anadolu Sağlık Meslek Lisesi meslek dersleri öğretmeni)


Mehmet AYDOĞAN

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs