Ertuğrul Firkateyni 'nden Japon Dr. Miyazaki'ye

Türk Japon Dostluk Derneği tarafından organize edilen ve Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Depremin Etkileri ve Depreme Karşı Alınacak Önlemler” konulu konferansta deprem gerçeği tüm yönleri ile ele alındı. Aralık ayında gerçekleşen etkinlikte Türk Japon Dostluk Derneği’nin düzenlediği ve Türk-Japon Dostluğu’nun ölümsüzleşmesine vesile olan “Ertuğrul Fırkateyni ve Van Depreminde hayatını kaybeden Japon Doktor Miyazaki” konulu kompozisyon yarışmasının kazananları da ödüllendirildi.
Editör Editör

Ertuğrul Fırkateyni ‘nden Japon Dr. Miyazaki’ye
Türk-Japon dostluğunu ölümsüzleştiren isimler Üsküdar Üniversitesi’nde buluştu.

Yıl 1890: Ertuğrul Fırkateyni yakalandığı tayfunda Japonya açıklarında battı, birçok askerimiz şehit oldu.

Yıl 2011: Van Erciş depreminde Türkiye’ye yardım için gelen Dr. Miyazaki artçı sallantıda hayatını kaybetti.

Türk Japon Dostluk Derneği tarafından organize edilen ve Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Depremin Etkileri ve Depreme Karşı Alınacak Önlemler” konulu konferansta deprem gerçeği tüm yönleri ile ele alındı. Aralık ayında gerçekleşen etkinlikte Türk Japon Dostluk Derneği’nin düzenlediği ve Türk-Japon Dostluğu’nun ölümsüzleşmesine vesile olan “Ertuğrul Fırkateyni ve Van Depreminde hayatını kaybeden Japon Doktor Miyazaki” konulu kompozisyon yarışmasının kazananları da ödüllendirildi.

Etkinliğin açılış konuşması Türk Japon Dostluk Derneği Genel Başkanı Doğan Sofracıoğlu ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından yapıldı. Türk Japon Dostluk Derneği Genel Başkanı Doğan Sofracıoğlu, kamudan önde gelen isimlerin ve akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikle ilgili; “Ertuğrul Fırkateyni, tıpkı Yemen gibi, Sakarya gibi, Çanakkale gibi bir gurur belgesi; bir onur abidesidir. Ancak günümüz kamuoyuna, bu dostluk simgesi gemi hakkında yanlış hikâyeler anlatılmakta; bu olayın ardında yatan gerçeklerin üstü örtülmeye çalışılmaktadır. Biz bu yüzden bu yarışmayı açtık. Çünkü Ertuğrul anlaşılmalı, Dr. Miyazaki bilinmeli… Bu etkinliğin Türk ve Japon halklarının dostluk ilişkilerini daha da güçlendireceğini inanıyoruz. İki ülke arasındaki dostluğu simgeleyen Ertuğrul Fırkateyni ve Dr. Miyazaki isimlerinin unutulmaz kılınmasına katkıda bulunan bu etkinlikten dolayı gururumu dile getirmek isterim. İki makus afet sonucu hayatlarını kaybeden bu değerli kişilikler Türk-Japon dostluğunun adeta simgeleri haline geldiler. Biz de onların isimlerini çeşitli vesilelerle yaşatma sorumluluğunu üzerimize almalıyız. Ayrıca etkinliğimize desteklerini esirgemeyen başta Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş olmak üzere bu sonuçta payı olan tüm dostlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da yaptığı konuşmada, Üsküdar Üniversitesi olarak dünya vatandaşı ve dostluğun anlamından bahsederek, bu organizasyonun önemine değindi. Tarhan konuşmasında deprem ve psikolojisi üzerine bilgiler vererek, insanların psikolojik olarak depreme hazırlanması gerektiğini belirtti ve bu anlamda eğitim ve bilincin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. Enkaz altında kalınsa bile hayattan ümidi hiçbir zaman kesmemek gerektiğini belirten Tarhan; “Çünkü ümit bitince beyindeki iyileştirici potansiyel devreye girmiyor. Ölürüm diye düşünen biri otomatik olarak beyindeki o gizli potansiyeli kapatıyor. O nedenle ümitsizlik insanın kendine verebileceği en büyük zarardır. Kişi elim tuttukça, şuurum yerinde olduğu sürece mücadele etmeliyim, ümidimi kaybetmemeliyim şeklinde düşünmelidir” dedi.

Depremin Etkileri ve Depreme Karşı Alınacak Önlemler
Aralık ayında Üsküdar Üniversitesi Altunizade yerleşkesinde gerçekleşen etkinlikte, Japonya’da dünyanın en uzun asma köprüsü AKASHI’nin inşaatını yapan ve Hazama Corporation Türkiye Genel Müdürlüğünü yürüten Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki “Depremin Etkileri ve Depreme Karşı Alınacak Önlemler” konulu bir konferans gerçekleştirdi. Moriwaki konferansta “Deprem afetine hazır mıyız?” sorusunu ele alırken, Türkiye ve Japonya arasındaki yer kabuğu hareketleri, her iki ülkedeki yapılaşma ve yönetmelikler arasındaki farklar, benzerlikler ve Japonya’nın depreme hazırlık çalışmaları üzerine bir sunum yaptı. Konferansta ayrıca depreme hazırlık ve deprem anında alınabilecek önlemler de ele alındı.

Konferans ardından iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmek ve sürdürmek adına Türk Japon Dostluk Derneği’nin düzenlediği, iki ülkenin dostluklarına vesile olan “Ertuğrul Firkateyni ve Van Depreminde hayatını kaybeden Japon Dr. Atsushi Miyazaki” konulu kompozisyon yarışmasının kazananları da ödüllendirildi. Yarışmada derece alan yarışmacıların isimleri ve başlıkları şöyle.

Ayşegül Metinkırk-“Gün Işığı”
Ayten Korkmaz-“Dostluğa Açılan Kapı”
Barış Mumyakmaz-“Neden miyazaki Adını Yaşatmalıyız”
Berkay Ulusoy-“550 Denizci 1 Miyazaki”
İbrahim Şaşmaz-“Japon Gülleri ve Laleler”
Suchiyo Kitahira-“Ellerimizi Uzatalım”
Toshiyuku Fukuoka-“Merhaba”


Ertuğrul Firkateyni hakkında:
Japonya’nın güney ve batı sahilleri 1880-1890 yılları arasında Batılı korsanlar tarafından işgal edilir. Hatta korsan saldırıları öyle tehlikeli bir hal alır ki burada yaşayan yerliler bir dönem yer altı mağaralarında saklanarak yaşarlar.1885’li yıllarda Japon parlamentosunda Osmanlı’nın büyük bir devlet olduğu konuşulmaktadır. O dönemin Japon başbakanlarından biri “Dünya üzerinde bir defada 200.000 kişilik orduyu seferber edecek bir ülke varsa o da Osmanlıdır” diyerek Osmanlı Devletinin büyüklüğünü dile getirir. Korsanların saldırılarına karşı çaresiz kalan Japon imparatoru, oğlu prens Komatsu’nun balayı ziyaretini fırsat bilerek oğlu aracılığıyla, Padişah II. Abdülhamit’e hediyeler gönderip yardım talebini aktarır. II. Abdülhamit zamanın en büyük savaş gemilerinden Ertuğrul firkateynini Batı’ya karşı Japonlara yardım etmek üzere sefere çıkarmaya karar verir ve 650 Osmanlı levendi Japonya’ya gitmek üzere görevlendirilir. Bu sefer, Batılı ülkelerden gizli tutulmak için, gemi İslam limanlarına uğraya uğraya yol alır ve 3 ayın sonunda Japon sahillerine ulaşılır. 6 ay boyunca Japon sahillerini tarayan gemi mürettebatı, Japonya’da korsan istilasına son verir. Ne yazık ki dön emri üzerine dönüş için yola çıkan gemi Kuşimoto açıklarında fırtınaya yakalanmak suretiyle batar. Ama Türklerin bu dostluğunu hiç bir zaman unutmayan Japon halkı Kuşimoto’da bir Türk anıtı inşa etmiş ve Bu gemi mürettebatının fotoğraflarının sergilendiği bir müze açmışlardır.

Dr. Atsushi Miyazaki hakkında:
1970 yılında doğan Atsushi Miyazaki, Ekim 2011’de de meydana gelen Van depreminin ardından meydana gelen artçı sallantılarda göçük altında kalarak hayatını yitiren Japon yardım gönüllüsüdür. 23 Ekim 2011 Van Erciş'te meydana gelen deprem için Türkiye'ye gelen Miyazaki burada hastaların tedavisi için gönüllü olarak çalışmıştır. Görevde bulunduğu süre Kurban Bayramına denk gelmesi nedeniyle bir Müslüman gibi kurban kesip dağıtan Dr. Miyazaki bölge halkının ve Türk toplumunun büyük sevgisini kazanmıştır.

Mustafa Hamdullah ERGİN
Araştırmacı-Gazeteci-Yazar
mh_ergin@hotmail.com
hamdullahergin@gmail.com
OFİS Tel: 0 264 517 52 90
GSM “ : 0 534 404 77 55
“ “ : 0 542 250 44 90


 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs