Osmanlı Padişahlarında Peygamber Sevgisi VİDEO!

ZAMAN Gazetesinin Geyve'de düzenlediği Mevlid kandili programında Tarihçi Yazar Murat Duman, Osmanlı Sultanlarında Peygamber sevgisini anlattı.
Ali ARICI Ali ARICI

 Geyve Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde düzenlenen programa Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Zaman Gazetesi temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Sunuculuğunu Fehmi Öz'ün yaptığı program Hafız Enes Işık'ın Kuran'ı Kerim tilavetiyle başladı.

Fethullah Gülen Hoca Efendi'nin sinevizyon gösterisinde: Ezan sesini Güneşin doğup battığı bütün ülkelere yaymamız gerekiyor. Yurt dışına gittiğim zaman Hz İsa'nın, Hz Davud'un, Hz Süleyman'ın sesinin daha yüksek çıktığını duydum. Oysaki cihan Peygamberi Resulullah Efendimizin ezan sesi daha gür çıkması gerektiğine vurgu yaptı.


Tarihçi ve GeyveHaber köşe yazarı Murat Duman slayt eşliğinde yaptığı sunumda özetle şunları söyledi: " Osmanlı Padişahları Kuran-ı Kerim'e inancı ve peygamber efendimize sadakatı sayesinde, üç kıtada 622 yıl hüküm sürmüşlerdir. 36 padişahtan 15 tanesinin isimleri Peygamberimize hürmeten olarak verilmiştir. Üç tanesi Ahmet, iki Tanesi Mahmut, dört tanesi Mustafa ve altı tanesinin adı Mehmet'tir.

 
İmparatorluğun kurucusu Osmangazi, akıl hocası ve kayınpederi olan şeyh Edebali'nin evine misafir olduğunda duvarda asılı Kuran-ı Kerim'e saygıdan uyumayıp altı sayfa Kur'an okudugunu belirten yazar Duman: " okunan her sayfanın sevabına kurduğu imparatorluk altı asır sürmüştür. Orhangazi'nin oğlu Süleymanşah ezan sesini rumeli'ye duyurmak için Avrupa'ya ayak basar ve orada şehid düşer. Yıldırım Beyazid Kabe'nin örtüsünü dokutup sürre alayı ile Mekke'ye gönderdi. Fatih Sultan Mehmet Peygamber efendimizin şefaatine nail olabilmek için İstanbul'u fethetti. Otuzbir yıl padişahlık yapan ikinci Beyazıd ikindi namazının sünnetini dahi terk etmemiştir.

Yavuz Sultan Selim 8 yılda 80 yıllık hizmet etmiştir. Rüyasında dört halifeyi görür. Mısırdaki kutsal emanetleri teslim almasını söylerler. Bunun üzerine Mısır seferine çıkar ve Peygamber Efendimizin kutsal emanetlerini Topkapı Sarayına getirir. Kırk hafıza hergün gece gündüz Kuran-ı Kerim okutturur. Dizi filmlerinde harem ağası olarak gösterilen Kanuni Sultan Süleyman; 46 yıllık padişahlığı sırasında cepheden cepheye koşmaktan ancak 1.5 yıl sarayında kalabilmiştir. 76 yaşında zigetvar seferinde şehit düşmüştür. İkinci Abdülhamit Fransa ve İngiltere'de peygamberimize hakaret içeren oyunların yasaklanmadığı takdirde savaş ilan edeceğini duyurur. İngiltere ve Fransa bu oyunları sahneden kaldırtır. Son padişah vahdettin cumhuriyetin ilan edilmesiyle yurt dışına gönderilir. Asil bir insan olduğu için Topkapı Sarayındaki altın ve mücevherden hiç bir şey almaz. Yurt dışında sefil bir hayat sürer.


Mustafa Kemal Atatürk 1926 da yaptığı bir konuşmada : " Vahdettin çok namuslu bir insanmış. eğer isteseydi Topkapıdaki değerli eşyalardan götürür. Bunları satarak çok güçlü bir orduyla üzerimize saldırırdı. Ondaki vatan ve millet sevgisi bunu yaptırmadı"dedi. İşte osmanlı sultanları böylesine vatan, millet ve din aşığı insanlardı" dedi.
Program dua'dan sonra kandil simiti ve lokum dağıtalarak sona erdi.

GeyveHaber/ Mehmet Aydoğan

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs