Kaymakam İdris Akbıyık'la Röportaj

Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık ile İmam-Hatip Lisesi öğrencisi Betül Arıcıoğlu ve Şeymanur Gümüş, okul dergisi GENÇ HATİP için bir söyleşi yaptı:
Mutlu ERTUĞ Mutlu ERTUĞ

- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Ben İdris Akbıyık. 1971 yılında Malatya'nın Doğanşehir İlçesinin Çavuşlu köyünde dünyaya geldim. İlkokulu Çavuşlu Köyü İlkokulunda, ortaokul ve lise tahsilini Polat Kasabasında tamamladım. Evli ve 3 çocuk babasıyım. 1986 yılında A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümüne girdim. 1990 yılında iyi derece ile mezun oldum. 1991 – 1992 yılında, Polis Akademisinde bir yıllık özel eğitimden sonra, Bursa Emniyet Müdürlüğünde iki yıl Komiser Yardımcısı olarak görev yaptım. 1994 yılında Mülki İdare Amirliği mesleğine intisap ettim. 6 ay Sinop Kaymakam adaylığı, 5 Ay Yeşilyurt Kaymakam Refikliği yaptım. Ankara'da 4 aylık İngilizce kursundan sonra 8 ay süre ile İngiltere'de inceleme - araştırma ve eğitim amaçlı bulundum. 1,5 ay Elazığ'da Mülkiye Müfettişi refakatinde, teftiş stajımı tamamladım. Afyon - İhsaniye ve Denizli - Güney ilçelerinde, 8 ay süre ile Kaymakam Vekilliğinde bulundum. 4 ay Ankara'da İçişleri Bakanlığında Kaymakamlık kursundan sonra Rize - İkizdere İlçe Kaymakamlığına atandım. 1997 – 1999 yılları arasında, İkizdere Kaymakamı olarak hizmet ettim. 1999 – 2001 yılları arası Elazığ -Ağın ilçesi ve 2001 – 2005 yılları arasında Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde görevlerde bulundum. 25.10.2005 – 19.10.2006 tarihleri arasında Balıkesir - Sındırgı Kaymakamı olarak görev yaptıktan sonra, 20.10.2006 – 11.08.2010 tarihleri arasında Kayseri - Yahyalı Kaymakamlığı yaptım. Halen, 12.08.2010 tarihinde atandığım Geyve Kaymakamlığı görevine devam etmekteyim. 


- Geyve ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Geyve’de neler yaptınız, neler yapmayı planlıyorsunuz?

Geyve’yi, ilk, Sezai KARAKOÇ’un Mona Rosa adlı şiirinden tanıdım ve bu şiirin güzelliği nedeniyle Geyve’ye bir sempatim vardı. Geyve güzel, yeşili bol bir yer, tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ile ülkemizin güzel ilçelerinden birisi… Kaymakam olarak görevimiz. ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti devletini, Cumhurbaşkanlığını, hükümeti en iyi şekilde temsil etmek, kanunları ve anayasayı uygulamaktır; bunun yanında ekonomik, sosyal, kültürel, sportif anlamda da ilçemizin gelişmesine, kalkınmasına önderlik etmek, çalışmalar yapmak görevlerimiz arasında! Geyve’ye 2010 yılında geldim. İlçe ile ilgili bazı projelerimiz oldu. Mesela Ziraat Kompleksini bitirdik, konut projemiz oldu ve 43 fakir aileyi ev sahibi yaptık. Eğitim projeleri başlattık; Örneğin ”Bir Kitap Bir İnsan” okuma kampanyası… İstiyoruz ki insanımız okusun, bilgilensin; hediyesi kitap olsun! Geyve’de Eğitimde Hamle Projesi (GEHAP)’ni uygulamaya koyduk; amacımız, eğitimde başarı adına Geyve’yi Sakarya ilinde ve ülke genelinde üst sıralara taşımak; bu yolda da bir mesafe katettik. Aynı zamanda ilçemizin yol, su v.b. birçok sıkıntısının da giderilmesine vesile olduk.


- Başarılı bir kişi olarak bize başarının sırlarını anlatır mısınız ?

Başarı, tartışılır; başarıda sınır olmaz… Daha iyisi hep mümkündür. Ben, iki üniversite mezunuyum ve şu anda da yüksek lisans yapıyorum. Çocukluğumdan beri okumayı seviyorum; kitap aşığıyım diyebilirim. Kitap ve okuma, hayatımın bir nevi anlamı gibi… Çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği yerler, o yıllarda, gerçekten mahrumiyet bölgesiydi. Biz, çobanlıkta yaptık, çiftçilikte yaptık; küçük bir köy okulundan çıktık buralara geldik. Hedeflerimiz büyüktü, ideallerimiz vardı. İsterse, çalışırsa herkes başarılı olur. Kendimdeki bu okuma sevgisini, Allah’ın bir lütfu olarak düşünüyorum.; muhakkak çevremizin de katkısı olmuştur. Okumayı seviyorum, halende okumaya devam ediyorum. Bunun için Kaymakamlık olarak Geyve’de bir de kampanya başlattık. “Bir Kitap Bir İnsan” diye… Kampanyamızın amacı; herkes bir kitap okuyacak, bir kişiye de okutacak. Amaç, herkesin okumasını sağlamak! Bu kampanya, müdürlerimizin, öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin, halkımızın daha çok kitap okumasına vesile olsun istedik. Okumadan hiçbir şey olmaz. Japonya ile Avrupa ile kıyasladığımız zaman Türkiye gerçekten okumuyor. Sizlere en büyük tavsiyemiz bolca kitap okuyun. Gireceğiniz sınavlarda da, hayatta da bunun faydasını göreceksiniz.


- Size göre, Geyve de eğitimdeki en temel sorun nedir? Ve nasıl çözülebilir ?

Bence Geyve’de eğitimin temel sorunu, isteklendirme – motivasyon eksikliği. Tüm toplantılarda söylediğim öncelikli şey, “Bizim birinci meselemiz eğitim”dir. Birinci gündem maddeniz eğitim olmalı. Ne ile ilgiliyseniz onunla uğraşırsınız; onun için gayret edersiniz. Meseleniz işsizlik ise iş bulmakla uğraşırsınız. Biz eğitim diyoruz; eğitimle uğraşalım. Toplumun % 51’inde bu meseleyi birinci sıraya taşıyabilirsek, Geyve’de eğitimin kalitesi, seviyesi yükselir; Geyve kazanır, Geyve’li kazanır. Geçtiğimiz yıllara göre Geyve’de üniversite sınavlarında ve SBS sınavlarında başarı bazında bir artış var. Biz Kaymakamlık olarak eğitim konusunda maddi desteği de veriyoruz; bu yıl ortaokul ve liselerde yapılan deneme sınavlarının ücretini tamamen Kaymakamlık olarak biz karşılıyoruz. Düzenli olarak, muhtaç sahibi öğrencilerimize, eğitim yardımlarımız oluyor. Özellikle şuna bir daha dikkat çekeyim: Geyve’de motivasyon eksikliği var; halk, herhalde tarımdan iyi para kazandığı için eğitime pek önem vermiyor; eğitimin önemini kavrayabilmiş değiller; tamamı değil elbette… ama bu da düzelecektir diye düşünüyorum. Bahçesine, meyvesine gösterdiği özeni çocuğuna da göstermeli… Eğitimde önemli olan nedir? Öncelikle öğretmen ve öğrenci tabi. Öğrenci çalışacak, öğretmen kılavuzluk yapacak; okul müdürü, milli eğitim müdürü, halk ve sivil toplum örgütleri, bizlerde yönetim olarak onları destekleyeceğiz. Ailenin de desteği şart; ama işte o biraz eksik Geyve’de, bir ayak eksik kalıyor gibi… Anlattığım bu unsurlar bir araya gelir ve aynı hedefe doğru koşarlarsa başarı kolay olur. Daha önce görev yaptığım Kayseri – Yahyalı’da çok iyi dereceler yaptık, Türkiye birincileri çıkardık. Yahyalı ile Geyve’nin tek farkı, motivasyon eksikliği başka bir fark yok; orada insanlar eğitimin önemini kavramış, eğitimin faydasına inanmışlar…


- Öğrencilik yıllarınızla ilgili bir hatıranızı bizimle paylaşabilir misiniz?

1985’te yaşadığımız yerde, Malatya Doğanşehir’de deprem oldu. Ben, üniversite sınavlarına çadırda hazırlandım, dershaneye de gitmedim. Tamamen kendi kişisel çalışmalarımız, gayretlerimizle… sınavda da iyi bir derece yaptım. Şartlar ne olursa olsun, çalışınca başarı gerçekleşiyor. Başarısızlığın hiçbir mazereti olamaz. Nerede olursanız olun, ne yaparsanız yapın, çalışırsanız, Allah kesinlikle size yardım ediyor. Bu yıllarda idi; DSİ işçileri köyümüz civarında çalıyorlardı. Köylü aileler, işçi ve mühendisleri, misafir ediyor, ikramlarda bulunuyordu. Bir gün bu kişiler benim ailemin misafiri idiler; bize yemeğe geldiklerinde beni ders çalışır halde gördüler. Şaşırmışlar; ücra bir köyde bir genç, üniversite sınavlarına hazırlanıyor… İlginç gelmiş ki bana sordular, “Hedefin ne?” diye; bende, “Türkiye birincisi olmak” demiştim… Yıllar sonra üniversiteyi bitirdim, kaymakam olarak görev aldım, atandım. Yerel gazeteler yazmış, gelen kaymakam Malatya – Doğanşehir – Çavuşlu Köyü’nden diye… Bir gün bir yaşlı amca geldi, hayırlı olsuna gelmiş… Meğer, gazeteleri okumuş, bakmış ki gelen kaymakam Malatya – Doğanşehir – Çavuşlu’dan, kendi kendine demiş ki, “Bu, olsa olsa… Türkiye birincisi olacağım diyen çocuktur” diye… . Güzel bir anı, demek ki o da unutmamış…


-Son olarak özellikle belirtmek istediğiniz bir husus bir tavsiyeniz var mı ?

İmam Hatip okulları önemli okullar; eski itibarına da kavuştu diyebiliriz. Yani artık sizlerin bu itibara layık olmanız lazım; evvel ki yıllarda olduğu gibi… Daha çok çalışmanız, daha çok gayret etmeniz gerekir. Milletin beklentisi o yönde, herkes sizden üç yıl sonra bir atak bekliyor, özellikle yeni başlayanlardan... Tabi ayrıca, yaptığınız her işte kendinizi göstermeniz lazım. İmam Hatip Lisesine gidiyor olmak, bireysel anlamda bir ayrıcalıktır. Belki size farklı katkılar da yapar dini anlamda vs… Ama önemli olan, sizin başarınızdır. Sizlerin toplumda normal bir lise mezunundan, daha farklı olmanız beklenir… Vatana, millete yapacağınız hizmet ve katkı önemli. Çok çalışmanızı ve bolca kitap okumanızı tavsiye ediyorum. Kendinize bir hedef koyun ve sistemli bir şekilde çalışın. Mutlaka, arzu ettiğiniz yeri kazanacaksınızdır. Üniversite sınavı anlamında kendinizi iyi yetiştirin, yabancı dil öğrenin. Geyve’de İmam Hatip Lisesi binanızda yapılıyor, inşaat hızla devam ediyor. Onunla ilgili de mezunlar derneğimiz, belediye başkanımız, milletvekilimizle birlikte Milli Eğitim Bakanımıza gittik, görüşmeler yaptık. Geyve’de ilgili herkes bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Öğrenci sayısı da hızla artıyor. İnşallah İmam Hatip Ortaokulu da yapılacak; kamulaştırma çalışmaları başladı. İyi olacak diye düşünüyorum. Sizlere düşen de bol bol çalışmak. Sizlerin şahsında, bütün öğrencilere başarılar diliyorum.

- Efendim, bizlere gösterdiniz yakın ilgi ve samimi cevaplarınız için çok teşekkür ederiz.



#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs