KADİR GECESİ

Geyve müftüsü Ali Erhun: "Kadir Gecesinin faziletini, gecenin karanlığında değil karanlıkları ortadan kaldıran Kuran'da aramalıyız."dedi.
Editör Editör

2014 yılında kadir gecesi 23 Temmuz Çarşamba akşamını 24 Temmuz Perşembe gününe bağlayan geceye denk gelmektedir.

"Kadir" güç yetirmek, hüküm, kaza, takdir, şeref, azamet ve tazyik; leyle-i kadir ise takdir, hüküm, şeref, azamet ve tazyik gecesi demektir. Çünkü her hikmetli iş bu gecede tefrik edilir, bin aydan hayırlıdır, Kur'ân bu gecede indirilmiştir. Yeryüzü, meleklerle dolup taşar.

Kadir gecesi mübarek gecelerden biridir. Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu genel kabul görmüş olmakla birlikte Ramazanın son yedi gecesinde aranması ile ilgili hadisler de vardır (Müslim, Sıyâm, 207, 219; Buhârî, Leyletü'l-Kadr, 3; Tirmizî, Savm, 72). 


Ancak asırlardır bütün İslâm ülkelerinde Kadir gecesi Ramazanın 27. gecesinde kutlanmaktadır. Kur'ân'ın Ramazan ayında (Bakara, 2/185) ve Kadir gecesinde indirildiği âyetle sabittir (Kadr, 97/1). Dolayısıyla Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Kur'ân'ın 97. sûresi Kadr sûresidir ki; Bu sûrede Kur'ân'ın Kadir gecesinde indirildiği ve kadir gecesinin bin aydan hayırlı olduğu, meleklerin ve Cebrail'in bu gecede Allah'ın izni ile her bir iş için yeryüzüne indikleri, fecre kadar bu gecenin esenlik olduğu bildirilmiştir.


Bu geceye özgü bir ibadet ve namaz yoktur. Bu gece, dua, tövbe, istiğfar, zikir, Kur'ân kıraati ve namaz ile ihya edilebilir. Bu geceyi ihya eden bağışlanır (Dârimî, Savm, 54) Hz. Aişe (r.ah) söyle anlatıyor: “Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? diye sordum.

Rasulullah (s.a.v): “Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu annî (Allah’im sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet)” diye dua et, buyurdu (Tirmizî, Deavat, 84). (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314). (Tirmizî, Deavat, 84). 

Bu geceyi vesile kılıp, Kuran'ın kadrini kıymetini bilmeli ve bu gecede dünya semasına inen Kur’an’ı tekrar gönül semalarımıza indirmeliyiz. Kadir Gecesinin faziletini, gecenin karanlığında değil karanlıkları ortadan kaldıran Kuran'da aramalıyız. Bin aylık manevi gelişmeleri yaşayabilmek için Kuran'ın hak, hakikat, ahlak ve adalet ilkelerine yeniden sarılmalıyız. 

Allah'ın meleklerinin yeryüzüne barış ve esenlik getirmeleri için, Kuran'ın barış ve esenlik mesajlarına can-ı gönülden kulak vermeliyiz. 

Kadir Gecemiz mübarek olsun. Bu gece, Rabbimiz katındaki kadrimizin yücelmesine vesile olsun. Yâ Rab! Bu gece hürmetine, İslam coğrafyasında akan kan ve gözyaşlarının durmasını, bütün kardeşlerimizin bayrama huzur ve güven içerisinde ulaşmasını nasip eyle.

Bu duygu ve düşüncelerle, İslam âleminin mübarek Kadir Gecesini en içten dileklerimle kutluyor, huzur, güven ve barış içinde Ramazan Bayramına kavuşmayı Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. 

Kur’an’ı bize hidayet, Efendimizi rehber, Kadir Gecesini bin aydan hayırlı kılan Yüce Rabbimizden, bize bunları anlayacak basiret vermesini diliyorum. 

Rabbimizden, Kadir Gecesinin, bizim, ailemizin, müminlerin ve insanlığın kurtuluşuna vesile olmasını, İslam coğrafyasını çepeçevre saran karanlığın, insanlığın yüreğini karartan haksızlıkların, Kadir Gecesinin feyz ve bereketiyle ortadan kalkmasını niyaz ediyorum


                                    Ali ERHUN 

                                    Geyve Müftüsü






#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs