Evlilikte Mutluluğun Sırları

Gençler, nişanlılar ve evli çiftler; Geyve Merkez Camii İmam-hatibi İdris Fındık Hoca: "Evlilikte önemli olan HAKLI olmak değil, MUTLU olmaktır."dedi.
Editör Editör

Yüce Rabbimiz zariyat süresi ‘’49’’ ayet-i kerimede  ‘’Düşünüp  ibret alasınız diye her şeyden(erkekli-dişili)iki eş yarattık.’’buyurmaktadır. Bunun gereği olarak insan da erkekli ve dişili yaratılmıştır. İlk insan Adem-i (as)yaratan Rabbimiz ardından Havva annemizi yaratmıştır. Ayet-i kerimede ‘’Allah,sizi bir tek nefisten yaratan ve kendisi ile huzur bulsun diye eşini de ondan var edendir’’ buyrulur.(A’raf,189). Ayet-i kerimede huzur bulmaktan, huzur bulunmasından bahsedilmektedir.Yine başka bir ayet-i kerimede; ‘’Kendileriyle huzur bulasınız diye size kendi(cinsi)nizden eşler yaratması ve aranıza sevgi ve merhamet vermesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir’’buyrulmaktadır.(Rum,21)


Yine bu ayet-i kerimede de huzurdan, sevgi ve merhametten bahsedilmektedir. Demek ki evlilik sevgi üzerine, mutluluk üzerine, merhamet üzerine kısaca huzur ortamı üzerine kurulması gerekiyor.


MUTLULUĞUN SIRRI

Bu konuda Peygamber Efendimiz (SAV);‘’Kadın dört özelliği için nikahlanır:

-Malı için,

-Soyu için,

-Güzelliği için,

-Dindarlığı için.

Sen dindar olanını tercih et’’buyurmaktadır.

 

Peygamber efendimizin burada dindar olan kızın tercih edilmesini istemesi, dindar olan kişinin, iyi ahlaklı olması, doğru olması,dürüst olması, terbiyeli olması gibi özelliklerinin olmasından dolayıdır. Çünkü dindar olan bir ev hanımı, kocasına karşı nasıl davranacağını, kocasını nasıl mutlu edeceğini bilir. Ailede huzuru sağlamak için yapılması gerekenlere dikkat eder.


Eş olarak bir kadınkocasına karşı görevlerini bilmesi gerekir. Kocasını güler yüzle karşılaması,yemek pişirirken onun isteği doğrultusunda yemekleri hazırlaması, çocuklarınısevgi ile büyütmesi, evdeki büyüklere saygı ile davranması, küçük sorunları büyütmemesi, varsa bir sorun kocası ile görüşerek uygun bir çözüm bulunması noktasında gayret göstermesi, bir evde huzurlu yuvanın oluşmasında etkili olacaktır. Çünkü atalarımız; ‘’Yuvayı dişi kuş kurar’’ demişlerdir.


ERKEĞİN GÖREVLERİ

Bu noktada kocanın da görevlerini bilmesi gerekmektedir. Evin geçimi, yiyeceği, giyeceği, evin temin edilmesi yani konut edinme sorunu kocaya aittir. Koca ailesine şefkatle muamele edecek, eşini çocuklarını mutlu etmek için gayret gösterecek, ev işlerinde yeri geldiğinde yardımcı olacak, ev içindeki çeşitli sorunların çözülmesinde adaletli olacak, huzur ortamının bozulmamasına gayret gösterecek. Yani kısaca eşler karşılıklı birbirlerini mutlu etmek için çaba sarf edecekler.  Çünkü insan karşı tarafı mutlu ettiği sürece huzurlu olur. Hele ki bu eşler arasında olursa mutlu yuvalar çoğalır, huzurlu ortamlar oluşur.


KARŞILIKLI SAYGI

Hadis-i şerifin diğer şıkları olan, mal, soy ve güzellik konusundan bahsetmek gerekirse, tabi ki günümüzde bunlara daha çok dikkat ediliyor, bunlar daha çok ön plana çıkarılıyor. Mal sahibi olmak, paralı olmak,bir de güzellik oldu mu mutlu olunacak zannediliyor. Bunlar işin görülen tarafı. Böyle bir yuvada eşler birbirlerine saygı göstermezlerse, birbirlerinin haklarına dikkat etmezlerse, ne kadar zengin de olsa, ne kadar güzellikte olsa,orada sorunlar oluşur, geçimsizlikler baş gösterir. Tabi ki mal olmasını, para olmasını, güzel olmasını isteriz, ama yeterli değildir. Bunları tamamlayan sevginin, şefkatin, merhametin kısaca huzur ortamını oluşturan faktörlerin bulunması gerekiyor. Eşlerin karşılıklı görevlerini yerine getirmesi gerekiyor.


HAKLI OLMAK MI, MUTLU OLMAK MI?

Günümüzdeki hatalı davranışlardan biri de, ‘’ ben davamda haklıyım’’ konusu; herkes kendine göre haklıdır ve haklılık yanı da vardır. Karşı tarafta kendine göre haklıdır. Peki, haklı olmak mı, yoksa mutlu olmak mı? Bu sorunun cevabını eşler veya taraflar mutluluktan yana kullanmalıdırlar. Çünkü herkes kendine göre haklıdır. Sen- ben davası gütmeyip, ortak noktada buluşmalıyız ki yuvamız yıkılmasın.

 

 İYİLİĞİ ve KÖTÜLÜĞÜ UNUT

Bir de af edici olmamız gerekiyor. Sorunları büyütmemenin en çıkar yolu budur. Peygamber efendimiz (sav); ‘’sana yapılan kötülüğü unut, bir de sen kendi yaptığın iyiliği unut’’buyuruyorlar. Sana yapılan kötülüğü unut ki düşmanlık beslemeyesin, kin tutmayasın.Kendi yaptığın iyiliği unut ki yaptığın iyiliği başa kakmayasın, karşı taraftanbir şey beklemeyesin, onunla övünmeyesin.


EVLENECEK GENÇLERE ÖĞÜT VERMELİ

Şunu da dikkatlerden kaçırmamak gerekir ki; çocuklarımız evlenirken onlara yuva kurmakla ilgili iyi öğütler vermeli veya onlara bu konularla ilgili kitaplar okutmalı, kitaplar hediye etmeliyiz. Hatta evli olan yakınlarımıza bile bu öğütleri yapmalı, kitaplar hediye etmeliyiz. Bundan daha güzel hediye olamaz. Mutlu yuvaların çoğalması için bunlar gereklidir.


Sonuç olarak,Rabbimiz evlenmemizi, huzurlu yuvalar kurmamızı ve hayırlı nesiller yetiştirmemizi bizlerden istemektedir. Bu yuvaları kurarken de kolay ve külfeti en az törenler yapmamızı istemektedir ki taraflar arasında anlaşma sağlansın,  muhabbet oluşsun, sevgi temelleri atılmış olsun.

Yüce Rabbimiz, huzurlu aileler kurmayı, huzurlu yuvaların çoğalmasını nasip eylesin.  Amin.

 

                                          İDRİS FINDIK

              Geyve Merkez Sinan Bey Camisi İmam- Hatibi


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs