Sarı Altın Hasadı Devam Ediyor

Yıllık ortalama 5 bin ton ayva hasadı yapılan Geyve’de yağmura rağmen ayva hasadı devam ediyor.
Editör Editör

Reçelinden, kompostosuna, suyundan marmelâdına kadar değişik türde ürünleri olan meşhur Geyve Ayvası üreticisine kilosuna 80 ile 1,50 kuruştan gelir getiririyor.

REKOLTE DÜŞÜK

Bu seneki elverişsiz hava şartlarından Geyve ayvası da etkilendi. Dolu ve aşırı yağış sonucu meyve dış görünümü ile özelliğinde görülen değişimlerle birlikte ayva rekoltesinin de düşük olacağı tahmin ediliyor. Ürünlerini dört boyda ayıran üreticiler çıkma tabir edilen en küçük boyu meyve suyu fabrikalarına küçük boyları reçel marmelat fabrikalarına orta boy tabir edilen ayvaları iç piyasaya, duble süper boyları da ihracata gönderiyorlar.

GRİBİN DÜŞMANI

Kış aylarının yaklaştığı şu dönemlerde gribal iltihaplara birebir koruyucu etki gösteren ayva aynı zamanda akciğer, kalp, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde de oldukça etkili. Çocukların sağlığını koruyup büyüme ve gelişmelerini hızlandıran bu meyve Her yaştaki insanların sinir sisteminin güçlenmesinde etkin bir rol oynuyor. Dahası Mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan korurken, hazımsızlık gibi sorunların önüne geçiyor ve Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi geliyor.

AYVANIN FİYATI DÜŞÜK

Kış mevsiminde vazgeçilmez olan bu meyvenin yetiştirilme şartları oldukça zor. Ayvaların dibinin kazılıp temizlenmesi, budanması, işçiliği birbirinden zor işler. Aynı zamanda Bir yıl içinde yaklaşık olarak 25–27 defa ortalama bir hafta aralıklarla ilaçlaması yapılıyor. Üreticiler Geyve ilçesinde 80 kr ile 1,50 TL Arasında Toptan Satılan Ayva çiftçinin yüzünü güldürmüyor. Oldukça fazla masraf etiklerini belirten çiftçiler hava şartları zirai mücadele yakıt işçilik ve sulama masrafları ile bu yıl yüzümüz gülmüyor dediler

GELİR KAPISI

Ayva toplama işinde çalışan Geyveli bayanlar günlük yevmiyeleri 40 -45 TL arasında değiştiğini, erkek yevmiyesinin ise 50TL olduğunu çalışarak aile bütçelerine destek sağladıklarını belirtiyorlar. Hasadın okulların açılma zamanına denk gelmesiyle çocuklarımız ve yaklaşan kış mevsiminin her türlü ihtiyaçlarını ayva yevmiyeleri ile karşıladıklarını ifade ettiler.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs