Türkmenlerin 'Bayırbucak' Direnişi

Türkmenler, Türkmen Dağı Tugayı direnişçileriyle ellerindeki son nokta olan "Bayırbucak Bölgesi'ni" korumaya çalışıyor.
Ali ARICI Ali ARICI

Suriye'de rejime karşı birçok kentte mücadele eden Türkmenler, Türkmen Dağı Tugayı askerleriyle, ellerinde kalan son nokta "Bayırbucak Bölgesi'ni" korumaya çalışıyor. 


Türkmenlerin yoğun yaşadığı Lazkiye'nin Bayırbucak bölgesi Türkmen Dağı mevkisi, Esed'e karşı mücadele verilen stratejik bir nokta. Bölge, Esed'in kontrolündeki Hatay'ın Yayladağı sınırı karşısında bulunan Keseb Sınır Kapısı'na, rejimin en güçlü olduğu Lazkiye kenti merkezine ve Akdeniz kıyılarına komşu bulunuyor. 


Türkmen Dağı Tugayı adı altındaki askeri oluşumla birleşen Türkmenler, oldukça engebeli ve ormanlık bu arazide, köylerini korumak ve Esed rejimini devirmek için mücadele veriyor. 


İdlib'in alınması


Yine Hatay sınırındaki İdlib kentinin geçtiğimiz günlerde direnişçilerin eline geçmesi ve Cisreş Şugur ilçesine doğru ilerlemesi çevredeki çatışmaları daha da şiddetlendirdi. 


Cisreş Şugur ilçesinin direnişçilerin eline geçmesi, Lazkiye'nin diğer kentlere giden yollarını keseceğinden, Esed rejimi için önem arz ediyor. 


Rejim bu nedenle Cisreş Şugur yakınlarındaki Türkmen Dağı ve Cebel Ekrad Bölgesi'ne saldırılarını arttırıyor. 


"Son kale: Bayırbucak"


Rejimin kontrolündeki Lazkiye'ye komşu olduğundan Türkmen Dağı'nı 4 yıldır sürekli bombardımana tutan Esed güçleri, son 3 günde saldırılarını oldukça arttırdı. 


Çatışmalar, Yayladağı ilçesi sınırına kadar yaklaştı. Bölgede insani yardım faaliyeti yürüten Suriye Türkleri Derneği'nin Genel Sekreteri Ahmed Vezir, AA muhabirine yaptığı açıklamada rejimin son günlerde birkaç kez hava destekli kara harekatı düzenlediğini ve bunlarda başarısız olduğunu söyledi. 


Suriye'de Türkmenlerin elinde kalan son noktanın "Bayırbucak" olduğunu vurgulayan Vezir, şunları kaydetti:


"Türkmen Dağı'nın düşmesi, Cebel Ekrad bölgesinin de düşmesi demektir. Ve Cisreş Şugur'un rejimde kalması anlamına gelir. Direnişçilerin Esed'in en önemli kalesi Lazkiye'yi ele geçirme hayali oldukça güçleşir, belki de imkansızlaşır. Türkmenler, direniş gruplarının desteğiyle köylerini korumak için elinden geleni yapıyor." 


Vezir, rejimin bölgeye çok sayıda asker ve silah yığdığını ayrıca İran askerlerinin de Türkmenlere karşı savaştığını ileri sürdü. 


Vezir, dün geceki saldırılar sonrası karşı atağa geçen direnişçilerin 1 ay önce kaybettikleri Sinen Tepesi'ni geri aldıklarını duyurdu.

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs