Ayçiçeği hasatı başladı

Geyve İlçesi merkez ve köylerinde, tarımla uğraşanların ekim – dikimini yaptıkları sanayi bitkilerinin ilk sırasında Ayçiçeği yer alır.
Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN
Geyve İlçesi merkez ve köylerinde, tarımla uğraşanların ekim – dikimini yaptıkları sanayi bitkilerinin ilk sırasında Ayçiçeği yer alır.

Ayçiçeği, Günebakan, Gündoğdu gibi isimlerle de isimlendirilen bu bitkinin yöremizde yağlık ve yemişlik olmak üzere 2 türü de ekilmektedir.

Olgunlaşan bitkinin, kafa diye adlandırılan bölümü kesilir. Kesilen kafalar evin önüne getirilir. Serilen naylon örtülerin üzerine yığılan kafalar, etrafına oturanların ellerindeki sopalar ile dövülerek taneler ayrılır.

Taneler yağlık ise tüccara verilir, yerine yağ veya parası alınır.
Yemişlik olan taneler de aynı şekilde satılır.

Güzel ülkemin zeki insanları, ayçiçeği tanelerini kafadan ayırmak için, dövmekten başka öyle bir teknik kullanıyor ki; evlerinin önüne getirdikleri kafaların yanına traktörlerini getiriyorlar.

Traktörün arka tekerleklerinde birini altına bir yükseltici koyarak yükseğe kaldırıyorlar, traktörü çalıştırıyorlar, çalışma sonucu dönen arka tekerleğin yanına oturuyorlar, ellerindeki ayçiçeği kafalarının taneli bölümünü dönen tekerleğe sürterek, tanelerin kafadan ayrılmasını sağlıyorlar.

Ellerindeki teknik donanımları farklı işlerde de kullanma becerisini ortaya çıkaran, ülkemin zeki insanlarına bereketli hasatlar dilemekten başka söylenecek söz yok.
Foto ve Haber: Namık CİHAN

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs