Murat DUMAN Murat DUMAN Tarihten Bugüne

GEYVE’DE RAMAZAN…

Epey bir aradan sonra bu yıl mübarek Ramazan ayının tamamını Geyve’de geçirme imkânı buldum ve inşallah bayrama kadar mağfiret ve rahmet iklimini burada yaşamaya devam edeceğiz.

Daha önceki yıllarda Ramazan’da memleketimizi bazen gelme fırsatı buluyor veya bayrama yakın ancak gelebiliyorduk. Bu yıl çok şükür ailemiz, dostlarımız ve arkadaşlarımızla beraberiz… Bu vesile ile bazı gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.

Ramazan ayında öğlen saatlerine kadar ilçemizde, bilhassa da çarşı içinde ciddi bir sakinlik gözleniyor. Tarlada, bağında bahçesinde işi olanların dışında sokaklarda pek insan görünmüyor. İkindiye doğru çarşıda hareketlilik başlıyor. İftar vakti lokantaların hemen hemen hepsi açık. Merkez Cami’nin avlusu her zamanki gibi, bu caminin müdavimlerinin, emeklilerin ve yaz tatili vesilesiyle memleketine gelenlerin buluştuğu, hasret giderdiği bir mekân olmaya devam ediyor.

Yaz Kur’ân kursları münasebetiyle ilçemizin camileri cıvıl cıvıl. Vakit namazlarında çocuk sesleri cami cemaatinin huşusu arasında eriyip gidiyor âdeta. İnsanlar çocuklara karşı daha toleranslı… Onlara şefkatle yaklaşmaya ve camilere ısındırmaya çalışıyorlar.

Ramazan ayının ilk günlerinden itibaren teravih coşkusu her camimizde kendini hissettiriyor. Fırsat buldukça farklı camilere gitmeye ve bu coşkuyu ruhumda hissetmeye çalışıyorum. Belediyenin camilerin temizliğine verdiği destek önemli. Bu konuda emeği geçenlerden Allah razı olsun…

Teravih namazı sonrasında Geyve’mizin değişmeyen geleneklerinden biri de, çay ocaklarında ve kıraathanelerde yapılan muhabbetlerdir. Mevsimin yaz olması münasebetiyle insanlar sokaklara taşmış masalarda bir yandan çaylarını yudumluyor, bir yandan da geç saatlere kadar muhabbet ediyorlar… Biz büyükşehirlerde yaşayanlar böylesi atmosferleri ancak ilçemize geldiğimiz zaman yaşayabildiğimiz için, gelen her çay davetine icabet etmeye çalışıyoruz.

Her ne kadar bir sebebe binaen iştirak edememiş olsam da, ilçe belediyemizin Büyükşehir belediye ile ortaklaşa organize ettiği iftar programı fotoğraflardan görebildiğim kadarıyla halkımızın çok ciddi teveccühüne mazhar olmuş. Gerçi gündüz vakti yapılan hazırlıklara şahit olmuş; çarşı içindeki meydanların, sokakların yüzlerce masa ve sandalye ile dolduğunu, akşam saatlerine doğru da ilçe halkımızın ailece, hatta yakın köylerden özel vasıta ve otobüslerle iftara geldiklerini görmüştüm. Samimi hislerle Allah Rızasını nazara alarak bu organizasyonda rol alanları ve emeği geçenleri âcizane kutluyorum. Belki önümüzdeki Ramazanlardan itibaren örneklerini başka yerlerde gördüğümüz gibi, ilçemizde de yerel mahalle ve sokak iftarları gerçekleşir, bu münasebetle daha samimi atmosferler oluşur…

Bu arada Geyve Eğitim ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği’nin (Geyve Akide-GESDER) “Kimse Yok Mu Derneği” ile birlikte düzenlediği iftar programına katılma imkânım oldu. Çok güzel bir atmosferde gerçekleşen iftarda Geyve’nin bütün renklerini görmek mümkündü.

Geyve’miz bazı sancılarına rağmen büyüyor, gelişiyor. Belediyenin altyapı çalışmaları sonrasında bir iki yıl öncesine kadar herkesi rahatsız eden görüntüler yavaş yavaş kayboluyor. Problemlerin çözümü adına herkesin taşın altına elin koyması gerekiyor. İnsanlarımızın evlerinin önünü temiz tutması bile bu noktada bir adım sayılabilir. Geyve’nin mimari yapısı, çevre düzenlemeleri, sosyal hayatı ile modern bir görünüm sergilemesi hepimizin ortak dileği. Ümit ederiz ki bu doğrultuda imkânlar zorlanır ve yeni yeni adımlar atılarak bölgemizin cazip bir ilçesi olma yolunda emin adımlarla mesafe alınır.

Geyve’de Ramazan güzel geçiyor. Geyve, rahmet ve mağfiret ayında asude bir bahar ülkesini andırıyor. Camilerimizde, pek çok evde hatimler okunuyor, dualar ediliyor… Bizler bu sakin ilçede Ramazan’ı çok şükür nimetler içinde yaşarken; Suriye’de, Mısır’da, Filistin’de ve daha pek çok yerde Müslüman kardeşlerimiz çeşitli sıkıntılarla boğuşuyorlar. Cenâb-ı Hak yardımcıları olsun… Onlara da önümüze çıkan yardım fırsatlarını değerlendirerek destek olmaya çalışalım inşallah…

Bayramınızı şimdiden tebrik ediyor… Bütün İslâm âleminin, günlerin baharı solukladığı zaman dilimlerinde gerçek buutlarıyla Ramazan ve bayram yaşaması ümidiyle…

Murat Duman

muratduman1973@gmail.com

facebook.com/muratduman1973

#

YAZARIN SON YAZILARI

BİN KALEMLİ BİR KÖY: “SAV”

BİN KALEMLİ BİR KÖY: “SAV”

İman ve Kur’ân hizmeti yolunda zor şartlar altında büyük bir mücadeleyi göğüsleyen ve bugün dünyanın birçok diline tercüme edilerek milyonlarca insanın imanının kurtarılmasına vesile olan Risale-i Nur Külliyatı’nın müellifi Bediüzzaman Hazretleri, 1926-1935 yılları arasında Isparta’nın Barla nahiyesinde sıkı gözetim altında bir hayat yaşamıştır.
OSMANLI'NIN MÜLTECİLERE YAKLAŞIMI

OSMANLI'NIN MÜLTECİLERE YAKLAŞIMI

Tarihi süreçte devletler ve toplumlar arasında yaşanan mücadelelerin bir neticesi de "mülteciler meselesi"dir.
TARİH ŞUURUNA DOĞRU

TARİH ŞUURUNA DOĞRU

Gönül ekranı Irmak TV ekranlarında geçmişten bugüne uzanan tarihi süreçte yaşanan önemli hâdiseleri alanında uzman konuklar eşliğinde doğru, anlaşılır ve sorgulayıcı bir bakış açısıyla değerlendirmeyi hedefleyen yeni bir program başlıyor.
Şeyhülislâm Ebussuud Efendi

Şeyhülislâm Ebussuud Efendi

Murat Duman
Eğitimci-Yazar
Topkapı Fatih Koleji Tarih Öğretmeni

Yavuz Sultan Selim ve Mısır Seferi

Yavuz Sultan Selim ve Mısır Seferi

Son zamanlarda acı hâdiselere sahne olan Mısır gündemimizden hiç düşmüyor. Cenâb-ı Allah, Mısır'da ve Suriye başta olmak üzere sıkıntı içerisinde bulunan diğer ülkelerde yaşayan Müslüman kardeşlerimize Rahmeti ile muamele buyursun ve en kısa zamanda onları felaha erdirsin...

Topkapı Sarayı ve Harem Dairesi

Topkapı Sarayı ve Harem Dairesi

Sarayın Tarihçesi
Fatih Sultan Mehmed devrinde (1460-1478) yapımına başlanan Topkapı Sarayı, Sultan Abdülmecid’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 yıl idare merkezi ve Osmanlı padişahlarının resmî ikametgâhı olmuştur.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs