Murat DUMAN Murat DUMAN Tarihten Bugüne

Yavuz Sultan Selim ve Mısır Seferi

Son zamanlarda acı hâdiselere sahne olan Mısır gündemimizden hiç düşmüyor. Cenâb-ı Allah, Mısır'da ve Suriye başta olmak üzere sıkıntı içerisinde bulunan diğer ülkelerde yaşayan Müslüman kardeşlerimize Rahmeti ile muamele buyursun ve en kısa zamanda onları felaha erdirsin...

Her gün sokak olaylarına, acımasız bir güruhun akıttığı kan ve gözyaşına sahne olan Mısır, asırlarca Osmanlı idaresinde kalmış ve bir huzur ülkesi olarak varlığını devam ettirmişti. Şimdi sizlere Yavuz Sultan Selim'in ve Topkapı Sarayı'nda vazifeli bir kapı ağasının Mısır Seferi öncesinde gördükleri bir rüyadan bahsetmek istiyorum.

Yavuz Sultan Selim’in, Mısır Seferi öncesinde gördüğü rivayet edilen bir rüya, bu sefer emrini vermesine vesile olan mânevî sebepler arasında yer almıştır. Osmanlı müverrihi Hoca Saadettin Efendi’nin meşhur eseri “Tacü’t-tevârih”inin son kısmında, Yavuz Sultan Selim’in hususi hizmetinde bulunan babası Hasan Can’dan naklettiği rüya, Mısır Seferi’nin gerisinde yaşanan manevi atmosferi aksettirmesi ve ona atfedilen ilâhî vazifenin mahiyetinin bilinmesi açısından manidardır. Şöyle ki:

Yavuz Sultan Selim, geceleri pek az uyuyor; âlimlerle ilmî meseleleri müzakere ediyor ve kitap okuyordu. Sırdaşı, nedimi Hasan Can ile yaptığı sohbetler geç vakitlere kadar devam ediyordu. Yine böyle ilim ve ibadetle nurlanan mübarek bir gecenin sabahında Yavuz, Hasan Can’ı huzuruna çağırdı: “Anlat bakalım Hasan, bu gece nasıl bir rüya gördün.” diye sordu. Hasan Can, mahcup bir eda ile anlatmaya değer bir rüya görmediğini söyleyince: “İnsan bütün gece uyur da hiç rüya görmez mi? Çok acayip! Herhalde bir rüya görmüşsünüzdür…” diyerek hayretini dile getirdi. Sultana bir cevap verememenin üzüntüsüyle mahcubiyeti artan Hasan Can, olanlara bir mânâ vermeye çalışıyordu. Aslında o gece sarayda bir rüya gören vardı; fakat bu, Yavuz’un sırdaşı Hasan Can değil, bir başkası, “Kapı Ağası Hasan Ağa” idi.

Hasan Can mahcup bir hâlde huzurdan ayrıldı ve o günlerde Kapı Ağası olan Hasan Ağa’nın yanına gitti. Hasan Ağa, gördüğü rüyanın ağırlığından şaşkın bir hâlde iki gözü iki çeşme ağlıyordu. Terden sırılsıklam olmuştu. Hasan Can da bu gözyaşlarının sebebini merak etmişti. Sebep, o gece görülen rüya idi. Hasan Can ısrarla rüyayı öğrenmek isteyince, Kapı Ağası Hasan Ağa şunları anlattı:

“Gecenin bir vakti Babüssaade’nin büyük demir tokmakları vuruldu. Kalabalık hâlde gelenler Arap elbiseli, Arap simalı nuranî şahıslardı. Silâh kuşanmışlar, ellerine bayrak almışlardı. Kapının yanında da dört nuranî kimse durdu. Bunların ellerinde birer sancak vardı. Kapıyı vuran en öndeki zatın elinde ise Sultanımızın ak sancağı bulunuyordu. O zat bana dedi ki: “Biz niye geldik bilir misin? Ben de: “Buyurun!” dedim. Bunun üzerine: “Bu gördüğün Resulûllah Efendimizin (sas) ashabıdır. Hepimizi Resul-i Ekrem Efendimiz gönderip Sultan Selim Han’a selâm söyledi ve bize buyurdu ki: “Kalkıp gelsin, Haremeyn’in hizmeti ona verildi.” Gördüğün dört kimseden bu Ebû Bekr-i Sıddık, bu Ömerü’l Faruk, bu Osman-ı Zinnureyn’dir. Seninle konuşan ben ise, Ali bin Ebu Talib’im. Bunu var Sultan Selim Han’a müjdele!.. dedi ve aniden hep birlikte gaib oldular.”

 Rüyayı dinledikten sonra hemen padişahın huzuruna varan Hasan Can: “Hünkârım! Arzu ettiğiniz rüyayı bu Hasan kulunuz değil de başka bir Hasan kulunuz görmüştür.” dedi ve Kapı Ağası Hasan Ağa’ya, gördüğü rüyayı Yavuz’un huzurunda anlattırdı.

Rüyayı dinledikçe mübarek yüzü kızaran, gözlerinden sevinç yaşları akan Yavuz Selim Han: “Ey Hasan Can! Sana demez miyiz ki, biz, bir tarafa me’mur olunmadıkça hareket etmeyiz. Ecdadımızdan her biri evliyalıktan nasibini almışlardı. Her birinin nice kerametleri vardır. Fakat biz onlara tam olarak benzeyemedik.” dedi.

Meğer Yavuz Sultan Selim de o gece aynı rüyayı görmüş ve rüyasında, beklediği bir haberin ‘Hasan’ isminde biri tarafından verileceği söylenmişti. Bu mânevi işaretlerle takviye edilen Yavuz: “Hasan Ağa da divanda bulunsun! Tez Mısır Seferi hazırlıklarına başlansın!” dedi ve bu mânevî işaretin ardından 1516 yılında Osmanlı ordusu Mısır seferine çıktı.

Murat Duman


muratduman1973@gmail.com

facebook.com/muratduman1973

#

YAZARIN SON YAZILARI

BİN KALEMLİ BİR KÖY: “SAV”

BİN KALEMLİ BİR KÖY: “SAV”

İman ve Kur’ân hizmeti yolunda zor şartlar altında büyük bir mücadeleyi göğüsleyen ve bugün dünyanın birçok diline tercüme edilerek milyonlarca insanın imanının kurtarılmasına vesile olan Risale-i Nur Külliyatı’nın müellifi Bediüzzaman Hazretleri, 1926-1935 yılları arasında Isparta’nın Barla nahiyesinde sıkı gözetim altında bir hayat yaşamıştır.
OSMANLI'NIN MÜLTECİLERE YAKLAŞIMI

OSMANLI'NIN MÜLTECİLERE YAKLAŞIMI

Tarihi süreçte devletler ve toplumlar arasında yaşanan mücadelelerin bir neticesi de "mülteciler meselesi"dir.
TARİH ŞUURUNA DOĞRU

TARİH ŞUURUNA DOĞRU

Gönül ekranı Irmak TV ekranlarında geçmişten bugüne uzanan tarihi süreçte yaşanan önemli hâdiseleri alanında uzman konuklar eşliğinde doğru, anlaşılır ve sorgulayıcı bir bakış açısıyla değerlendirmeyi hedefleyen yeni bir program başlıyor.
Şeyhülislâm Ebussuud Efendi

Şeyhülislâm Ebussuud Efendi

Murat Duman
Eğitimci-Yazar
Topkapı Fatih Koleji Tarih Öğretmeni

GEYVE’DE RAMAZAN…

GEYVE’DE RAMAZAN…

Epey bir aradan sonra bu yıl mübarek Ramazan ayının tamamını Geyve’de geçirme imkânı buldum ve inşallah bayrama kadar mağfiret ve rahmet iklimini burada yaşamaya devam edeceğiz.

Topkapı Sarayı ve Harem Dairesi

Topkapı Sarayı ve Harem Dairesi

Sarayın Tarihçesi
Fatih Sultan Mehmed devrinde (1460-1478) yapımına başlanan Topkapı Sarayı, Sultan Abdülmecid’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 yıl idare merkezi ve Osmanlı padişahlarının resmî ikametgâhı olmuştur.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs