Muzaffer YEMİŞ Muzaffer YEMİŞ Ufuk Hattı

Yetmiş iki millete bir göz ile bakamayan, Şer’in evliyasıyla hakikatte asidir

Merhaba;

Bu haftaki yazımızda Geyve de kültürel anlamda başlangıç sayabileceğimiz bir meseleden bahsetmeye çalışacağız. Biraz haddimizi aşmış olabiliriz sürçü lisan edersek affola..

Bildiğimiz üzere Yunus Emre tasavvuf edebiyatımızın önemli simalarından ve uluslar arası camiaya gönül rahatlığı ile sunabileceğimiz değerlerimizden tartışmasız en kıymetlimizdir. Bu anlamda Geyve de  çok önemsediğim Yunus Emre şiir akşamları gecesi yapıldı. Kanaatim odur ki bu gece Geyve nin kültürel başlangıcı açısından önemli ve bundan sonraki kültürel faaliyetlerinde başlangıç noktasında referans olmalıdır.

Hayatımızın her alanına rahatlıkla adapte edebileceğimiz bu yegane şahsiyeti yöremizde bu ve benzeri programlar ile anmak ve devamlılığını sağlamak; bizlerin ilgi ve alakasını yakalayarak ileri seviye düşünce gücümüzü kurcalamak olacaktır. Bakış açılarımızı, insan olma gayretimizi, kardeşliğimizi, ve sair tüm millet olma şuurumuzu olumlu anlamda pekiştirecek olan bu kıymetli şahsın bizlerin arasında konuşulması olacaktır.

Yunus Emre şiir akşamları ve benzer programların yöremizde ve özellikle de Geyve de rutin zamanlarda ve  güzel mekanlarda icra edilerek bizlere sunulması ve bu sunum esnasında katkıları olabilecek düşünce adamlarının ve yazarların katılımları durağan olan kültürel aktivitelerimizi heyecanlandıracaktır.

Bu belirlemeleri neden yaptık ve ne elde etmek istediğimizi kendi zihinlerimizde tahayyül ettiğimizde aklımıza gelen ilk meseleler şunlar olabilir. Edebiyatta yunus,  tasavvufta yunus ve en önemlisi de aramızda yunus ve yunus gibi yaşama gayretleri olacaktır. Yöremizde yunus gibi yaşama gayretini yakaladığımızda ve ülkemize bu felsefeyi sirayet ettirdiğimizi düşündüğümüzde ne kadar önemli ve gerekli olduğunu sanırım izaha lüzum yoktur.

Bu konunun mahiyeti için önemli saydığım iki meseleyi de şu şekilde biliyoruz.

Edebiyatta yunus

Sade bir Türkçe ile gönülden söylenen halk sözleri ve bu sözler ile birlikte derin felsefik manalar içeren deyişleri ile YUNUS edebiyatımızın halk kısmını tamamen kaplamış ve edebiyata giriş için anahtar olmuştur. Şiirlerinde süsten uzak, aşkla söylenmiş cümleler kurmuştur.

Tasavvufta yunus

Tasavvufun çizgilerini ve felsefesini halka en iyi anlatan mutasavvıftır. Yunus Emre’ye göre tasavvuf eşsiz bir mücevherdir. Tasavvuf; ALLAH aşkına götüren yol olduğu için bu yolun yolcusu olan dervişler çok değerlidir. Yunus’un tasavvufi anlayışında gönül kırmaya yer yoktur. Gönül yıkmak o kadar büyük bir sorumluluktur ki, Kabe’yi yüz defa yıkmaktan daha kötüdür. Çünkü Kabe’yi yapan Allah’ın kulu Hz İbrahim ve Hz İbrahim’in oğlu İsmail iken, kalbi inşa eden Allah’tır. Gönül kıran Allah’ın eserini  yıkmış demektir.

Sözlerimi YUNUS EMRE nin şu dizeleri ile bitirmek isterim

“Yetmiş iki millete bir göz ile bakamayan,

Şer’in evliyasıyla hakikatte asidir”

Bir sonraki yazımızda görüşmek ümidi ile HOŞÇAKALIN


Sevdiğim Söz: Bir millet, tek bir insan ve ruh olabilmelidir.

VİCTOR HUGO.

Kitap Tavsiyesi:ALLAH’  ın GARİBİ

Nikos Kazancakis


#

YAZARIN SON YAZILARI

51.Kütüphaneler Haftası

51.Kütüphaneler Haftası

FIRTINAYA YÖN VERMEK İÇİN KANAT ÇIRPANLAR

FIRTINAYA YÖN VERMEK İÇİN KANAT ÇIRPANLAR

Yetmiş iki millete bir göz ile bakamayan, Şer’in evliyasıyla hakikatte asidir

Yetmiş iki millete bir göz ile bakamayan, Şer’in evliyasıyla hakikatte asidir

NEDEN KÜTÜPHANE ?

NEDEN KÜTÜPHANE ?

Gelecek mi ? nasıl ?

Gelecek mi ? nasıl ?

ÖNCE AHLAK

ÖNCE AHLAK

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs